Kuchnia meksykańskia

Kuchnia meksykańskia

Kuchnia meksykańska to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie.

Kuchnia meksykańska to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie. Sztuka kulinarna Meksyku łączy w sobie tradycje tubylczych Indian oraz wpływów hiszpańskich. Meksyk to prawdziwa mieszanka języków, obyczajów i smaków. Ludność indiańska znacząco odbiła swoje piętno na kuchni Meksyku.

Meksykanie niebywale chronią swoją niepowtarzalność. Wciąż mają wiele z indiańskiej dumy i nie zamierzają z niej rezygnować w imię globalizacji. Dlatego też współczesna kuchnia meksykańska jest nadal kompozycją wpływów prekolumbijskich a przede wszystkim hiszpańskich. Trzon kuchni meksykańskiej pozostaje jednak niezmienny od stuleci, co decyduje o jej silnym charakterze oraz różnorodności. Kuchnia meksykańska funkcjonuje jako narodowa a przy tym ma wiele lokalnych odmian będących wynikiem zróżnicowania geograficznego. Wpływy hiszpańskie spowodowały, że w miejscowej kuchni zaczęły pojawiać się składniki nowe, nie wypierając lokalnych, a wręcz przeciwnie łącząc się z nimi tworzą nowe, oryginalne menu.

Kuchnia w północnej części Meksyku chętnie wykorzystuje mięso hodowanych w tym rejonie kóz. Mięso to zajmuje poczesne miejsce w jadłospisie. Dumą mieszkańców północnego Meksyku są potrawy z koźliny. Opiekane na rożnie koźlę, które przez wiele godzin dochodzi, by uzyskać odpowiedni smak. Środkowy i południowy Meksyk to kuchnia pełna warzyw i intensywnych przypraw oraz oryginalnych potraw. Podstawą meksykańskiego menu jest papryka i fasola, Meksyk to prawdziwe królestwo fasolowe. W całym kraju podstawę żywienia stanowi fasola. Fasolę, spotyka się tu na każdym kroku. Sprzedawana jest na ulicach, wprost z garnka ustawionego na ogniu, aby zawsze była gotowa do jedzenia. Obok fasoli, drugim skarbem jest oczywiście kukurydza. Na meksykańskich straganach można kupić pyszną kukurydzę wprost z kolby lub w postaci łuskanych ziaren. Podczas kulinarnej wędrówki po Meksyku nie można pominąć sosów mole, których zróżnicowanie jest wyrazistym dowodem na kulinarną fantazję mieszkańców. Sosy pochodzą z tradycji indiańskiej. Sosy meksykańskie powstają przez miażdżenie owców i jarzyn.

Najbardziej znaną potrawą kuchni meksykańskiej jest tortilla. Tortilla to chleb powszedni. Tak było, gdy ją upieczono po raz pierwszy i tak jest i dzisiaj. Ten płaski placek z kukurydzianej lub pszennej mąki stał się symbolem i podstawą kuchni meksykańskiej. Tortillę można zawijać, wypełniać nadzieniem i łamać na mniejsze kawałki, można ją maczać w różnego rodzaju sosach. Tortillę określa się w następujący sposób: "Nieoceniony, praktyczny wynalazek Meksyku". Nic dziwnego zatem, iż znana jest na całym świecie. Tortille są  różne w zależności od przygotowania. Pasuje do niej każdy sos i każdy smak. Bez sosów, meksykańskie potrawy nie miałyby swego charakteru.

Ulubioną przyprawą Meksykanów jest chilli. Chilli jest dla nich najważniejszym dodatkiem do wszystkich dań. Papryczka chilli wpływa na wyrazistość meksykańskich potraw. Meksykanie kochają jedzenie pachnące i wyraziste w smaku. I tak kuchnia ta potrafi oddziaływać nie tylko na na zmysły, ale i na smak. W Meksyku jada się trzy główne posiłki, ale pomiędzy nimi pojawiają się liczne przekąski. Śniadania meksykańskie są lekkie, to zazwyczaj owoce lub kawałek ciasta, którym towarzyszy kawa. Po śniadaniu, ale jeszcze przed obiadem, Meksykanin sięga po coś konkretnego, na przykład smażone jajka na tortilli z obowiązkowym sosem. Zaspokoiwszy głód może poczekać do przerwy obiadowej, kiedy to zasiądzie do stołu na dłużej. Bywa, że przy obiedzie spędzają dwie lub trzy godziny. Dania z tortillą czy z burrito dopiero pozwolą wrócić im do codziennych zajęć w pełni sił. Zaraz po obiedzie Meksykanin zastanawia się, by znów coś przekąsić. Popołudnie mija na licznych drobnych przekąskach zwanych antojitos, dzień kończą lekką kolacją. W tej kuchni mieszają się różne smaki: słodki z ostrym, kwaśny z łagodnym oraz słony z gorzkim. Gotowanie pełne niespodzianek i twórczych pomysłów, najważniejsze dla nich jest to, żeby było kolorowo, smacznie i zaskakująco!

Meksykanie produkują alkohol, dający radość i zadowolenie. Można skosztować mocnej Tequili czy Mezcalu, które po jednym kieliszku poprawiają humor pomagając strawić te niesamowite ilości żarcia, jakie meksykanie połykają. W przyjaznym i ciepłym klimacie Meksyku, dojrzewa wiele powszechnie znanych na świecie owoców. Niektóre rosną, tu od zawsze, inne zostały przywiezione przez kolonizatorów; na przykład: papaja, mango, granat, ananas, i pyszna marakuja.

Jedzeniu zawsze towarzyszy Musica Mexicana czyli improwizowane ballady pełne emocji, humoru i pasji.
Meksykanie należą do narodu otwartego i życzliwego, chętnie nawiązującego nowe znajomości, dlatego też kontakt z napotkanymi ludźmi, rozmowa, wymiana spostrzeżeń czy też grzecznościowe uśmiechy to dla nich rzecz najbardziej oczywista. Obserwując ludzi w Meksyku odnosimy wrażenie, że podstawowym zajęciem mieszkańców tego kraju jest jedzenie. I choć jest to uproszczenie, to rzeczywiście większa część dnia upływa Meksykanom na jedzeniu lub mówieniu o nim. Bez względu na to, czy gromadzą się przy wielkim rodzinnym stole, czy zatrzymują się przy ulicznym straganie, to Meksykanie uwielbiają komponować swoje posiłki. Każdy z nich do swojej tortilli doda nieco inny zestaw farszu, często nie przejmując się cieknącym po palcach sosem czy też rozchodzącym się wokół zapachem smażonych dodatków. Najważniejszy jest dla nich smak.

Prawdziwa kuchnia meksykańska kryje w sobie bogactwo smaków nieznanych i nietypowych, występujących jedynie tu. Wszelkie naśladownictwo meksykańskich kulinariów jest jedynie nieudaną kopią wspaniałego oryginału. Kuchnia ta jest bardzo różnorodna i zaskakująca, tak jak przyroda, kultura i ludność tego intrygującego kraju. Ogromna różnorodność przypraw, smaków i aromatów, kojarzy się ze słońcem i intensywnymi kolorami. Życie w Meksyku jest naprawdę proste a przy tym niesłychanie smakowite. SM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.414
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});