Przez żołądek do serca - wołowina na Walentynki

Przez żołądek do serca - wołowina na Walentynki

Walentynki, Dzień Zakochanych, już niebawem. Chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę, ale nie masz pomysłu, co przygotować na przepyszną romantyczną kolację? Przyrządź wołowinę!

Wołowina jest wykwintnym mięsem, które idealnie nadaje się na kolację walentynkową. Można z niej zrobić przeróżne i bardzo wymyślne dania, które z pewnością zachwycą naszą drugą połówkę.

Przeczytaj więcej o Walentynkach

Polędwica wołowa z koniakiem

W sklepie musimy kupić 2 grube plastry polędwicy wołowej. Mięso myjemy, polewamy 2 łyżkami koniaku i odstawiamy na 2 minuty. Następnie polędwicę obtaczamy w czarnym tłuczonym pieprzu, skrapiamy olejem i odstawiamy znów na 5 minut. Steki smażymy na patelni grillowej na maśle przez 3-4 minuty z każdej strony. Na końcu dodajemy na patelnię koniak i podpalamy go, po czym mięso przekładamy na talerz i polewamy sosem. Podajemy z opiekanymi ziemniakami z oliwą i bazylią oraz sałatką z pomidorków cherry z fetą i suszonymi pomidorami.

Przczytaj też: Wołowina - co można z niej zrobić?

Polędwiczki wołowe w sosie śliwkowym

Dwie możliwie duże polędwiczki kroimy na grubsze plastry (kroimy skośnie) i lekko palcami je rozpłaszczamy. Mięso posypujemy czarnym pieprzem i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony na maśle wymieszanym z oliwą. Gdy mięso jest rumiane, zalewamy je szklanką białego wytrawnego wina. Następnie wrzucamy kilka suszonych śliwek (ale nie kalifornijskich) i całość dusimy przez pół godziny (co jakiś czas dolewamy wino i przekręcamy polędwiczki). Na końcu mięso przyprawiamy solą, a do sosu dodajemy śmietanę (najpierw dodajemy kilka łyżek sosu do śmietany, aby się nie zwarzyła) oraz łyżkę masła. Polędwiczki podajemy ze świeżą bagietką, sałatką z sosem vinegrette (z miodem i Gorgonzolą) oraz białym winem wytrawnym wykorzystanym do przygotowania potrawy.

Przeczytaj koniecznie: Picanha, czyli brazylijska solona wołowina

Zraziki wołowe w sosie czekoladowym

Cztery sznycle wołowe lekko rozbijamy, skrapiamy 4 łyżkami wódki oraz oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy mięso na godzinę do lodówki, a w międzyczasie 50g migdałów o 100g orzeszków ziemnych prażymy na suchej patelni. Po upływie godziny zwijamy sznycle, obsmażamy przez 2-3 minuty ze wszystkich stron na oleju, po czym podlewamy 100ml bulionu wołowego. Mięso dusimy pod przykryciem do miękkości i zdejmujemy z patelni.

Polecamy pyszną wołowinę z Sokołowa!

Do pozostałego tłuszczu, gdy ostygnie, dodajemy 3 łyżki śmietany (30%), 200g gorzkiej czekolady i wszystko mieszamy, aż do całkowitego połączenia się składników. Na końcu dodajemy 4 łyżki wódki, przyprawiamy mielonym chilli, cynamonem, goździkami i dodajemy uprażone orzechy. Mięso przekładamy na talerz i polewamy sosem. Możemy je podać z puree z papryki i placuszkiem z cukini.

Niam.pl poleca: Wołowina w sosie chrzanowym

Rostbef z zielonym pieprzem

Dwa kawałki rostbefu bez żył i tłuszczu lekko rozbijamy, oprószmy solą, świeżo tłuczonym zielonym pieprzem oraz smarujemy oliwą. Mięso odstawiamy do lodówki na dwie godziny, po upływie tego czasu pomownie skrapiamy oliwą i obsmażamy na gorącej patelni (obracamy tylko raz). Gdy rostbef jest gotowy, układamy kawałek mięsa na talerzu, na nim kładziemy kawałek masła wymieszanego z koperkiem. Możemy tez podać sałatkę z buraków z vinegretem.

Dowiedz się: Jak zrobić doskonały tatar?

Carpaccio wołowe

Wołowinę chudą, bez żyłek (najlepiej polędwicę) trzeba lekko zmrozić w zamrażarce, zamrażarce następnie pokroić ją na plasterki grubości 1mm. Każdy plasterek smarujemy oliwą i rozwałkowujemy delikatnie. Duży talerz również dokładnie smarujemy oliwą, a następnie obkładamy go plastrami tak, by nie było wolnego miejsca. Całość na talerzu skrapiamy oliwą, a na środku układamy płatki parmezanu i rukolę w sosie balsamicznym. Carpaccio podajemy z bagietką, oliwą, solą i pieprzem.

Smacznego!

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
08:38, 15.02.2017
wh0cd136842 augmentin amoxil cheap avana

Przepisy kulinarne:

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować na trzy równe steki. Każdy lekko ...
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ...
Duszona wołowina
Duszona wołowina
Olej rozgrzewamy na dużym ogniu, a następnie obsmażamy ...
Duszona wołowina w sosie curry
Duszona wołowina w sosie curry
Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy a następnie kroimy w 1 cm plastry. Cebulę, marchew ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.469