Bardzo mięsne zupy z Polski i ze świata

Bardzo mięsne zupy z Polski i ze świata

Zupy mięsne znane są na całym świecie. W chłodne dni działają rozgrzewająco i dodają nam dużo energii. Sprawdź, jakie zupy mięsne są popularne w Polsce i na świecie.

Zupy z mięsem są znane na całym świecie. Jedne są lekkie, orzeźwiające i zawierają jedynie dodatek mięsa, inne zaś są zawiesiste i ich głównym składnikiem jest mięso. Te drugie, szczególnie z dużą ilością produktów węglowodanowych, są popularne w chłodniejszym klimacie, gdyż są one treściwe i rozgrzewające. Niektóre mogą nawet z powodzeniem zastępować drugie danie czy kolację.

Polecamy pyszne mięsa z Sokołowa!

Polskie zupy mięsne

Polacy słyną głównie z zup z dużą ilością ziemniaków, klusek, makaronu, kaszy itp. Lubimy jednak eksperymentować w kuchni, próbować nowe potrawy i coraz częściej wzorujemy się na kuchniach świata, przede wszystkim na kuchni śródziemnomorskiej. Mięsne zupy zostały zapożyczone przez nas z tradycyjnych kuchni innych krajów tj. Węgry, Rosja, Meksyk, a nawet Chiny.

Przeczytaj też: Gazpacho

Żurek z kiełbasą i boczkiem

Żurek jest specjalnością kuchni polskiej, ale również białoruskiej, czeskiej i słowackiej. Przyrządzany jest na zakwasie z mąki żytniej z dodatkiem kiełbasy, a czasami również z wędzonym boczkiem i żeberkami. Aby go przyrządzić, najpierw myjemy i obieramy marchewkę (2-3 sztuki), pietruszkę (1 sztukę), seler (1/2 sztuki), a cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oleju razem z pokrojoną w plastry kiełbasą. Do garnka wrzucamy marchew, pietruszkę, seler, pół pora, 0,2kg drobno posiekanej wędzonki wieprzowej, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy przez 20 minut. Po upływie tego czasu wlewamy pół litra zakwasu żytniego, dodajemy drobno posiekany czosnek (2-3 ząbki), majeranek, kiełbasę i cebulę. Całość gotujemy jeszcze przez 15 minut, po czym podprawiamy 1 łyżką mąki rozmieszanej z 2 łyżkami wody. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, po czym obieramy je i kroimy w ćwiartki. Żurek podajemy w talerzu lub chlebie (w okrągłym wydrążonym bochenku) z kiełbasą, wędzonką, jajkiem i ewentualnie chlebem razowym lub wiejskim.

Niam.pl poleca: Zupa z cielęciny i żółtego sera

Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem

Barszcz biały możemy przygotować tak samo, jak żurek, jednak zamiast zakwasu żytniego, używamy zakwasu z mąki pszennej razowej (typ np. 2000). Do zupy dodajemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, ewentualnie łyżeczkę świeżo startego chrzanu i podprawiamy barszcz śmietaną. Podajemy go w talerzu z jajkiem i białą kiełbasą pokrojoną w plastry.

Przeczytaj również: Dania z wieprzowiny

Inne mięsne zupy

Tak naprawdę w Polsce często większość zup podaje się z dodatkiem mięsa, które było użyte do przygotowania wywaru mięsno-warzywnego. Dlatego też np. krupnik, zupa kalafiorowa czy szczawiowa mogą być podane z kawałkami mięsa z udek kurczaka, a zupy krem mogą zawierać zmiksowane mięso.

Wypróbuj koniecznie: Zupa z dzika

Zupy mięsne ze świata

Węgierskie leczo

W Polsce chętnie jadamy treściwe i nieco ostrzejsze węgierskie leczo. Przygotowując je na początku musimy pokroić 2 kiełbasy w kostkę i podsmażyć ją na oleju, aż do zarumienienia. Dwie cebule oraz dwa ząbki czosnku obieramy i kroimy w kostkę, paprykę kroimy w niezbyt drobną kostkę. Młode pieczarki (300g) myjemy, kroimy w cienkie plastry i dusimy je na maśle z dodatkiem soli. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy słoik przecieru pomidorowego i gotujemy całość przez ok. 40 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz ostrą i słodką papryką.

Dowiedz się, jaka jest: Najdroższa żywność świata

Rosyjski barszcz czerwony

Kilogram wołowiny wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz oraz ewentualnie wegetę i gotujemy przez 1,5godziny. W międzyczasie pół kilograma buraków myjemy i kroimy na kawałki, a kapustę białą kroimy w paski (1/2 główki). Włoszczyznę i ziemniaki (300g) myjemy, obieramy, kroimy na kawałki, a cebulę drobno siekamy. Po upływie tego czasu wyjmujemy z garnka mięso, a wkładamy warzywa i gotujemy je przez pół godziny. W tym czasie pomidory z puszki siekamy (bez sosu), 3 frankfurterki kroimy w plastry, a wołowinę w kostkę. Pięć minut przed końcem gotowania wrzucamy do zupy mięso, kiełbasę i pomidory. Całość przyprawiamy solą, białym pieprzem, 4 łyżkami octu winnego, 150ml śmietany i posiekanym koperkiem.

Przeczytaj też: Mapa świata przypraw

Boeuf Strogonow z Francji

Zwyczajowa nazwa tego dania-strogonow-jest w pewnym sensie błędna, ponieważ zupa ta została nazwana na cześć rosyjskiego dyplomaty Pawła Stroganowa. Przygotowuje się ją z polędwicy lub zrazówki wołowej. Na początku kilogram mięsa kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju. Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy wodą (dwa razy więcej wody, niż mięsa), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę wegety i dusimy pod przykryciem. W międzyczasie kilogram pieczarek myjemy, kroimy w cienkie paski i podsmażamy na oleju razem z drobno posiekaną cebulą. Dodajemy  je do garnka, gdy mięso będzie już miękkie. Następnie pół kilograma papryki czerwonej kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju i również dodajemy do garnka. Całość dusimy jeszcze przez 15 minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, ostrą i słodką papryką oraz oregano. Na końcu dodajemy zasmażkę przygotowaną na osobnej patelni z połowy kostki masła z trzema łyżkami podsmażonej mąki. Zupę zagotowujemy i możemy od razu podawać w miseczkach.

Dowiedz się więcej: Najostrzejsze dania świata

Tajski bulion z kulkami mięsnymi

Bulion wołowy przygotowujemy np. ze zrazówki ugotowanej z włoszczyzną z dodatkiem soli, pieprzu i łyżeczki wegety. Gdy będzie gotowy, wyjmujemy mięso i warzywa, a wrzucamy pokrojone liście świeżej kolendry  z łodyżkami. Trzy małe główki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do wywaru, razem z 4 łyżkami sosu rybnego. Mięso wołowe z gotowania przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, a następnie dodatkowo blendujemy z dodatkiem soli i pieprzu. Lepimy z niego kulki wielkości piłki golfowej i wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody, gotujemy kulki do momentu, aż wypłyną. W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy, przekładamy część na talerz, zalewamy bulionem, dodajemy kilka kulek wołowych, ozdabiamy kiełkami fasoli i skrapiamy zupę 1-2 kropelkami tabasco.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Zupa z cukinii
Zupa z cukinii
W garnku roztapiamy masło, dodajemy drobno posiekaną ...
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Gotujemy warzywa, grzyby i ce­bulę z dodatkiem ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy
Soczewicę przebieramy, myjemy i gotujemy. Doprowadzamy do ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.454
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});