Mięso: białe czy czerwone?

Mięso: białe czy czerwone?

Mięso zwierząt od zawsze było jednym z podstawowych składników diety człowieka. Ze względu na pochodzenie, możemy je podzielić na dwie grupy: mięso czerwone i mięso białe.

Mięso zwierząt od zawsze było jednym z podstawowych składników diety człowieka. Ze względu na pochodzenie, możemy je podzielić na dwie grupy: mięso czerwone i mięso białe.

Wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, baraninę, jagnięcinę, dziczyznę i koninę, a także kaczki i gęsi zaliczamy do mięsa czerwonego. Zawiera ono znaczne ilości dobrze przyswajalnego białka, cynku i żelaza oraz witamin z grupy B. Ze względu jednak na obecność cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych nadmierne jego ilości sprzyjają rozwojowi miażdżycy oraz powstawaniu nowotworów przewodu pokarmowego i trzustki. Również zawarta w nim homocysteina - aminokwas zdolny uszkodzić naczynia krwionośne - może być odpowiedzialna za chorobę wieńcową, udar mózgu czy zawał.
Nie znaczy to jednak, by konieczne było całkowite wykluczenie mięsa czerwonego z jadłospisu. Jak wcześniej wspomniano, jest ono źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, co ma znaczenie przede wszystkim dla nastolatków, kobiet w ciąży i w czasie menstruacji, szczególnie narażonych na niedobory tego składnika. Jak we wszystkim, także i tutaj po prostu należy zachować umiar. Zaleca się spożywanie czerwonego mięsa kilka razy w miesiącu, w maksymalnej dawce 300-400 g tygodniowo.

Znacznie częściej, bo około 3-4 razy w tygodniu można konsumować mięso białe, do którego zaliczamy kurczaka, indyka, a także ryby słodko- i słonowodne. Podobnie jak mięso czerwone, mięso białe dostarcza pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, jednak zawiera znacznie mniejsze ilości tłuszczu i żelaza. Ryby, zwłaszcza morskie, to ponadto źródło fosforu, jodu i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią przed rozwojem miażdżycy. Dlatego też ryby powinno się uwzględniać w diecie 2-3 razy w tygodniu w porcjach po około 150 gramów.

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
14:21, 17.04.2013
Gene Brewer, amerykański naukowiec i pisarz, stwierdził kiedyś: Ludzie uwielbiają się oszukiwać, używając eufemizmów – udają, że nie jedzą zwierząt. A więc nie jedzą krowy, tylko "befsztyk", nie jedzą świnki, tylko "schab" i tak dalej. Niech to będzie wstęp do tego, o czym mowa jest poniżej.

Przepisy kulinarne:

Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięso oczyścić z błonek, umyć, lekko rozklepać tłuczkiem, doprawić poszczególnymi ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Dla Joanny, bałkanistki: Też miałem ten problem z kawą paloną na bałkańską modłę - taka ...
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
podpłomyka z ogniska jeszcze nie jadłam i chętnie spróbuję, sugeruję natomiast zrobić ...
Kiełbasa piwna ~ Gość
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.18