Domowy hamburger

Domowy hamburger

Dania dostępne w barach szybkiej obsługi można zastąpić zdrowszymi odpowiednikami samodzielnie przygotowanymi w domu. Są pyszne!

Chyba mało jest osób, które nigdy nie nie sięgnęły po żywność typu fast food. Jednak dobrze wiemy, że takie potrawy do najzdrowszych nie należą. Poza tym coraz powszechniejszym staje się problem otyłości. Dotyczy to również dzieci, a to właśnie one są najbardziej podatne na wszechobecną reklamę, również produktów typu fast food.

Weź udział w konkursie, wygraj maszynkę do mięsa!

Czasem jednak po prostu nachodzi nas ochota na hamburgera. Co wtedy zrobić? Najlepiej przygotować go samemu!

Najprostszy hamburger składa się z bułki i mielonego mięsa. Jednak warto go wzbogacić pysznymi dodatkami, jakimi są świeże warzywa oraz pyszne sosy, które sprawią, ze kanapka będzie bardziej soczysta, ale też kolorowa - czyli znacznie bardziej apetyczna.

Bułka
Kupowane w barach i innych lokalach gastronomicznych hamburgery zazwyczaj przygotowywane są z bułek najniższej jakości, określanych często jako "nadmuchane" powietrzem. Niby są, a właściwie jakby ich wcale nie było, gdyż po zjedzeniu takiej kanapki wcale nie czujemy się najedzeni.
Do domowego hamburgera wybierzmy więc bułkę pełnoziarnistą, z razowej mąki. Zawiera ona znaczne ilości błonnika oraz cennych witamin i składników mineralnych - sprawi więc, że nasza kanapka będzie sycąca i zdrowa.

Przeczytaj też: Szynka do wiosennych przekąsek

Mięso
Przygotowując hamburgery samodzielnie mamy pewność jakie mięso trafiło do naszej kanapki. Mielone mięso kupujmy w sprawdzonym sklepie, jeszcze lepszym pomysłem jest wybranie atrakcyjnego dla nas kawałka mięsa i zmielenie go w domu, można też poprosić o zmielenie w sklepie.
Zmielone mięso doprawmy ulubionymi przyprawami, nie muszą to być wyłącznie pieprz i sól, warto dodać także inne, np. oregano, majeranek, curry, czy posiekaną pietruszkę. Dodajemy też podsmażoną cebulkę, całość mieszamy. Można też dodać jajko oraz trochę bułki tartej. Z masy formujemy płaskie kotlety i smażymy je na patelni.

Aby usmażone hamburgery były mniej tłuste, dobrze jest tuż po zdjęciu ich z patelni przełożyć je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennych - w ten sposób osączymy nadmiar tłuszczu.

Polecamy mięsa z Sokołowa!

I dodatki
Nie ograniczajmy się! Do hamburgera można włożyć właściwie wszystko, na co mamy tylko ochotę. Sałata, lodowa, masłowa czy rukola, świeże i suszone pomidory, ogórki - świeże albo kwaszone, cebula... Dodatkowo użyjmy też sosów - może to być zwykły ketchup, musztarda i majonez, ale także sos słodko-kwaśny, sos barbecue czy czosnkowy.

Na koniec wystarczy już tylko wszystkie przygotowane składniki połączyć w jedno. Gotową kanapkę można tuż przed podaniem lekko podpiec w piekarniku.

Przeczytaj także: Polędwica Wellington

Samodzielnie przygotowany hamburger jest pyszny i znacznie zdrowszy od tych, sprzedawanych w barach szybkiej obsługi. Poza tym mamy pewność, że w środku na pewno jest mięso, a wszystkie użyte produkty są świeże i wysokiej jakości.

KM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mielone kotlety
Mielone kotlety
Oba rodzaje mięsa mielimy w maszynce.Mieszamy z cebulą, ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojone w ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.458
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});