Restauracja nie w smak mieszkańcom

Restauracja nie w smak mieszkańcom

Restauracja w tym samym bloku, w którym sie mieszka wydaje się być wielką wygodą, jednak okazuje się, że może być również wielkim problemem.

Aromatyczny rosół sefardyjski z kurczakiem i warzywami, to jedno z popisowych dań restauracji Rambam. Gdy klienci cieszą nosy zapachem potrawy, mieszkańcy ulicy Grzybowskiej 4 w Warszawie, przy której znajduje się restauracja, zatykają je ze złością i protestują: "Dość smrodu! Przez restaurację tracimy zdrowie!".

Weź udział w konkursie, wygraj maszynkę do mięsa!

Skąd ten problem? Restauracja nie posiada odpowiedniej instalacji wentylacyjnej i bez zgody administracji i Wspólnoty Mieszkaniowej "Grzybowska 4", jest podłączona do wentylacji mieszkaniowej. A to niesie niemiłe konsekwencje dla lokatorów. Wszyscy mieszkańcy Grzybowskiej 4 wiedzą, co restauracja podaje każdego dnia na lunch. Z chęcią by się pozbyli tego wyróżnienia, ale restauracja, ani myśli przygotować instalację w odpowiedni sposób. Zdesperowani mieszkańcy postanowili zaprotestować. Zaczęli wysyłać pisma do urzędów z nadzieją, że uda się przepędzić śmierdzącego intruza.

Inspekcja Sanitarna stwierdziła, że restauracja oprócz niewłaściwej wentylacji nie ma także odpowiedniej, wydzielonej instalacji ściekowej z separatorem tłuszczu. Powoduje to blokowanie wspólnej instalacji i zalewanie miejsc garażowych.

- Rambam nas zatruwa. Odczuwamy nawracające bóle głowy i nudności. Przez smród cierpimy także na zaburzenia snu - żalą się mieszkańcy Grzybowskiej 4.

Co mogą w tej sytuacji zrobić lokatorzy? Oczywiście pozamykać okna i uszczelnić watą kominy wentylacyjne. Ale to może nie wystarczyć. Dlatego poprosili o pomoc urzędników. Okazało się, że lokal nie został dopuszczony do użytku przez władze nadzoru budowlanego. Powstał także bez wymaganej zgody Wspólnoty. Zdaniem lokatorów restauracja działa nielegalnie. Zajmuje przestrzeń na parterze budynku mieszkalnego, w którym nigdy nie była przewidziana działalność gastronomiczna.

Developer apartamentowca, Dom Development, pozostawił mieszkańców samych z ich problemem i do tej pory nie pomógł im go rozwiązać.

Z właścicielem restauracji mimo prób nie udało nam się skontaktować, natomiast pracownicy odmawiają komentarza w tej sprawie.

Czy dni lokalu są policzone? Mieszkańcy nie mają wątpliwości - Żądamy niezwłocznego zamknięcia uciążliwego i działającego wbrew prawu lokalu gastronomicznego - mówią.

Okazuje się, że łatwiej załatwić certyfikat koszerności, niż wszystkie niezbędne pozwolenia na działalność. Ale otwartości na klienta, również mieszkającego w tym samym budynku, nie da się załatwić. To trzeba mieć.

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Cheeseburger BBQ z plastrem chrupiącego boczku
Cheeseburger BBQ z plastrem chrupiącego boczku
Mięso doprawić solą i pieprzem, uformować hamburgery i piec na grillu. Składniki na sos ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.479
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});