Parowane warzywa na świątecznym stole

Parowane warzywa na świątecznym stole

Warzywa ugotowane na parze mogą stanowić doskonały - smaczny i lekki dodatek do tradycyjnych wielkanocnych potraw.

Zbliża się Wielkanoc, więc zaczynamy, albo już kończymy planowanie świątecznego menu. Na stołach z pewnością królować będą tradycyjne polskie potrawy - żurki, pasztety i mazurki. Natomiast warzywa zwykle pojawiają się w postaci, przez jednych uwielbianej, przez innych znienawidzonej, sałatki jarzynowej. Wszystkie te przysmaki sprawiają niestety, że po świętach jesteśmy ociężali i o kilka kilogramów ciężsi.

Przeczytaj również: Wielkanocne przygotowania kulinarne

Niestety szykując wielkanocne potrawy zapominamy o warzywach, zarówno świeżych, jak i serwowanych na ciepło. A obok ciężkich i tłustych potraw koniecznie powinny pojawić się także kolorowe sałatki i jarzynki. Nie tylko bardzo urozmaicą menu, dodadzą mu nieco lekkości, ale również mogą stanowić piękną, jadalną dekorację świątecznego stołu.

Doskonale sprawdzą się tu warzywa gotowane na parze, gdyż w odróżnieniu od gotowanych w tradycyjny sposób nie tylko są bardziej wartościowe pod względem zawartości witamin i składników mineralnych, ale też mają bardziej intensywny kolor.

Koniecznie dowiedz się więcej o gotowaniu na parze

Jak parować?
Obecnie możliwości mamy wiele - począwszy od specjalnych parowarów i garnków, poprzez bambusowe koszyczki, aż po sitka umieszczane w tradycyjnych garnkach. Jednak najciekawszą metodą, dostępną dla każdego, jest papier do gotowania na parze SAGA. Warzywa wystarczy oprószyć ulubionymi przyprawami i ewentualnie skropić odrobiną oliwy, zawinąć w arkusz papieru, tak, aby powstała sakiewka, a następnie włożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej wody - po kilku-kilkunastu minutach warzywa są gotowe. Unikatowa powierzchnia papieru SAGA, pokryta silikonem, sprawia, że gorąca para wodna dostaje się do wnętrza sakiewki, natomiast powstający podczas parowania sos nie wypływa z niej. Gotowane warzywa są niezwykle soczyste i aromatyczne, a witaminy i składniki mineralne nie są z nich wypłukiwane, jak to się dzieje w przypadku tradycyjnego gotowania.

Poznaj też inne produkty SAGA

Warzywa w taki sposób ugotowane można serwować bezpośrednio z papieru SAGA, gdyż ma on niezwykle estetyczny wygląd.

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ...
Dorsz w sosie z warzywami
Dorsz w sosie z warzywami
Gotujemy wodę w szerokim garnku.Do wrzątku wkładamy ...
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać ...
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Obrane i pokrojone na plasterki grubości 1cm kalarepki ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.465
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});