Wydaje się, że dopiero skończył się karnawał, a pamięci jeszcze mamy świąteczne prezenty, a tu wielkimi krokami zbliżają się kolejne święta - Wielkanoc. Już najwyższy czas, aby rozpocząć odpowiednie przygotowania. Cieplejsze i słoneczne dni sprzyjają myciu okien czy wiosennym porządkom w ogródkach i balkonowych doniczkach, jednak jest to też doskonały moment na zaplanowanie wielkanocnego menu.
Przeczytaj również: Naturalne barwniki do pisanek
Udane śniadanie wielkanocne oraz obiad zakończony sukcesem, czyli uśmiechem i wyrazami uznania z ust zadowolonych i najedzonych gości koniecznie musi poprzedzić dokładne zastanowienie się, co zamierzamy przygotować, a także jakie produkty będą nam do tego potrzebne. Dzięki temu unikniemy nerwowego "miotania się" i zdenerwowania. Plan potraw i zakupów pozwoli także na ewentualne podzielenie się obowiązkami z osobami, które zamierzamy gościć podczas świątecznych dni, a na naszym stole z pewnością nie pojawią się wówczas trzy identyczne sałatki jarzynowe albo niemal nieograniczona ilość jedzenia. Usiądź więc spokojnie, weź kartkę i długopis i dobrze się zastanów. Poproś o pomoc domowników - niech dadzą swoje propozycje, pomysły, może ktoś z nich natchnął się ostatnio na świetny przepis na świąteczny pasztet lub marzy mu się różany mazurek?
Przeczytaj też: Jak zrobić pasztet?
W pierwszej kolejności przygotuj listę potraw, a następnie wypisz, jakie składniki są niezbędne do ich przygotowania. Sprawdź ile z nich już masz i na liście zaznacz, co musisz dokupić. Produkty, które można dłużej przechowywać kup już teraz, np. przyprawy, mąkę, cukier. Już teraz możesz kupić choć część potrzebnych mięs, a po przyniesieniu do domu - po prostu je zamrozić.
Przeczytaj koniecznie jak bezpiecznie mrozić i rozmrażać mięsa
Osobno spisz listę produktów, które musisz kupić niemal w ostatniej chwili, takie jak pieczywo, wędlinę, jaja do święconki. Dobrym pomysłem jest powieszenie sporządzonych spisów, zarówno potraw, jak i zakupów, na lodówce - dzięki temu w każdej chwili możesz je uzupełnić czy zaznaczyć produkty, które już znalazły swoje miejsce w Twojej lodówce czy szafce.
Już teraz możesz też zacząć przygotowywać niektóre świąteczne potrawy. Do takich dań należą między innymi pasztety, klopsy czy domowy makaron. Zmiel mięso na domowy pasztet czy klops i dopraw je, a następnie przełóż do pojemnika i zamroź, a tuż przed świętami dodaj ostatnie składniki, np. jajko, i upiecz. Natomiast ręcznie robiony makaron dokładnie ususz i włóż do pojemnika.
Odpowiednio wcześniej zaplanowane i rozpoczęte świąteczne przygotowania znacznie ułatwią nam pracę, a dodatkowo pozwolą uniknąć stania w długich kolejkach w sklepach czy nerwowego poszukiwania potrzebnych produktów.
KM