Sposób na faworki

Sposób na faworki

Sprawdż, jak we własnym domu stać się mistrzem przygotowywania faworków.

Faworki, nazywane także chrustem, obok pączków są tradycyjnym ostatkowym przysmakiem. Pod koniec karnawału można je kupić niemal w każdej cukierni, a także w piekarniach czy mniejszych i większych sklepach spożywczych. Jednak często, nawet wybierając te faworki, które wyglądają najbardziej apetycznie, okazuje się, że rzeczywistość znacznie odbiega od naszych wyobrażeń i zamiast kruchego chrustu mamy twarde ciasteczka.

Przeczytaj koniecznie: Tłusty czwartek jest we wtorek

A może samemu zrobić faworki? Tak! Nie jest to wcale trudne, a składniki można znaleźć w niemal każdej kuchni, więc wycieczka do sklepu nie będzie koniecznością. Wystarczy naszykować mąkę, żółtka i śmietanę. Konieczny będzie także olej do smażenia i oczywiście cukier puder do posypania gotowych faworków. Wyjmij też stolnicę, wałek, sitko do przesiewania mąki oraz garnek o szerokim dnie.

Składniki niezbędne do przygotowania faworków:
- 250g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki śmietany,
- 0,5l oleju rzepakowego oraz
- cukier puder.

Po zakasaniu rękawów możesz już przystąpić do przygotowania ciasta:
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Podana ilość mąki jest orientacyjna, należy jej użyć tyle, ile się wgniecie, a ciasto musi być twarde.

2. W mące zrób dołek, wbij żółtka i dodaj śmietanę.

3. Zagnieć ciasto, powinno być jednolite i dość twarde. Początkowo ciasto może się nie dawać skleić, ale cierpliwe ugniatanie przyniesie efekt. Dla ułatwienia możesz zagnieść kilka mniejszych kulek ciasta i potem je połączyć w jedną.

4. Odetnij nieduży kawałek ciasta i podsypując lekko mąką rozwałkuj go na placek. Placek koniecznie musi być możliwie jak najcieńszy, niemal na granicy rozdarcia. Właśnie od grubości placka zależy kruchość faworków - im placek cieńszy, tym faworki delikatniejsze.

5. Pokrój placek w pasy. Każdy pas pokrój w romby, ostrym nożem zrób po środku nich nacięcie. Przełóż jeden róg rombu przez nacięcie.

6. W garnku rozgrzej olej i kolejno smaż w nim faworki z obu stron na złoty kolor, ale nie na brązowo!

Teraz wystarczy już tylko posypać faworki cukrem pudrem, zawołać bliskich i wspólnie rozkoszować się smakiem samodzielnie przygotowanych smakołyków.

Zobacz przepis ze zdjęciami ilustrującymi krok po kroku sposób przygotowania faworków

Dobre rady:
- Jeśli posiadasz maszynę do pieczenia chleba, możesz zapomnieć o męczącym zagniataniu ciasta na faworki - można je równie dobrze przygotować właśnie za pomocą takiego urządzenia. A zaoszczędzone siły wykorzystać na jeszcze dokładniejsze wałkowanie.

- Do ciasta możesz dodać kilka kropli spirytusu - zapobiegnie to wchłonięciu przez ciasto nadmiernej ilości tłuszczu.

- Koniecznie pamiętaj o jak najcieńszym rozwałkowaniu ciasta, to właśnie dzięki temu faworki będą niesamowicie kruche i delikatne - wprost rozpływające się w ustach.

- Do ciasta możesz dodać odrobinę ekstraktu z wanilii.

- Zrezygnuj ze smalcu i do smażenia użyj oleju rzepakowego, dzięki przygotowywany przez Ciebie chrust będzie mniej niezdrowy.

Dowiedz się: Czy tłusty czwartek musi być "bombą kaloryczną"?

- Nie smaż wszystkich faworków na tym samym oleju - mąka użyta do podsypywania podczas wałkowania osadza się na dnie garnka i bardzo szybko przypala się. Ponadto wielokrotnie i długotrwale podgrzewany tłuszcz staje się bardzo niezdrowy.

- Do wyławiania gotowych faworków możesz wykorzystać zwykły patyczek do szaszłyków, np. drewniany.

- Usmażone faworki przełóż na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, dzięki czemu odsączysz nadmiar tłuszczu.

- Niestety faworki są pyszne, niewielkie i "nic nie ważą", więc jesteśmy w stanie zjeść ich naprawdę wiele - pamiętaj więc by zachować umiar, a potem wybrać się na tańce i spalić zjedzone nadprogramowe kalorie!

Przeczytaj także: Kalorie w alkoholu

KM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.437
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});