Mięso: białe czy czerwone?

Mięso: białe czy czerwone?

Mięso zwierząt od zawsze było jednym z podstawowych składników diety człowieka. Ze względu na pochodzenie, możemy je podzielić na dwie grupy: mięso czerwone i mięso białe.

Mięso zwierząt od zawsze było jednym z podstawowych składników diety człowieka. Ze względu na pochodzenie, możemy je podzielić na dwie grupy: mięso czerwone i mięso białe.

Wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, baraninę, jagnięcinę, dziczyznę i koninę, a także kaczki i gęsi zaliczamy do mięsa czerwonego. Zawiera ono znaczne ilości dobrze przyswajalnego białka, cynku i żelaza oraz witamin z grupy B. Ze względu jednak na obecność cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych nadmierne jego ilości sprzyjają rozwojowi miażdżycy oraz powstawaniu nowotworów przewodu pokarmowego i trzustki. Również zawarta w nim homocysteina - aminokwas zdolny uszkodzić naczynia krwionośne - może być odpowiedzialna za chorobę wieńcową, udar mózgu czy zawał.
Nie znaczy to jednak, by konieczne było całkowite wykluczenie mięsa czerwonego z jadłospisu. Jak wcześniej wspomniano, jest ono źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, co ma znaczenie przede wszystkim dla nastolatków, kobiet w ciąży i w czasie menstruacji, szczególnie narażonych na niedobory tego składnika. Jak we wszystkim, także i tutaj po prostu należy zachować umiar. Zaleca się spożywanie czerwonego mięsa kilka razy w miesiącu, w maksymalnej dawce 300-400 g tygodniowo.

Znacznie częściej, bo około 3-4 razy w tygodniu można konsumować mięso białe, do którego zaliczamy kurczaka, indyka, a także ryby słodko- i słonowodne. Podobnie jak mięso czerwone, mięso białe dostarcza pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, jednak zawiera znacznie mniejsze ilości tłuszczu i żelaza. Ryby, zwłaszcza morskie, to ponadto źródło fosforu, jodu i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią przed rozwojem miażdżycy. Dlatego też ryby powinno się uwzględniać w diecie 2-3 razy w tygodniu w porcjach po około 150 gramów.

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
11:20, 17.08.2016
Niezbyt mądry ten amerykański naukowiec. Ludzie mówią też, że jedzą kurczaki i ryby - czyli wcale nie ukrywają, że jedzą zwierzęta. Bo niby czemu mieliby to ukrywać? Przecież to normalne. A "befsztyk" czy "schab" to nazwy poszczególnych części zwierząt. Tak jak łopatka, ligawa, antrykot itp. Chciał zabłysnąć jako "wielki demaskator obłudy" normalnych, jedzących mięso ludzi, a wyszedł na głupka ;)
Gość
14:21, 17.04.2013
Gene Brewer, amerykański naukowiec i pisarz, stwierdził kiedyś: Ludzie uwielbiają się oszukiwać, używając eufemizmów – udają, że nie jedzą zwierząt. A więc nie jedzą krowy, tylko "befsztyk", nie jedzą świnki, tylko "schab" i tak dalej. Niech to będzie wstęp do tego, o czym mowa jest poniżej.

Przepisy kulinarne:

Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Perliczka z mięsem małż z torcikiem mango i serca palmy dżemowej
Perliczka z mięsem małż z torcikiem mango i serca palmy dżemowej
Mięso małż przesmażamy z czosnkiem i selerem naciowym. Dodajemy białe wino i doprawiamy ...
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojone w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd392153 buy strattera cafergot triamterene
wh0cd805532 hydrochlorothiazide celexa levaquin propranolol prednisone levaquin clindamycin order ...
wh0cd425002 erythoromycin without prescription buy elimite
wh0cd337793 Erythromycin AmEx Inderal With No Prescription
wh0cd392153 bupropion buy arimidex tadalafil buy prednisone buy yasmin online azithromycin
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.597