Lekkie jedzenie znad pary przed Wielkanocą

Lekkie jedzenie znad pary przed Wielkanocą

Przed czekającymi Cię licznymi świątecznymi smakołykami postaw na zdrowe i lekkie jedzenie i gotuj na parze!

W Polsce tradycja świętowania niemal zawsze ściśle wiąże się z jedzeniem i wspólnym biesiadowaniem. Na stołach pojawiają się wówczas wyjątkowe, tradycyjne dania, na które niejednokrotnie czekamy cały rok. Niestety większość tych smakołyków jest dość, albo bardzo kaloryczna, więc po każdych świętach część z nas ma problem z dopięciem guzika w spodniach czy spódnicy.

Weź udział w konkursie, wygraj maszynkę do mięsa!

W czasie wielkanocnego śniadania i obiadu bardzo trudno oprzeć się pysznym pasztetom i pieczeniom, trzeba wykazać się niezwykle silną wolą, aby zrezygnować z dodatkowej porcji mazurka czy sernika z czekoladową polewą. Dlatego też to właśnie przed świętami warto zadbać, aby nasze menu zawierało nieco lżejsze i mniej kaloryczne potrawy. Bardzo dobrym pomysłem jest włączenie do codziennego jadłospisu dań przygotowywanych na parze.

Koniecznie dowiedz się więcej o gotowaniu na parze

Wbrew powszechnej opinii, potrawy gotowane na parze, czyli parowane, wcale nie muszą być mdłe, miałkie i niesmaczne - wręcz przeciwnie! Odpowiednio przygotowane są niezwykle aromatyczne, mają piękny, apetyczny kolor i co równie ważne, są znacznie mniej kaloryczne.

Przeczytaj: Wartość odżywcza produktów gotowanych na parze

Parować można niemal wszystko - począwszy od mięs, szczególnie drobiu, poprzez ryby i warzywa, aż po owoce, jaja, a nawet ryż. Oczywiście nie trzeba wszystkich zjadanych na gorąco dań przygotowywać na parze, ale wprowadzenie tej techniki kulinarnej sprawi, że codzienne menu stanie się lżejsze i zdrowsze.

Trzeba jednak pamiętać, że produkty przeznaczone do ugotowania na parze należy odpowiednio doprawić, gdyż do gotowania nie dodaje się tłuszczu lub dodaje się bardzo małą jego ilość. A tłuszcz jest nośnikiem smaku, trzeba więc użyć większej ilości ziół i przypraw. Można też skropić np. ryby czy mięso sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny albo limonki.

Przeczytaj też: Parowane warzywa na świątecznym stole

W czym parować? Zamiast kupować parowary czy specjalne garnki do gotowania na parze, na które później brakuje miejsca w kuchennej szafce, lepiej jest wybrać papier do gotowania SAGA. Jego wyjątkowa powierzchnia, pokryta warstwą silikonu, jest bardzo wytrzymała. Wystarczy w arkusz papieru SAGA, niczym w sakiewkę, zapakować wybrane produkty, np. doprawiony filet z kurczaka i pokrojone świeże warzywa, a następnie umieścić w garnku z gotująca się niewielką ilością wody. Powstająca podczas gotowania para wodna dostaje się do wnętrza sakiewki. Natomiast powstający sos nie wypływa na zewnątrz - dzięki temu wszystkie cenne smaki i aromaty pozostają wewnątrz i mogą później cieszyć nasze nozdrza i podniebienie. Ugotowane w ten sposób produkty są niezwykle soczyste, aromatyczne - po prostu pyszne!

Poznaj produkty SAGA

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ...
Zupa wielkanocna
Zupa wielkanocna
Myjemy wieprzowinę i białą kiełbasę.Zalewamy je wodą ...
Podlaskie przysmaki na wielkanocny stół – babka ziemniaczana z serem żółtym
Podlaskie przysmaki na wielkanocny stół – babka ziemniaczana z serem żółtym
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.448
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});