Oliwa smakowa - zrób ją samodzielnie!

Oliwa smakowa - zrób ją samodzielnie!

W sklepach dostępne są oliwy o różnych smakach, ale są one zazwyczaj bardzo drogie. Lepiej zatem przygotować oliwę smakową z tradycyjnej oliwy samemu w domu, kupując świeże, dobrej jakości dodatki.

Oliwa z oliwek jest cudownym tłuszczem. Zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają ważną rolę w profilaktyce miażdżycy i chorób układu krążenia oraz pomagają w obniżeniu stężenia cholesterolu - obniżają cholesterol całkowity i frakcję LDL("zły cholesterol"), a podwyższają frakcję HDL ("dobry cholesterol") oraz obniżają poziom triglicerydów we krwi. Oliwa stanowi także doskonałe źródło silnego przeciwutleniacza - witaminy E. Dlatego też warto ją dodawać do posiłków, zamiast tłuszczów zwierzęcych.

Przeczytaj koniecznie: Trawienie i wchłanianie tłuszczów

Pamiętajmy jednak, aby wybierać oliwę extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia na zimno, która ma nie tylko najlepszy smak, zapach, ale i skład. Niektórzy nie przepadają jednak za specyficznym jej smakiem, a jeszcze inni szukają nowych, dlatego też możemy samemu w domu zrobić smakową oliwę z oliwek.

Dowiedz się: Jak zrobić winegret

Kilka zasad przygotowania pysznej oliwy smakowej

Przede wszystkim powinniśmy przygotować czystą, wyparzoną (dokładnie wysuszoną, ostudzoną) zakręcaną lub zatykaną butelkę z ciemnego szkła - oliwa utlenia się pod wpływem światła. W sklepie powinniśmy kupić oliwę extra virgin, o nieco zielonkawym (zrobiona z młodych oliwek) lub żółtawym zabarwieniu (nieco delikatniejsza). Używane przez nas składniki muszą być świeże, bez widocznej pleśni czy nadgnicia i dokładnie wysuszone. Gotową oliwę powinniśmy przechowywać w chłodnym zacienionym miejscu. Jeśli zużyliśmy już tyle oliwy, że nie przykrywa ona dodanych składników, musimy jak najszybciej uzupełnić ją (składniki muszą być przykryte, aby nie zapleśniały).

Oliwa smakowa jest dobra do spożycia, gdy od momentu jej zrobienia odczekamy 24 godziny, jednak najbardziej aromatyczna jest po 1-2 tygodniach.

Poznaj: Metody na zabarwienie oliwy

Oliwa czosnkowa

Na dno butelki wrzucamy kilka obranych całych ząbków czosnku i kilka pokrojonych w plasterki. Możemy dodać także suszoną bazylię, zioła prowansalskie czy rozmaryn. Całość zalewamy oliwą.

Taka oliwa jest idealna do grzanek, pizzy, zup krem np. z pomidorów, krewetek, sałatek, makaronów itp.

Oliwa z chilli

Ostrą oliwę możemy przyrządzić dodając suszone papryczki chilli (tzw. czuszki) lub też świeże papryczki chilli. Musimy je umyć, dokładnie wysuszyć i odciąć ich górę, by oliwa mogła dostać się do środka. Ostrość oliwy będzie zależała od ilości papryczek i oliwy - proporcje musimy dostosować do swoich upodobań.

Taka oliwa jest dobra do potraw meksykańskich np. chilli con carne, tortilli, ale również i do grzanek czy owoców morza.

Zrób samemu: Sałatka Caprese

Oliwa ziołowa

Jeśli chcemy przyrządzić oliwę ziołową, możemy do środka butelki wsadzić gałązki tymianku (wyśmienity dodatek do dań z kurczaka), rozmarynu (szczególnie pasuje do dziczyzny), bazylii itp. Zioła myjemy, dokładnie osuszamy i zalewamy oliwą.

Tego rodzaju oliwa pasuje do wszystkich rodzajów mięs (do gotowej potrawy i marynat), dań włoskich, zapiekanek czy pizzy.

Oliwa pieprzowo-cytrynowo-miętowa

Jeśli chcemy zrobić oliwę idealną do sałatek, drobiu oraz ryb, do butelki powinniśmy włożyć skórkę z jednej cytryny (obieramy obieraczką do ziemniaków), kilka granulek różowego pieprzu oraz umyte i dokładnie osuszone liście mięty. Możemy też dodać samą skórkę z cytryny i wówczas oliwa będzie pasowała np. do owoców morza, łososia czy sałaty.

Przeczytaj koniecznie: Dieta na zdrowe serce, czyli dieta śródziemnomorska

Oliwa po włosku

Oliwa z dodatkiem suszonych pomidorów, bazylii i czosnku idealnie będzie pasowała do pizzy, sałatki Caprese, carpaccio z łososia i wielu innych potraw kuchni śródziemnomorskiej.

Dobra smakowa oliwa będzie wyśmienita nie tylko z wykwintymi daniami, ale nawet ze zwykłych białym chlebem. Pamiętajmy tylko, by nie przesadzać z ilością tego cudownego produktu, gdyż jest on tłuszczem i 100ml oliwy dostarcza 882kcal.

Ilona Grzegorzewska

Komentarze (5) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
11:13, 26.05.2017
wiecie w czym ja robie oliwy teraz ? ma robota kuchnnego kohersen mycook, odryłem własne oliwy ale i ciasta wreszcie mogę wyrabiac bo raz dwa
Gość
18:39, 22.01.2015
a jak zrobić olej o smaku boczku?
Gość
01:34, 06.12.2012
A ja się nie zgodzę, że musi być koniecznie oliwa - na oleju rzepakowym również smakowe oleje wychodzą super, a poza tym jest zdrowszy, ma więcej omega-3 i witamin. No i nie mętnieje tak szybko.
Łukasz
18:07, 09.11.2012
Witam Gdy przygotowuje taką oliwę ja osobiście wolę czosnek delikatnie przesmażyć a następnie po ostudzeniu dodać oliwę.Wtedy unikniemy problemu z gazowaniem, gniciem czosnku.Polecam również dodać przesmażoną gałązkę rozmarynu do takiej oliwy.
Gość
15:30, 09.11.2012
zrobiłem oliwe czosnkową , ale zaczeła gazować , tzn gnic i brzydko pachniec . Co zrobiłem źle ?? czosnek był świeży

Przepisy kulinarne:

Golonka pieczona z ziołami
Golonka pieczona z ziołami
Golonkę kładziemy na ruszt i układamy na niej gałązki ...
Omlet z ziołami i sosem musztardowo-paprykowym
Omlet z ziołami i sosem musztardowo-paprykowym
Szynkę pokroić w paseczki, podsmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor i odstawić. Do ...
Pierś kurczaka z pastą czarnych oliwek zapieczona w szynce serrano
Pierś kurczaka z pastą czarnych oliwek zapieczona w szynce serrano
Czarne oliwki, kapary, czosnek, bazylię, oliwę - blendujemy.W taki sposób przygotujemy ...
Pizza z serem i ziołami
Pizza z serem i ziołami
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy rozmieszane z ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.475
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});