Wielkanocne przygotowania kulinarne

Wielkanocne przygotowania kulinarne

Usiądź i zastanów się, jakie potrawy zamierzasz przygotować na święta.

Wydaje się, że dopiero skończył się karnawał, a pamięci jeszcze mamy świąteczne prezenty, a tu wielkimi krokami zbliżają się kolejne święta - Wielkanoc. Już najwyższy czas, aby rozpocząć odpowiednie przygotowania. Cieplejsze i słoneczne dni sprzyjają myciu okien czy wiosennym porządkom w ogródkach i balkonowych doniczkach, jednak jest to też doskonały moment na zaplanowanie wielkanocnego menu.

Przeczytaj również: Naturalne barwniki do pisanek

Udane śniadanie wielkanocne oraz obiad zakończony sukcesem, czyli uśmiechem i wyrazami uznania z ust zadowolonych i najedzonych gości koniecznie musi poprzedzić dokładne zastanowienie się, co zamierzamy przygotować, a także jakie produkty będą nam do tego potrzebne. Dzięki temu unikniemy nerwowego "miotania się" i zdenerwowania. Plan potraw i zakupów pozwoli także na ewentualne podzielenie się obowiązkami z osobami, które zamierzamy gościć podczas świątecznych dni, a na naszym stole z pewnością nie pojawią się wówczas trzy identyczne sałatki jarzynowe albo niemal nieograniczona ilość jedzenia. Usiądź więc spokojnie, weź kartkę i długopis i dobrze się zastanów. Poproś o pomoc domowników - niech dadzą swoje propozycje, pomysły, może ktoś z nich natchnął się ostatnio na świetny przepis na świąteczny pasztet lub marzy mu się różany mazurek?

Przeczytaj też: Jak zrobić pasztet?

W pierwszej kolejności przygotuj listę potraw, a następnie wypisz, jakie składniki są niezbędne do ich przygotowania. Sprawdź ile z nich już masz i na liście zaznacz, co musisz dokupić. Produkty, które można dłużej przechowywać kup już teraz, np. przyprawy, mąkę, cukier. Już teraz możesz kupić choć część potrzebnych mięs, a po przyniesieniu do domu - po prostu je zamrozić.

Przeczytaj koniecznie jak bezpiecznie mrozić i rozmrażać mięsa

Osobno spisz listę produktów, które musisz kupić niemal w ostatniej chwili, takie jak pieczywo, wędlinę, jaja do święconki. Dobrym pomysłem jest powieszenie sporządzonych spisów, zarówno potraw, jak i zakupów, na lodówce - dzięki temu w każdej chwili możesz je uzupełnić czy zaznaczyć produkty, które już znalazły swoje miejsce w Twojej lodówce czy szafce.

Już teraz możesz też zacząć przygotowywać niektóre świąteczne potrawy. Do takich dań należą między innymi pasztety, klopsy czy domowy makaron. Zmiel mięso na domowy pasztet czy klops i dopraw je, a następnie przełóż do pojemnika i zamroź, a tuż przed świętami dodaj ostatnie składniki, np. jajko, i upiecz. Natomiast ręcznie robiony makaron dokładnie ususz i włóż do pojemnika.

Odpowiednio wcześniej zaplanowane i rozpoczęte świąteczne przygotowania znacznie ułatwią nam pracę, a dodatkowo pozwolą uniknąć stania w długich kolejkach w sklepach czy nerwowego poszukiwania potrzebnych produktów.

KM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ...
Zupa wielkanocna
Zupa wielkanocna
Myjemy wieprzowinę i białą kiełbasę.Zalewamy je wodą ...
Podlaskie przysmaki na wielkanocny stół – babka ziemniaczana z serem żółtym
Podlaskie przysmaki na wielkanocny stół – babka ziemniaczana z serem żółtym
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.444
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});