Siekanie mięsa lepsze, niż tłuczenie

Siekanie mięsa lepsze, niż tłuczenie

Masz dosyć tłuczenia mięsa przed jego obróbką? Szkoda Ci mebli i Twoich sąsiadów? Mamy rozwiązanie - kup siekacz do mięsa!

Siekanie lepsze, niż tłuczenie?

Od zawsze przed obróbką termiczną pobija się tłuczkiem mięso (głównie wieprzowe i wołowe), czyli rozbija się tkankę śródmięśniową. Ma to na celu poprawę soczystości i lekkie spulchnienie mięsa podczas np. smażenia. Mięso jest wówczas kruche i smaży się równomiernie. Dużym minusem pobijania jest dodatkowe miażdżenie struktury mięsa i częściowe wypływanie z niego soków.

Doskonałą metodą na uzyskanie podobnego, a nawet lepszego efektu jest siekanie mięsa za pomocą specjalnych siekaczy do mięs. Ich użycie powoduje rozcinanie włókiem mięśniowych, dzięki czemu kotlety podczas smażenia się nie kurczą i nie deformują. Dzięki zrobionym dziurkom w mięsie przyprawy dostają się do jego wnętrza, a co za tym idzie, są bardziej aromatyczne i smakowite. Co ważne, czas smażenia ulega skróceniu, gdyż ciepło łatwiej przedostaje się do środka kawałka mięsa. Dla niektórych duże znaczenie ma również fakt, że siekanie mięsa jest znacznie bardziej ciche, niż pobijanie tłuczkiem.

Przeczytaj również: Przygotowanie mięsa do obróbki cieplnej

Domowe siekacze mięsa

Domowe siekacze są dostępne na rynku od niedawna. Dlatego też nie wszędzie je można dostać i w większości nie są one tanie (cena waha się od ok. 50 do 150zł). Ich wartość zależy od ilości noży (40-60 ostrzy nacinających włókna mięsa) oraz kształtu (typu kastet lub tłuczek). Oprócz noży siekacz ma dodatkowo plastikową powierzchnię, która lekko pobija mięso. Jedynym minusem siekaczy może być niewygoda używania, zwłaszcza siekaczy typu kastet.

Przeczytaj też: Kruszenie mięsa

Jakie gatunki mięs nadają się do siekania i jak to zrobić?

Tak naprawdę do siekania nadaje się prawie do każdego gatunku mięsa. Idealne wyjdą na pewno steki i bitki wołowe, schab duszony w sosie, ale również smażona pierś z kurczaka i ryby pieczone i smażone (filety i w całości). Wyśmienite będą także kotlety jagnięce, baranie i cielęce. Siekacza możemy używać zarówno przed smażeniem, pieczeniem, duszeniem, jak i gotowaniem na parze. Soczyste i kruche wychodzą również wszelkiego rodzaju pieczenie i rolady oraz indyka, kurczaka, gęś czy kaczkę  pieczone w całości w piekarniku.

Zasmakuj w mięsach z Sokołowa!

Aby posiekać mięso, powinniśmy na początku umyć je, ewentualnie pokroić w plastry, a następnie położyć na desce do krojenia. Wówczas naciskany siekaczem na kawałek mięsa tyle razy, aby cała powierzchnia była posiekana (siekamy z obu stron). Na końcu marynujemy lub przyprawiamy mięso i poddajemy obróbce termicznej.

Jeśli nie chcemy kupować siekacza do domu, możemy poprosić sprzedawcę, który go posiada, aby posiekał zakupiony przez nas kawałek mięsa - naprawdę warto!

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
23:59, 04.02.2012
szczera prawda i jest różnica w smaku http://wilczyca-mojemniam.blogspot.com/

Przepisy kulinarne:

Ciasteczka kruche
Ciasteczka kruche
Z podanych składników dokładnie wyrabiamy ciasto. ...
Udziec barani gotowany po angielsku
Udziec barani gotowany po angielsku
Opłukany udziec nacieramy solą i pieprzem.Cebule obieramy i jedną z nich szpikujemy ...
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować na trzy równe steki. Każdy lekko ...
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.482
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});