Jaka kiełbasa do żurku?

Jaka kiełbasa do żurku?

Smak przygotowywanego żurku w dużej mierze zależy od użytej kiebłasy, jaką więc najlepiej wybrać?

Jedną z tradycyjnych wielkanocnych potraw jest żurek. Podawany z kiełbasą i jajkiem, nieraz z obraną ze skorupek pisanką, jest doskonałym wstępem do wspólnego świątecznego biesiadowania. A jaką kiełbasę najlepiej jest dodać to zupy? Przecież to właśnie od niej w dużej mierze zależy smak przygotowywanego żurku.

Przeczytaj także: Mielone na świątecznie

Istnieje dużo receptur na żurki i białe barszcze. Jedni korzystają ze sprawdzonych babcinych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, inni sami eksperymentują poszukując swojej idealnej kompozycji, jeszcze inni natomiast wykorzystują dostępne w sklepach półprodukty lub wręcz gotowe zupy w puszkach i kartonach. Jednak do każdej z nich warto, a nawet trzeba dodać choćby kawałek kiełbasy.

W zależności od upodobań można dodać różne rodzaje, nie koniecznie tylko surową białą. Warto też połączyć w jednej zupie kilka smaków, dodając kilka rodzajów kiełbas.

Weź udział w konkursie i wygraj maszynkę do mięsa!

Biała surowa kiełbasa
Jest to najczęstszy rodzaj kiełbasy dodawanej to tego typu zup. Właśnie na białej surowej kiełbasie gotuje się wywar. Po dodaniu już wszystkich składników, gdy zupa jest gotowa wyjmuje się z niej kiełbasę, usuwa osłonki i kroi w plasterki, po czym należy wrzucić je do zupy.

Surowa podwędzana kiełbasa
Podobno pierwotnie to właśnie na niej gotowane były wielkanocne żurki i białe barszcze, zanim jeszcze na polskie stoły trafiła biała kiełbasa.

Polecamy pyszne kiełbasy z Sokołowa!

Wiejska tradycyjna kiełbasa
Najlepiej wybrać podsuszaną kiełbasę. Obecnie nie trzeba jej już samodzielnie przygotowywać, w wielu sklepach dostępne są wędliny wyrabiane według tradycyjnych receptur i metod, a w okresie przedświątecznym organizowane są liczne jarmarki, na których też można nabyć.

Kiełbasa myśliwska, jałowcowa, śląska
Nada przygotowywanej zupie nie tylko świetny smak, ale też wspaniały aromat. Kiełbasę lekko podsmażamy i wrzucamy do wywaru i całość gotujemy. Przed podaniem kiełbasę należy wyjąć i pokroić w plasterki, a następnie ponownie przełożyć do garnka z żurkiem lub białym barszczem

Przeczytaj więcej o Wielkanocy

Pamiętaj, że poza ulubioną kiełbasą w żurku powinna znaleźć się także wędzonka (np. kawałek boczku), która nada charakterystyczny smak i aromat świątecznej zupie.

KM

Komentarze (5) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
01:12, 16.02.2017
wh0cd599071 buy ventolin trazodone cost Propecia
Gość
02:29, 24.03.2014
biala biała, może być od kani czy sokołowa. luz
Gość
02:11, 24.03.2014
w sumie to wolę białą nawet, ale podtrzymuje że swojska tez dobra
Gość
14:26, 23.03.2014
ja to swojską czasami, a czasami jakąs białą. Ważne żeby od konkretnych firm bo tak po prostu taka na która masz ochotę. Kania, Sokołów itp to jedno i to samo. Kania to w tych podsuszanych chyba bardziej siedzi.
Gość
20:45, 03.04.2012
Swieta---racja:):):)

Przepisy kulinarne:

Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ...
Zupa z cukinii
Zupa z cukinii
W garnku roztapiamy masło, dodajemy drobno posiekaną ...
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Gotujemy warzywa, grzyby i ce­bulę z dodatkiem ...
Kiełbasa
Kiełbasa
Umyte mięso mielimy przez maszynkę, czosnek obieramy, ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd496565 valtrex 500mg
wh0cd903033 lotrisone
wh0cd423535 metformin without a prescriptions online tetracycline clindamycin hcl 300 mg ...
wh0cd7982 purchase lynoral
wh0cd775159 buy zestoretic
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.38