Mielone na świątecznie

Mielone na świątecznie

Tradycyjne kotlety mielone zwbogacone o kilka dodatków i atrakcyjnie podane mogą się okazać doskonałym daniem na wielkanocnym stole.

Planując świąteczne menu zastanawiamy się jakie wyjątkowe potrawy możemy podać na stół, czym w tym roku zaskoczyć gości, czy każdy znajdzie coś dla siebie. Dodatkowo w czasach kryzysu staramy się, by nie wydać na przygotowania astronomicznej ilości pieniędzy. Przy tym wszystkim, warto też nie spędzać całych dni w kuchni - w końcu w święta nie powinniśmy być tak zmęczeni, byśmy mieli już sił na świętowanie!

Przeczytaj też: Wielkanocne przygotowania kulinarne

Okazuje się, że całkiem zwykłe, można nawet powiedzieć powszednie, potrawy można z powodzeniem odmienić i zamienić w dania wyjątkowe. Odmień więc swoje mielone!

Kotlety przygotowujemy tak, jak zwykle - ze świeżo zmielonego mięsa, namoczonej bułki, surowego jajka i ewentualnie podsmażonej cebulki.

Na mielone polecamy świeże i pyszne mięsa z Sokołowa!

W środku mielonego może się jednak znaleźć niespodzianka. Dobrym pomysłem, nawiązaniem do Wielkanocy, niech będzie ugorowane na twardo jajo, np. przepiórcze, aby przygotowywane kotlety nie były zbyt wielkie. Dodatkowo można dorzucić nieco konserwowego groszku. Zamiast jajek, świąteczne kotlety mielone można faszerować doprawionym, podduszonym szpinakiem. Wystarczy na patelni rozmrozić, podgrzać i odparować mrożony szpinak, dodać do niego trochę sera typu feta lub mozzarella, ząbek czosnku i po przestudzeniu taki farsz oblepić mielonym, doprawionym już mięsem, a następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.

Przeczytaj również: Sposoby na mielone

Równie smaczne będą mielone z farszem z pieczarek duszonych na maśle, pokruszonego twardego i ostrego sera podpuszczkowego wymieszanego z suszonymi pomidorami w oliwie albo posiekanymi świeżymi ziołami (np. tymianku, natki pietruszki i szczypiorku) wymieszanymi z masłem.

Dodatkowym doskonałym sposobem na nadanie zwykłym mielonym wielkanocnego charakteru jest ich odpowiednia dekoracja. Nie nakładajmy ich na talerze już w kuchni, ale zaserwujmy na odświętnym półmisku, ułożone na liściach sałaty oraz rukoli albo miksie różnych sałat - już dzięki temu będą się znacznie lepiej prezentowały. Na około można ułożyć ćwiartki ugotowanych na twardo jaj lub połówki jaj przepiórczych. Pomiędzy kotlety można też włożyć kwiatki wycięte z rzodkiewek czy pomidorków koktajlowych. Całość może dopełnić położony na stole obok półmiska wyjęty z wazonu żółty tulipan lub żonkil.

Przeczytaj także: Wielkanocny stół

Zwykłe, wydawać by się mogło, kotlety mielone, o wnętrzu wzbogaconym o farsz, do tego ładnie podane mogą okazać się pysznym, świątecznym daniem.

KM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ...
Duszona wołowina
Duszona wołowina
Olej rozgrzewamy na dużym ogniu, a następnie obsmażamy ...
Mielone kotlety
Mielone kotlety
Oba rodzaje mięsa mielimy w maszynce.Mieszamy z cebulą, ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Perliczka z mięsem małż z torcikiem mango i serca palmy dżemowej
Perliczka z mięsem małż z torcikiem mango i serca palmy dżemowej
Mięso małż przesmażamy z czosnkiem i selerem naciowym. Dodajemy białe wino i doprawiamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd950788 tretinoin rimonabant clonidine .3 mg
wh0cd40480 more helpful hints lasix online buy celexa Order Vermox advair diskus
wh0cd635945 terramycin prandin propecia
wh0cd289526 plendil retin a valtrex
wh0cd415527 seroquel cephalexin probenecid colchicine ventolin
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.654