Włoskie menu wielkanocne

Włoskie menu wielkanocne

Zaskocz rodzinę oraz przyjaciół tradycyjnym wielkanocnym menu... włoskim!

Włoska kuchnia od lat jest w Polsce niezwykle popularna. Zajadamy się pizzą, spaghetti czy lasagne - zarówno w restauracjach, jak i we własnych domach. Potrawy kuchni włoskiej towarzyszą nam na co dzień, jak i przy specjalnych okazjach. Jednak w okresach świątecznych na naszych stołach w dalszym ciągu niepodzielnie króluje wyłącznie polska tradycja kulinarna. A gdyby tak zrobić wyjątek i w tym roku zaskoczyć rodzinę oraz przyjaciół tradycyjnym wielkanocnym menu... włoskim? Podpowiadamy, jak przygotować Wielkanoc w prawdziwie włoskim stylu.

Przeczytaj także: Wielkanocne zwyczaje w kilku krajach Europy

Włoska tradycja wielkanocna różni się od polskiej pod wieloma względami. Począwszy od sposobu jej spędzania, a na zawartości talerzy skończywszy. "Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi" - Boże Narodzenie z rodziną, a Wielkanoc z kim chcesz. To słynne włoskie powiedzenie najlepiej opisuje charakter świąt w tym kraju. O ile Boże Narodzenie obchodzone jest w domu, wyłącznie w gronie najbliższych, to już Wielkanoc jest dla Włochów okazją do wyjazdów i spędzania czasu z przyjaciółmi, podczas radosnego biesiadowania.

Najważniejszy jest obiad
Bazując na własnej tradycji, nam Polakom mogłoby się wydawać, że najważniejszym kulinarnym punktem obchodów świąt wielkanocnych jest uroczyste śniadanie. Marek Bik, szef kuchni krakowskiej restauracji "Da Pietro", od dwudziestu lat serwującej dania kuchni włoskiej, tłumaczy podstawową różnicę między naszymi tradycjami: We Włoszech to nie śniadanie, a obiad wielkanocny jest tym, na co czeka się najbardziej oraz czemu poświęca się najwięcej uwagi i przygotowań. I w sumie ciężko się temu dziwić, bo potrawy, jakimi Włosi raczą się podczas świątecznego obiadu, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia - zapewnia Marek Bik.

Prawdziwy włoski wielkanocny obiad rozpoczyna się od Minestra di Pasqua - zupy przyrządzanej na bazie białego wina i kilku rodzajów mięs. Danie to jest obowiązkową pozycją wielkanocnego menu zwłaszcza w okolicach Neapolu. Choć włoskie menu wielkanocne jest niezwykle bogate i zróżnicowane w zależności od danego regionu, prawdziwy świąteczny obiad nie może obyć się bez dania głównego w postaci baraniny lub jagnięciny (opcjonalnie koziny lub cielęciny). Marek Bik z "Da Pietro" tłumaczy, jak Włosi przyrządzają danie mięsne na tę okazję: Sposobów przygotowania wielkanocnej baraniny czy jagnięciny jest tak naprawdę bardzo wiele. Jedną z bardziej popularnych form, którą będziemy serwować w naszej restauracji w okresie wielkanocnym, jest np. jagnięcina z czosnkiem i z rozmarynem, podawana w towarzystwie młodych ziemniaków i smażonych karczochów.

Przeczytaj też: Wielkanoc na Węgrzech

Włoskie symbole
Przywiązanie do baraniny i jagnięciny na świątecznym stole ma swoje mocne powiązanie z wielkanocną tradycją Włochów. W przeciwieństwie do Polski, najważniejszym symbolem nie są tutaj jajka, a właśnie baranek. Stąd, oprócz wspomnianych mięs, bardzo często na stole pojawia się w tym czasie także tłusty, barani rosół. Jajka co prawda również mają swój istotny udział we włoskiej tradycji wielkanocnej, jednak w zgoła innej formie, niż w Polsce. Nie ma bowiem pisanek i święconek - włoskie jaja wielkanocne są czekoladowe, ogromne i skrywają w sobie zabawki oraz innego rodzaju prezenty, a obdarowywane są nimi zarówno dzieci, jak i dorośli.

A jeśli już jesteśmy przy słodkościach, nie sposób nie wspomnieć o Colombie - tradycyjnym włoskim cieście w kształcie gołębicy. Jest to puszysta babka, nadziewana bakaliami, migdałami i czekoladą, przypominająca w smaku dobrze nam znane ciasto, różniąca się jednak zarówno charakterystycznym kształtem, jak i swoją długą historią, sięgającą VI wieku. Mieszkańcy Pawii, uważanej za kolebkę Colomby, wysyłali to ciasto na znak pokoju królowi Longobardów Albionowi, który oblegał wówczas ich miasto. Od tamtego czasu babka w kształcie gołębicy niezmiennie co roku ląduje na włoskich stołach, choć dziś prawie nikt nie piecze jej już w domu, tak samo, jak w jej wnętrzu nie umieszcza się już ziarenka bobu, które miało przynosić szczęście temu, kto na nie trafił.

Przeczytaj także: Sposoby ozdabiania pisanek

Skoro tak bardzo lubimy i cenimy włoską kuchnię na co dzień, dlaczego by nie zrobić dla niej miejsca także na naszych wielkanocnych stołach? Menu na tę okazję jest na tyle bogate i różnorodne, że z pewnością żaden z gości nie będzie miał do nas żalu o to, jeśli w tym roku tradycję polską zastąpimy włoską.

***
Krakowska restauracja Da Pietro w tym roku obchodzić będzie 20-lecie swojej działalności. Jest to najstarsza włoska restauracja i jedna z najdłużej istniejących w Krakowie. Mieści się w piwnicach Kamienicy Hetmańskiej na Rynku Głównym 17. Nazwa "U Piotra" jest wyrazem sympatii dla Piotra Skrzyneckiego, jak również nawiązuje do symbolu Rzymu - Bazyliki Św. Piotra. Restauracja w czasie 20 lat pracy przyjęła  ponad dwa miliony gości, głównie indywidualnych. Organizuje także specjalne imprezy, przyjęcia czy spotkania biznesowe. Dysponuje salami na 120 osób oraz dużym letnim ogródkiem na płycie Rynku dla 100 gości.

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ...
Zupa wielkanocna
Zupa wielkanocna
Myjemy wieprzowinę i białą kiełbasę.Zalewamy je wodą ...
Podlaskie przysmaki na wielkanocny stół – babka ziemniaczana z serem żółtym
Podlaskie przysmaki na wielkanocny stół – babka ziemniaczana z serem żółtym
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.422
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});