Pieczenie mięs w rękawie

Pieczenie mięs w rękawie

Kawałek foliowego rękawa do pieczenia może sprawić, że staniesz się mistrzem w pieczeniu mięs, a Twoje potrawy zawsze będą soczyste i aromatyczne.

Mięsa stanowią niezwykle ważny element naszej diety. Są nie tylko źródłem energii, ale również pełnowartościowego białka potrzebnego do budowania tkanek naszego własnego organizmu czy witaminy B12, która m.in. bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek krwi i zapobiega niedokrwistości. Jedną z podstawowych metod obróbki cieplnej mięs jest natomiast pieczenie. Niestety, czasami mimo największych starań przygotowana pieczeń okazuje się zbyt sucha czy wręcz wiórowata. Dla wieku osób problemem jest np. upieczenie pysznego i soczystego schabu. Radą na to może okazać się zastosowanie rękawa do pieczenia.

Przeczytaj koniecznie: Jak piec mięso?

Czym właściwie jest rękaw?
Rękawem do pieczenia nazywamy rodzaj foliowej tuby. Z rolki odcinamy potrzebny kawałek, wkładamy do niego natarte przyprawami mięso, np. polędwicę, schab czy szynkę, a następnie związujemy oba końce. Całość wstawia się do piekarnika i piecze.

Dzięki zastosowaniu rękawów wytwarzający się podczas pieczenia sos nie wypływa i nie wyparowuje, co sprawia, że mięso nie wysycha podczas pieczenia. Nie trzeba więc dodawać tłuszczu. Nie ucieka też aromat zastosowanych przypraw. Potrawa mimo, iż bardziej dietetyczna wcale nie traci, a wręcz zyskuje na smaku i zapachu. Co więcej, tak "zapakowana" pieczeń nie wymaga podlewania podczas pieczenia, a mięso równomiernie się rumieni.

Do pieczenia polecamy pyszne, świeże mięsa z Sokołowa!

Tuż przed końcem procesu pieczenia, mniej więcej na kilkanaście minut przed, warto jest nakłuć w kilku miejscach rękaw otulający pieczeń. Dzięki takiemu zabiegowi umożliwimy usunięcie nadmiaru pary, a powierzchnia mięsa nabierze smakowitej chrupkości.

Przeczytaj też: Wieprzowina z woka - 5 pomysłów na pyszne dania

Dodatkową zaletą, która z pewnością ucieszy wielu miłośników własnoręcznie przygotowywanych potraw, jest czystość - użycie rękawa do pieczenia sprawia, że zarówno brytfanka, jaki i sam piekarnik znacznie mniej się brudzi podczas pieczenia, a później wystarczy je tylko przetrzeć.

A czas pieczenia? Właściwie nie różni się od czasu potrzebnego na tradycyjne przygotowanie pieczeniu w naczyniu żaroodpornym, czyli wynosi około godziny na każdy 1kg mięsa.

Zachęcamy do wypróbowania rękawów do pieczenia, dzięki nim Twoje pieczone mięsa zawsze będą zachwycały swym smakiem, aromatem i soczystością.

KM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięso oczyścić z błonek, umyć, lekko rozklepać tłuczkiem, doprawić poszczególnymi ...
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojone w ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.64