Pieczenie mięs w rękawie

Pieczenie mięs w rękawie

Kawałek foliowego rękawa do pieczenia może sprawić, że staniesz się mistrzem w pieczeniu mięs, a Twoje potrawy zawsze będą soczyste i aromatyczne.

Mięsa stanowią niezwykle ważny element naszej diety. Są nie tylko źródłem energii, ale również pełnowartościowego białka potrzebnego do budowania tkanek naszego własnego organizmu czy witaminy B12, która m.in. bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek krwi i zapobiega niedokrwistości. Jedną z podstawowych metod obróbki cieplnej mięs jest natomiast pieczenie. Niestety, czasami mimo największych starań przygotowana pieczeń okazuje się zbyt sucha czy wręcz wiórowata. Dla wieku osób problemem jest np. upieczenie pysznego i soczystego schabu. Radą na to może okazać się zastosowanie rękawa do pieczenia.

Przeczytaj koniecznie: Jak piec mięso?

Czym właściwie jest rękaw?
Rękawem do pieczenia nazywamy rodzaj foliowej tuby. Z rolki odcinamy potrzebny kawałek, wkładamy do niego natarte przyprawami mięso, np. polędwicę, schab czy szynkę, a następnie związujemy oba końce. Całość wstawia się do piekarnika i piecze.

Dzięki zastosowaniu rękawów wytwarzający się podczas pieczenia sos nie wypływa i nie wyparowuje, co sprawia, że mięso nie wysycha podczas pieczenia. Nie trzeba więc dodawać tłuszczu. Nie ucieka też aromat zastosowanych przypraw. Potrawa mimo, iż bardziej dietetyczna wcale nie traci, a wręcz zyskuje na smaku i zapachu. Co więcej, tak "zapakowana" pieczeń nie wymaga podlewania podczas pieczenia, a mięso równomiernie się rumieni.

Do pieczenia polecamy pyszne, świeże mięsa z Sokołowa!

Tuż przed końcem procesu pieczenia, mniej więcej na kilkanaście minut przed, warto jest nakłuć w kilku miejscach rękaw otulający pieczeń. Dzięki takiemu zabiegowi umożliwimy usunięcie nadmiaru pary, a powierzchnia mięsa nabierze smakowitej chrupkości.

Przeczytaj też: Wieprzowina z woka - 5 pomysłów na pyszne dania

Dodatkową zaletą, która z pewnością ucieszy wielu miłośników własnoręcznie przygotowywanych potraw, jest czystość - użycie rękawa do pieczenia sprawia, że zarówno brytfanka, jaki i sam piekarnik znacznie mniej się brudzi podczas pieczenia, a później wystarczy je tylko przetrzeć.

A czas pieczenia? Właściwie nie różni się od czasu potrzebnego na tradycyjne przygotowanie pieczeniu w naczyniu żaroodpornym, czyli wynosi około godziny na każdy 1kg mięsa.

Zachęcamy do wypróbowania rękawów do pieczenia, dzięki nim Twoje pieczone mięsa zawsze będą zachwycały swym smakiem, aromatem i soczystością.

KM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Knedle ziemniaczane z mięsem
Knedle ziemniaczane z mięsem
Włoszczyznę dokładnie myjemy i obieramy. Opłukane mięso zalewamy małą ilością ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Bardzo szybko sie robi i wychodzi naprawde dobra zupa, smakuje prawie jak domowa. Ostatnio robilam ...
Bardzo dobry pasztet, mi bardzo smakuje i czosnkowy jest chyba najlepszy ze wszystkich.
Uwielbiam ten pasztet z pomidorami! Super smakuje z ketchupem :)
Mi bardzo smakuje, jeden z lepszych pasztetow w smaku i jakosciowo tez.
Żeby wyszło trzeba umieć !
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.187