Relacja z targów EuroGastro 2012

Relacja z targów EuroGastro 2012

Przeczytaj, co się działo na tegorocznych targach EuroGastro 2012, obejrzyj zdjęcia.

W Warszawie, w dniach 21-23 marca, po raz XVI odbyły się Międzynarodowe Targi Gastronomiczne - EuroGasto 2012, czyli najważniejsze tego typu wydarzenie w Polsce.
W wielkiej hali wystawienniczej swoje stoiska miało ponad 280 wystawców, które odwiedzały tłumy zwiedzających. Dla ułatwienia poruszania się po hali podzielono ją na cztery strefy tematyczne oznaczone literami:

A - sektor wyposażenia zaplecza kuchennego,
B - sektor żywności i napojów,
C - sektor kawowy oraz
D - sektor wyposażenia sal restauracyjnych i barów.

Wystawcy oferowali pełną gamę produktów i usług ułatwiających otworzenie, udoskonalenie, jak i prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego. Na targach można było nawiązać współpracę z producentami różnych specjalności - począwszy od profesjonalnego, wysokiej klasy sprzętu AGD, poprzez blaty, stoły i krzesła, zastawy stołowe, odzież dla personelu, świeżą żywność, półprodukty i gotowe dania, aż na serwetkach kończąc.

Jednak targi EuroGastro to nie tylko możliwość spotkania przyszłych kontrahentów, ale również liczne pokazy i prezentacje. Na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim mistrzostwa baristów, które odbyły się właśnie podczas trwania targów - były to XI Mistrzostwa Barista 2012 oraz II Polskie Mistrzostwa Brewers Cup 2012. Ich zwycięzcy będą teraz reprezentować nasz kraj na mistrzostwach świata. Same zawody były natomiast doskonałą okazją do poznania kawowych ciekawostek, czyrozmowy z osobami, które o kawie wiedzą niemal wszystko.

Z okazji zbliżającej się wielkimi krokami Wielkanocy, na targach nie mogło też zabraknąć świątecznych elementów. I do takich bez wątpienia zaliczyć można licytację czekoladowych wielkanocnych, pięknie zdobionych jaj, z której dochód - ponad 24tys.zł przeznaczony został na rzecz fundacji Jolanty Kwaśniewskiej "Porozumienie bez barier".

Wielkanocne pisanki, tym razem przygotowane z wydmuszek i ozdobione tradycyjnymi podlaskimi wzorami można było podziwiać trzeciego dnia targów, podczas prezentacji kultury i tradycji kulinarnych Podlasia. Poza możliwością podejrzenia, jak powstają takie pisanki, na zwiedzających czekały także prezentacje tradycyjnych potraw tego regionu. Uczniowie szkół gastronomicznych przygotowali na oczach widzów dania charakterystyczne dla Podlasia, ale w nowatorskiej odsłonie lub zawierające pochodzące z regionu produkty, np. popiół z augustowskiej sosny! Organizatorem tych niezwykłych pokazów był Marcin Budynek - szef kuchni i dyrektor gastronomii w hotelu Warszawa Spa&Resort w Augustowie.

Wymienić jeszcze trzeba inne ciekawe wydarzenia, które miały miejsce na tegorocznych targach EuroGastro - były to m.in. pokazy dekorowania ciast i tortów w stylu angielskim, IV Polski Festiwal Carvingu, VII Festiwal Kuchni Greckiej, konkurs "Kulinarny talent 2012" oraz pasjonujące szkolenia. Po tak licznych i pasjonujących pokazach już nie możemy doczekać się tego, co nasz czeka na kolejnych , XVII Targach w przyszłym roku.

KM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Kawa czarna
Kawa czarna
Zmieloną kawę umieszczamy ekspresie przelewowym.Wlewamy ...
Sałatka ze szparagów, truskawek i krewetek
Sałatka ze szparagów, truskawek i krewetek
Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy końce.W wysokim garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sok ...
Kawa migdałowa
Kawa migdałowa
Spieniamy mleko.Na dno filiżanki do cappuccino wlewamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.518
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});