Wiosenna dieta

Wiosenna dieta

Wreszcie nadeszła długo wyczekiwana wiosna, zadbaj więc, by na Twoim talerzu pojawiły się świeże warzywa, a na parapecie stwórz wiosenny ziołowy ogródek.

Od kilku dni temperatury na termometrach znacznie podskoczyły, ptaki intensyfikują swe trele, dni są coraz dłuższe, a noce krótsze, słońce mocniej grzeje, a my powoli żegnamy się z puchowymi kurtkami i wełnianymi czapkami. Jednym słowem - wreszcie przyszła wiosna! Wraz z jej nadejściem warto przyjrzeć się nie tylko swej garderobie, ale także diecie.

Przeczytaj koniecznie: Wiosna na talerzu

Wiosną przyroda budzi się do życia, a więc zaczynają pojawiać się nowalijki, świeże owoce i warzywa, a więc korzystajmy z nich. Zadbaj o to, by nie tylko w Twojej kuchni, ale też na talerzu rozgościły się świeże rzodkiewki, dymka czy szczypiorek. Jednak do nowalijek trzeba podchodzić z pewną dozą ostrożności, bowiem często do ich uprawy stosowane są liczne nawozy sztuczne, głównie azotany. Młoda roślina czerpie z gleby dość spore ich ilości, większe niż późniejsze uprawy. Dlatego też poza świeżymi produktami nie rozstawajmy się jeszcze z warzywami i owocami w postaci mrożonek - wbrew pozorom zawierają one duże ilości witamin i składników mineralnych, gdyż odpowiednio zamrożone, a potem prawidłowo przechowywane tracą ich znacznie mniej niż np. przechowywana przez całą zimę marchew.

Przeczytaj również: Na przednówku

Można powiedzieć, że jednym z wiosennych symboli jest rzeżucha, szczególnie jej charakterystyczny aromat. Warto więc wygospodarować na kuchennym parapecie nieco miejsca i posiać ją. Rzeżucha jest doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, a także ziemniaków czy zup - nawet niewielka jej ilość wzbogaci smak i aromat dania oraz nada mu wiosennego charakteru. Można też stworzyć cały kuchenny mini ogródek ze świeżymi ziołami - bazylia, majeranek, tymianek, kolendra, szałwia, mięta i rozmaryn nie tylko znacznie uatrakcyjnią przygotowywane dania, ale też pięknie się prezentują i mogą stanowić świetną dekoracje każdej kuchni. Natomiast posiadacze własnych ogródków już teraz mogą posadzić w nich rukolę, rzodkiewki, pory, cebule i selery.

KM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Dietetyczna potrawka z cielęciny
Dietetyczna potrawka z cielęciny
Cielęcinę kroimy w kawałki. Wkładamy mięso do rondla i zalewamy 1/4litra wody.Dodajemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.421
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});