Odwiedź jarmark wielkanocny

Odwiedź jarmark wielkanocny

W okresie przedświątecznym w całej Polsce organizowane są licze jarmarki wielkanocne.

Okres przedświąteczny to nie tylko czas na wiosenne porządki, ale również doskonała okazja do odwiedzenia jednego z licznych wielkanocnych jarmarków, festiwali czy targowisk. A na nich, poza tandetnymi i wątpliwej jakości ozdobami, można znaleźć wiele ciekawostek.

Przeczytaj także: Stół wielkanocny

Świąteczne jarmarki to przede wszystkim wyjątkowa okazja do nabycia pysznych i oryginalnych produktów regionalnych oraz poznania ich pochodzenia, historii czy tradycyjnych metod wyrabiania. Na takich imprezach bowiem swoje smakołyki i rękodzieła w dużej mierze sprzedają sami ich twórcy. Dlatego też na tego typu jarmarki warto wybrać się nie na ostatnią chwilę, aby mieć większą możliwość wyboru, jak i okazję do pasjonującej rozmowy.

Przed Wielkanocą w rozstawionych kramach, często odpowiednio stylizowanych, można znaleźć prawdziwe rarytasy z całej Polski i nie tylko, gdyż często obok korycińskich serów czy podhalańskich oscypków są tam też np. litewskie wędliny. Nie brakuje na nich również iście świątecznych potraw, takich jak pyszne, tradycyjnie wyrabiane kiełbasy, które można włożyć później do święconki, szynki różnej maści, chleby na zakwasie, baby, sękacze, serniki oraz mazurki. A także ręcznie wyrabiane świąteczne ozdoby, m.in. obrusy, palmy, stroiki i oczywiście zdobione ludowymi motywami kolorowe pisanki.

Przeczytaj również: Targi i jarmarki

Gdzie można wybrać się na wielkanocny jarmark?

Organizowane są one w wielu miejscach w całej Polsce, ale także poza jej granicami, np. w Wiedniu, Salzburgu czy czeskiej Pradze, dokąd organizowane są zorganizowane wycieczki autokarowe.

Najwięcej tego typu imprez tradycyjnie odbędzie się w Niedzielę Palmową, czyli 1 kwietnia 2012 roku.

Andrychów - 1.04.2012, godz.: 9:00 - 18:00

Bardo - 1.04.2012, godz.: 10:00 - 16:00

Biała Podlaska, Plac Wolności - 31.03.2012

Bytów, Rynek - 1.04.2012, godz.: 8:00 - 18:00

Ciechanów, Plac Jana Pawła II - 30.03.2012, od godz. 12:00

Gdańsk, Centrum Handlowe Manhattan - 20.03 - 7.04.2012

Gietrzwałd - 31.03.2012, godz.: 11:00 - 15:00

Jaworzyna Śląska - 1.04.2012, godz.: 15:00 - 17:00

Katowice, ul. Staromiejska - 23.03 ? 6.04.2012, godz.: 10:00 - 16:00

Kłodzko, Rynek - 31.03 - 7.04.2012

Kolno, Kolneński Ośrodek Kultury i Sportu - 31.03.2012, godz.: 10:00

Lubań - 30.03.2012, godz.: 10:00 - 17:00

Łuków, Plac Solidarności i Wolności - 1.04.2012

Marklowice - 31.03 - 1.04.2012, godz.: 14:00 - 18:00

Nysa, Bastion św. Jadwigi - 1.04.2012, godz.: 10:00 - 15:00

Olkusz, Rynek - 30.03.2012, od godz. 10:00

Olsztynek - 1.04.2012, godz.: 10:00 - 16:00

Opole, Muzeum Wsi Opolskiej - 1.04.2012, godz.: 10:00 - 18:00

Ostromecko, Pałac Nowy - 31.03 - 1.04.2012, godz.: 10:00 - 18:00

Ostrów Wielkopolski, Rynek - 31.03 - 1.04.2012, godz.: 12:00 - 16:00

Przysiek koło Torunia - 31.03.2012, godz.: 10:00 - 15:00

Paszowice - 1.04.2012

Psary, boisko szkolne - 1.04.2012, godz.: 15:00 - 18:00

Rzeszów, Millenium Hall - 31.03 - 1.04.2012, godz.: 10:00 - 18:00

Siemiatycze, ul. Zaszkolna 1 - 31.03.2012

Sokółka, Plac przed SOK - 31.03 - 1.04.2012

Szreniawa - 31.03 - 1.04.2012

Środa Wielkopolska - 1.04.2012, godz.: 10:00 - 18:00

Toruń, Rynek Nowomiejski - 31.03 - 7.04.2012

Warszawa, ul. Chłodna - 24.03 - 7.04.2012, godz.: 10:00 - 19:00

Wołów - 30.03.2012, godz.: 12:00 - 16:00

Zielona Góra, przy ratuszu - 31.03 - 4.04.2012

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ...
Zupa wielkanocna
Zupa wielkanocna
Myjemy wieprzowinę i białą kiełbasę.Zalewamy je wodą ...
Podlaskie przysmaki na wielkanocny stół – babka ziemniaczana z serem żółtym
Podlaskie przysmaki na wielkanocny stół – babka ziemniaczana z serem żółtym
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.65
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});