Baby - w czym je piec, czyli o formach

Baby - w czym je piec, czyli o formach

Wielkanocne baby z pewnościa zagoszczą na wielu polskich stołach. Jednak jaką formę wybrać, aluminiową, teflonową, a może z silikonu?

Święta to czas radości i odpoczynku, a także wielu pysznych, tradycyjnych smakołyków. W Wielkanoc na większości stołów z pewnością obok jaj i kiełbas, żurków, pasztetów i mazurków, znajdzie się też miejsce dla niejednej baby. Ale w czym upiec taką idealną babę? Jaką wybrać formę - starą aluminiową, pokrytą warstwą teflony, a może wykonaną z silikonu? Podpowiadamy!

Przeczytaj więcej o Wielkanocy

W sklepach, zarówno tradycyjnych, jak i internetowych, formy do bab i babeczek dostępne są w najróżniejszych cenach, wielkościach, kształtach, kolorach oraz materiałach, z których zostały wyprodukowane.

Formy aluminiowe
Są bardzo lekkie, bardzo dobrze przewodzą ciepło i łatwo je umyć po użyciu. Ich żywotność jest jednak znacznie krótsza niż np. form stalowych. Formy aluminiowe łatwo bowiem zarysować, a także pod wpływem bardzo wysokich temperatur stają się nieco plastyczne. Ten rodzaj foremek należy czyścić preparatami do mycia naczyń, natomiast nie można do ich czyszczenia, np. po przepaleniu, stosować sody oczyszczonej, ponieważ niszczy ona aluminium, z którego zrobiona jest forma.

Przeczytaj również: Wielkanocne baby

Formy teflonowe
Należy wybierać formy z grubej stali, najlepiej takie, w trakcie produkcji których warstwa teflonu została "wciśnięta" w stal, a nie tylko na nią nałożona w postaci cienkiej warstewki. Teflonem powinno być pokryte nie tylko wnętrze formy, ale również jej zewnętrzna część.

Formy te dobrze i równomiernie się nagrzewają i przewodzą ciepło, ponadto nie odkształcają się.

Weź udział w konkursie, wygraj maszynkę do mięsa!

Formy silikonowe
To właśnie one są dostępne w największej ilości kształtów i rozmiarów, gdyż silikon nie tylko nie przywiera do pieczonych w nim ciast, ale również jest materiałem niezwykle plastycznym i można formie podczas produkcji nadać pożądany kształt i fakturę. Oczywiście do produkcji tychże form używany jest silikon przeznaczony do kontaktu z żywnością.

Silikon jest odporny zarówno na wysokie, jak i na niskie temperatury. Formy łatwo jest utrzymać w czystości.

Przeczytaj też: Jak ozdobić mazurki?

KM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Ciasteczka kruche
Ciasteczka kruche
Z podanych składników dokładnie wyrabiamy ciasto. ...
Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ...
Ciastka kokosowe
Ciastka kokosowe
Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i ...
Ciastka cynamonowe
Ciastka cynamonowe
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do ...
Ciasto z owocami
Ciasto z owocami
-ubić białka z cukrem,-ubijając dodać żółtka, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd599071 buy ventolin trazodone cost Propecia
wh0cd136842 augmentin amoxil cheap avana
wh0cd721279 clicking here BUY MEDROL apcalis tofranil
Acai Berry - How Come Acai Berry Supplement Great You? Is the item certified holistic? There are ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.334