Jak zdrowo... przytyć?

Jak zdrowo... przytyć?

Większość z nas wiele razy próbowała się odchudzać, aby zgubić zbędne kilogramy. Niektórzy mają jednak odwrotny problem - chcieliby przytyć. Jak to zatem zdrowo i bezpiecznie to zrobić?

Niektóre osoby z natury zawsze były szczupłe, a wręcz chude. Po części odpowiadają za to ich geny oraz przemiana materii. Aby lepiej się czuć ze sobą samym chcą one zdobyć kilka dodatkowych kilogramów. Ważne jest jednak, aby zrobić to rozważnie i zdrowo.

Ogólne zasady

Jeśli chcemy przytyć, powinniśmy spożywać w ciągu dnia, co najmniej 5-6 posiłków, w odstępie ok. 2-3 godzin. Ostatni posiłek powinniśmy spożyć maksymalnie na 2 godziny przed snem. W zależności od ilości kilogramów, o które chcemy przytyć, powinniśmy zwiększyć kaloryczność diety o 300-1000kcal w stosunku do zapotrzebowania. Przed posiłkami możemy zjeść pobudzające głód kwaśne owoce, takie jak grejpfrut, pomarańczę czy kwaśne jabłko. Pamiętajmy jednak, aby nie spożywać napojów na godzinę przed i po posiłku (aby nie rozciągać wodą żołądka).

Przeczytaj także: Różnorodność w jedzeniu

Jakie produkty spożywać?

Najlepiej wybierać produkty wysokokaloryczne, ale zdrowe i wartościowe. Spośród produktów węglowodanowych, najlepiej wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe, a w umiarkowanych ilościach produkty z pełnego przemiału. To właśnie produkty bogate w węglowodany powinny być obecne w naszej diecie w największych ilościach - w zależności od zapotrzebowania mogą to być np. 3 kanapki na śniadanie i kolację, 2 kromki na II śniadanie i podwieczorek i saszetka kaszy na obiad. Między posiłkami najlepiej przegryzać suszone lub kandyzowane owoce. Jeśli chodzi o produkty białkowe, najlepiej wybierać różnorodne produkty w ciągu dnia i tygodnia - wędliny i mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe, jagnięce, cielęce oraz z dziczyzny. Lepiej jednak omijać bogate w tłuszcz wyroby garmażeryjne, podroby, bardzo tłuste części mięs i tłuste wędliny, gdyż zawierają one znaczne ilości kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu, przyczyniających się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Przeczytaj też: Cała prawda o cholesterolu

Dobrym źródłem białka są także mleko i jego półtłuste przetwory (uważać należy tak naprawdę jedynie na sery żółte, topione i pleśniowe). Najzdrowszymi produktami tłuszczowymi są oliwa, oleje roślinne, margaryny miękkie, nasiona (takie jak słonecznik, dynia), orzechy (włoskie, laskowe, migdały, nerkowce itp.) oraz awokado. Produkty te możemy dodawać do potraw, a nasiona i orzechy powinniśmy jeść między posiłkami. Zdrowym uzupełnieniem kaloryczności diety będą świeżo wyciskane soki z cytrusów oraz kompoty owocowe. Na deser możemy pozwolić sobie na domowe ciasta, czekoladę, budynie, galaretki, kisiele itp. Lepiej unikać jednak niezdrowych wysokokokalorycznych produktów takich jak chipsy, paluszki, produkty typu Fast-food, słodzone napoje gazowane, napoje owocowe, żelki itp. Może i przytyjemy jedząc je, ale może to zaszkodzić naszemu zdrowiu i samopoczuciu.

Przeczytaj koniecznie: Zdrowe nawyki żywieniowe

Przykładowy jadłospis

Śniadanie

- 3 kanapki z pieczywa pełnoziarnistego posmarowanego margaryną - jedna z polędwicą sopocką, sałatą i pomidorem, druga z pastą z makreli, sera białego półtłustego, koncentratu pomidorowego, cebuli i ogórkiem konserwowym, a trzecia z jajkiem i zielonym ogórkiem,

- kakao

II Śniadanie

- sałatka z sałaty lodowej, pomidorów, pomidorów suszonych, oliwek, piersi z kurczaka z sosem czosnkowym z majonezu, jogurtu naturalnego i czosnku oraz grzanki z oliwą, serem żółtym i czosnkiem z 2 kromek chleba wiejskiego,

- szklanka soku ze świeżych pomarańczy,

Obiad

- żurek z białą kiełbasą i kromką chleba razowego,

- kasza gryczana, bitki wołowe w sosie pieprzowym, buraczki, surówka z ogórków kiszonych, cebuli i oliwy,

- kompot z suszu,

Podwieczorek

- koktajl malinowy z mleka i jogurtu naturalnego,

- panna cotta,

Kolacja

- 3 kanapki z pieczywa pełnoziarnistego posmarowanego margaryną - jedna z pastą z awokado, łososiem wędzonym i zielonym ogórkiem, druga z pastą ze słonecznika, jabłka, cebuli i czosnku z ogórkiem kiszonym, a trzecia z szynką drobiową i papryką,

- herbata słodzona

Przekąski

- garść pestek dyni, orzechów, suszonych fig, bananów i jabłek.

Przeczytaj również: Pestki słonecznika - pyszna bomba odżywcza

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Dietetyczna potrawka z cielęciny
Dietetyczna potrawka z cielęciny
Cielęcinę kroimy w kawałki. Wkładamy mięso do rondla i zalewamy 1/4litra wody.Dodajemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.427
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});