Kuchnia pachnąca tradycją - smaki i zapachy Podlasia na EuroGastro 2012

Kuchnia pachnąca tradycją - smaki i zapachy Podlasia na EuroGastro 2012

Pyszne dania kuchni Podlasia zaprezentuje Marcin Budynek - zapraszamy na Targi EuroGastro 2012!

Baba, kiszka, kindziuk i słynny na całą Polskę sękacz, to tylko niektóre z rarytasów tradycyjnej podlaskiej kuchni. Smaki Podlasia są niezwykle urozmaicone. Polskie obyczaje uzupełniają tu wpływy kuchni litewskiej, białoruskiej, tatarskiej, a nawet zachodnioukraińskiej. Charakterystyczne dla tego regionu dania, tradycyjne receptury kulinarne i ciekawostki lokalnej kultury zaprezentuje podczas nadchodzących Targów EuroGastro 2012 szef kuchni i dyrektor gastronomii w hotelu Warszawa Spa&Resort w Augustowie - Marcin Budynek. Pokaz "Kuchnia pachnąca tradycją, czyli prezentacja kultury i tradycji kulinarnych Podlasia" odbędzie się 23 marca w hali wystawienniczej Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.

Prezentacja podlaskiej kuchni i kultury to absolutna nowość na Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro. Zwiedzający będą mogli poznać kuchnię regionalną i dziedzictwo kulturowe Podlasia na przykładzie miasta Augustowa, a także gminy Lipska oraz gminy Sztabin. Podczas pokazów zostaną  zaprezentowane charakterystyczne dla Ziemi Augustowskiej produkty regionalne oraz produkt wytwarzane lub przetwarzane metodami tradycyjnymi. Nie zabraknie występów muzycznych, a także smakowitych degustacji. - zachęca organizator, Marcin Budynek.

Odwiedź blog Marcina Budynka

Na gości czekają dwa pokazy przyrządzania lokalnych dań - jeden z zachowaniem tradycyjnych receptur, drugi z użyciem nowoczesnych technik kulinarnych. Oryginalne przepisy i potrawy na bazie regionalnych produktów zaprezentują przedstawiciele samorządów miast: Augustowa, Sztabin i Lipska, a także uczniowie szkół gastronomicznych. W programie jest również pokaz wypieków regionu oraz obrzędów związanych z kuchnią i tradycją Ziemi Augustowskiej.

Do dyspozycji zwiedzających targi EuroGastro będzie minibazar z produktami regionalnymi Podlasia. Chętni będą mogli skosztować wyśmienitych lokalnych ciast, ryb, mięsa, miodów, serów i pieczywa.
"Kuchnia pachnąca tradycją, czyli prezentacja kultury i tradycji kulinarnych Podlasia" jest częścią projektu łączącego Miasto Augustów, Gminę Lipsk oraz Gminę Sztabin "Kuchnia Pachnąca Tradycją - Smaki Ziemi Augustowskiej", którego celem jest popularyzacja produktu turystycznego Podlasia z zachowaniem dziedzictwa kulturowego oraz promocja kuchni regionalnej.

Wypróbuj przepisy Marcina Budynka - Sałatka gyros z grillowanym chlebem pita i sosem tza tziki

Podczas Targów EuroGastro odbędą się również inne widowiskowe pokazy kulinarne. Pierwszego dnia targów ekspert i doradca kulinarny, rodowity Grek, Theofilos Vafidis, znany m.in. z programu "Europa da się lubić", podczas VII Festiwalu Kuchni Greckiej, będzie zachęcał hotelarzy, restauratorów, kucharzy i konsumentów do swoich rodzimych smaków. Tego dnia odbędzie się również konkurs kulinarny na dania inspirowane smakami Hellady i IV Festiwalu Carvingu.

Drugiego dnia EuroGastro młodzi kucharze, będą walczyć w autorskim konkursie mistrza kuchni - Roberta Sowy, o tytuł "Kulinarny Talent". Zawodników, jak co roku, oceniać będzie jury składające się ze znanych kucharzy i gwiazd show biznesu.

Przeczytaj również: Kawa... bez prądu

Wszystkie pokazy kulinarne dostarczą nie tylko doznań artystycznych, ale również smakowych. Chętni będą mogli skosztować rarytasów, przygotowanych podczas prezentacji.

Targi EuroGastro trwać będą w dniach 21-23 marca 2012 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Targi przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Zwiedzający powinni dokonać obowiązkowej rejestracji na targi online na stronie www.eurogastro.com.pl/rejestracja lub na miejscu. Osoby, które zarejestrują się online, są uprawnione do 50% zniżki na bilet wstępu na EuroGastro.

Przeczytaj relację z zeszłorocznych Targów EuroGastro

Więcej informacji: www.eurogastro.com.pl
oraz na: www.augustow.eu www.lipsk.pl www.sztabin.ug.gov.pl
***
Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro są jednym z najważniejszych wydarzeń targowych, skierowanych do branży HoReCa w Polsce. Na targach swoją ofertę prezentują dostawcy z czterech sektorów: wyposażenia zaplecza kuchennego, żywności i napojów dla gastronomii, kawowego oraz wyposażenia sal restauracyjnych i barów. Targi obfitują również w wiele atrakcyjnych pokazów i widowiskowych konkursów z udziałem najlepszych kucharzy, cukierników i baristów, a także w interesujące wydarzenia merytoryczne, takie jak szkolenia czy seminaria.
EuroGastro 2012 odbywać się będą w dniach 21-23 marca, tradycyjnie w nowoczesnym Centrum Targowo-Kongresowym przy ul. Marsa 56C w Warszawie.

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
16:05, 05.03.2012
Skoro swój pokaz będzie miał pan Budynek, to koniecznie trzeba się tam wybrać :)

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd708121 lasix without prescriptions allopurinol zithromax go here synthroid where to buy ...
wh0cd294750 Adalat Tablets inderal propranolol
wh0cd871195 buy robaxin online buy proscar clomid buy celexa
wh0cd327590 online flagyl anafranil
wh0cd294750 Buy Buspar Online
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.836