Mielone na świątecznie

Mielone na świątecznie

Tradycyjne kotlety mielone zwbogacone o kilka dodatków i atrakcyjnie podane mogą się okazać doskonałym daniem na wielkanocnym stole.

Planując świąteczne menu zastanawiamy się jakie wyjątkowe potrawy możemy podać na stół, czym w tym roku zaskoczyć gości, czy każdy znajdzie coś dla siebie. Dodatkowo w czasach kryzysu staramy się, by nie wydać na przygotowania astronomicznej ilości pieniędzy. Przy tym wszystkim, warto też nie spędzać całych dni w kuchni - w końcu w święta nie powinniśmy być tak zmęczeni, byśmy mieli już sił na świętowanie!

Przeczytaj też: Wielkanocne przygotowania kulinarne

Okazuje się, że całkiem zwykłe, można nawet powiedzieć powszednie, potrawy można z powodzeniem odmienić i zamienić w dania wyjątkowe. Odmień więc swoje mielone!

Kotlety przygotowujemy tak, jak zwykle - ze świeżo zmielonego mięsa, namoczonej bułki, surowego jajka i ewentualnie podsmażonej cebulki.

Na mielone polecamy świeże i pyszne mięsa z Sokołowa!

W środku mielonego może się jednak znaleźć niespodzianka. Dobrym pomysłem, nawiązaniem do Wielkanocy, niech będzie ugorowane na twardo jajo, np. przepiórcze, aby przygotowywane kotlety nie były zbyt wielkie. Dodatkowo można dorzucić nieco konserwowego groszku. Zamiast jajek, świąteczne kotlety mielone można faszerować doprawionym, podduszonym szpinakiem. Wystarczy na patelni rozmrozić, podgrzać i odparować mrożony szpinak, dodać do niego trochę sera typu feta lub mozzarella, ząbek czosnku i po przestudzeniu taki farsz oblepić mielonym, doprawionym już mięsem, a następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.

Przeczytaj również: Sposoby na mielone

Równie smaczne będą mielone z farszem z pieczarek duszonych na maśle, pokruszonego twardego i ostrego sera podpuszczkowego wymieszanego z suszonymi pomidorami w oliwie albo posiekanymi świeżymi ziołami (np. tymianku, natki pietruszki i szczypiorku) wymieszanymi z masłem.

Dodatkowym doskonałym sposobem na nadanie zwykłym mielonym wielkanocnego charakteru jest ich odpowiednia dekoracja. Nie nakładajmy ich na talerze już w kuchni, ale zaserwujmy na odświętnym półmisku, ułożone na liściach sałaty oraz rukoli albo miksie różnych sałat - już dzięki temu będą się znacznie lepiej prezentowały. Na około można ułożyć ćwiartki ugotowanych na twardo jaj lub połówki jaj przepiórczych. Pomiędzy kotlety można też włożyć kwiatki wycięte z rzodkiewek czy pomidorków koktajlowych. Całość może dopełnić położony na stole obok półmiska wyjęty z wazonu żółty tulipan lub żonkil.

Przeczytaj także: Wielkanocny stół

Zwykłe, wydawać by się mogło, kotlety mielone, o wnętrzu wzbogaconym o farsz, do tego ładnie podane mogą okazać się pysznym, świątecznym daniem.

KM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Naleśniki z mięsem i jarzynami
Naleśniki z mięsem i jarzynami
Opłukane mięso zalewamy gorącą wodą i gotujemy.Kiedy wołowina będzie już prawie ...
Knedle ziemniaczane z mięsem
Knedle ziemniaczane z mięsem
Włoszczyznę dokładnie myjemy i obieramy. Opłukane mięso zalewamy małą ilością ...
Mielone kotlety
Mielone kotlety
Oba rodzaje mięsa mielimy w maszynce.Mieszamy z cebulą, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Oczywiscie ze cukrzyk jesc nie moze tego typu ciasta. Glownie z powodu tego ze przeciez dla ...
Kogo kręci jedzenie ZŁOTA?
nie wiem o jakej wadze tu mowa trzeba swobodnie przyjac na 1 kg gesi co najmnej 1godzine.Sprariona ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.373