Czekoladowe cuda - pokazy sztuki cukierniczej na EuroGastro 2012

Czekoladowe cuda - pokazy sztuki cukierniczej na EuroGastro 2012

Czekolada jest jednym z najpopularniejszych składników deserów. Co mogą z niej wyczarować miestrzowie cukiernictwa? Sprawdź, co się będzie działo na tegorocznych targach EuroGastro!

Pierwsze wzmianki o czekoladzie pojawiły się już w 900. roku przed naszą erą. Pięć wieków później, starożytni Majowie uznali ją za przysmak bogów. Pierwszym Europejczykiem, który jej skosztował był Krzysztof Kolumb... Dziś czekolada stała się niezwykle popularna na całym świecie, dzięki swoim właściwościom odprężającym, przeciwdepresyjnym, ale przede wszystkim dzięki niepowtarzalnemu smakowi i aromatowi, który stał się nieodłącznym elementem wielu deserów i słodkich smakołyków. Wyjątkowe propozycje zastosowania czekolady, podczas nadchodzących targów EuroGastro 2012 przedstawi trzech mistrzów cukiernictwa: Bożena Sikoń, Tomasz Deker oraz Paweł Mieszała. Pokazy cukiernicze odbywać się będą we wszystkie dni targowe, od 21 do 23 marca, w Centrum Targowo Kongresowym przy ul. Marsa 56c w Warszawie.

Przeczytaj również: Słodkie przyjemności, czyli rodzaje czekolad

Pierwszego dnia XVI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, w godzinach 11:00-17:00, odbędzie się pokaz tworzenia pralin, trufli czekoladowych oraz dekoracji w stylu angielskim. Będzie można zobaczyć z bliska, jak temperuje się czekoladę, wylewa formy do pralin, wylewa czekolady z form, nadziewa, zamyka, wyjmuje gotowe praliny oraz wykonuje bajeczne dekoracje w stylu angielskim. To również świetna okazja do poznania marki T.Deker Patissier & Chocolatier oraz degustacji naszych niezwykłych słodkości. - zachęca Tomasz Deker, organizator pokazu. O godzinie 15:00 w hali wystawienniczej odbędzie się również konkurs degustacyjny dla zwiedzających.

Sprawdź, co się działo na zeszłorocznych targach EuroGastro

Drugi dzień targów przyciągnie z pewnością nie tylko miłośników słodkich smakołyków, ale również chętnych do udziału w akcji charytatywnej. Podczas pokazu sztuki cukierniczej pt.: "Bajkowe inspiracje czekoladowe", który trwać będzie w godzinach 10.00-17.00, członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni: Bożena Sikoń, Tomasz Deker oraz Paweł Mieszała wyczarują misterne rzeźby czekoladowe, a gwiazdy showbiznesu i inne sławy będą ozdabiać czekoladowe jaja wielkanocne. Oprócz przyjemności  w tworzeniu dzieł czekoladowych, przyświeca nam wzniosły cel - pomoc dzieciom, gdyż nasze prace i jajka czekoladowe pomalowane przez znane osoby, zostaną zlicytowane, a pieniądze z licytacji - przekazane na potrzebujące dzieci. - podkreśla jedna z organizatorek pokazu, Bożena Sikoń.

Przeczytaj też: Smaki czekolady

Ostatniego dnia targów odbędzie się krótki kurs, podczas  którego Tomasz Deker pokaże, jak z pasją wykonać wyjątkowe przysmaki wielkanocne i inne desery z użyciem czekolady. Pokaz Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych potrwa od godziny 10:00 do 13:00, w hali wystawienniczej Centrum MT Polska. Następnie, rozpocznie się pokaz nowoczesnych technik dekorowania tortów w stylu angielskim - tortownia.pl, podczas którego zostaną między innymi zaprezentowane możliwości wykorzystania plotera tnącego. Wszyscy zwiedzający będą mogli zapoznać się z ofertą Pracowni Cukierniczej tortownia.pl, a chętni skorzystać również z konsultacji cukierniczych z Bożeną Sikoń, Mistrzem Cukiernictwa. Pokaz potrwa do godziny 17:00.

Polecamy: Kuchnia pachnąca tradycją - smaki i zapachy Podlasia na EuroGastro 2012

Czekoladowe cuda tworzone przez wybitnych cukierników to nie jedyna atrakcja tegorocznych targów EuroGastro. Zwiedzający będą mogli również podziwiać prezentacje profesjonalnych baristów, pokazy kulinarne, a także wziąć udział w wielu ciekawych wykładach i szkoleniach. Ponadto na gości czekać będzie ponad 250 stoisk. Swoje propozycje przedstawią nie tylko polscy wystawcy, ale również firmy z 21 innych krajów, w tym z tak odległych i egzotycznych krajów, jak Chiny, Maroko czy Indie.

Osoby zainteresowane udziałem w targach i w wydarzeniach towarzyszących, powinny dokonać obowiązkowej rejestracji na targi online na stronie www.eurogastro.com.pl/rejestracja lub na miejscu. Zwiedzający, którzy zarejestrują się online, są uprawnieni do 50% zniżki na bilet wstępu na EuroGastro.
Więcej informacji www.eurogastro.com.pl
* * *
Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro są jednym z najważniejszych wydarzeń targowych, skierowanych do branży HoReCa w Polsce. Na targach swoją ofertę prezentują dostawcy z czterech sektorów: wyposażenia zaplecza kuchennego, żywności i napojów dla gastronomii, kawowego oraz wyposażenia sal restauracyjnych i barów. Targi obfitują również w wiele atrakcyjnych pokazów i widowiskowych konkursów z udziałem najlepszych kucharzy, cukierników i baristów, a także w interesujące wydarzenia merytoryczne, takie jak szkolenia czy seminaria.
EuroGastro 2012 odbywać się będą w dniach 21-23 marca, tradycyjnie w nowoczesnym Centrum Targowo-Kongresowym przy ul. Marsa 56C w Warszawie.

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Trufle czekoladowe
Trufle czekoladowe
Nalej ok. 3 cm wody go garnka i zagotuj.Do ŻAROODPORNEGO ...
Babeczki nadziewane czekoladą
Babeczki nadziewane czekoladą
Z mąki, masła, 5dkg cukru i jednego żółtka zagniatamy ciasto, które następnie ...
Ciasto czekoladowe na zimno
Ciasto czekoladowe na zimno
Rodzynki dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. ...
Gorąca czekolada
Gorąca czekolada
Mleko ze śmietanką wlewamy do rondla i doprowadzamy do ...
Figi gotowane w miodzie pitnym na kozim serku z białą czekoladą
Figi gotowane w miodzie pitnym na kozim serku z białą czekoladą
Gotujemy miód pitny z dodatkiem wanilii, imbiru, ziaren pieprzu, skórki pomarańczowej. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.47
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});