Deser gotowany na parze

Deser gotowany na parze

Nie tylko pyszne, ale również lekkie i zdrowe - koniecznie zasmakuj w deserach gotowanych na parze.

Ukoronowaniem każdego pysznego obiadu, nie tylko wystawnego, powinien być deser. Niczym wisienka na torcie dopełnia on zarówno smakowe, jak i estetyczne walory posiłku. Często traktowany jest wręcz jako nagroda. Niestety po sycących zupach i daniach głównych często po prostu nie mamy już "siły" na słodkie co nieco. Poza tym robi się coraz cieplej, już niemal za chwilę królować zaczną letnie stroje, więc zależy nam na odzyskaniu szczupłej sylwetki, a ciężkie desery nam w tym nie pomagają.

Przeczytaj także: Zdrowsze gotowanie

Zdrową, a zarazem bardzo pyszną alternatywą dla ciężkich kremów, tortów i ciast z polewą mogą być desery gotowane na parze. Zwłaszcza warto wykorzystać do ich przygotowania pojawiające się w coraz większej ilości świeże owoce.

Jabłko z nutką cynamonu i wanilii
Taki deser zwykle przygotowujemy w piekarniku, jednak jabłka są równie smaczne gotowane na parze. Można je obrać i pokroić i posypać cynamonem oraz cukrem waniliowym albo tylko wykroić ogryzek, a przyprawy wsypać do wnętrza.

Tak przygotowane jabłka wkłada się do parowaru lub zawija w papier do gotowania na parze SAGA i gotuje. Czas gotowania zależy od gatunku owoców (od ich twardości), a także od osobistych preferencji. Zazwyczaj na parowanie trzeba poświęcić około 10-15 minut.

Koniecznie dowiedz się więcej o gotowaniu na parze w papierze SAGA

Brzoskwinie otulone miodem
Ten słodki deser z pewnością zachwyci wiele osób, ponadto jest niezwykle prosty. Brzoskwinie można parować zarówno w całości, jak i pokrojone na cząstki. Wystarczy włożyć je do parowaru, do pojemnika przeznaczonego do gotowania ryżu, a jeszcze lepiej owinąć w papier SAGA i gotować na parze przez około 15-20 minut. Gdy owoce będą miękkie i gorące trzeba je już tylko polać płynnym, naturalnym miodem i wspaniały deser jest gotowy.

Buchty, czy pampuchy
Jest to jeden z najpopularniejszych parowanych deserów. Delikatne i smakowite drożdżowe bułeczki doskonale smakują z najróżniejszymi dodatkami - zarówno z rozpuszczoną czekoladą, jak i musem ze świeżych owoców.

Przeczytaj również: Zdrowe ryby gotowane na parze

Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego (około 2dkg drożdży, łyżka cukru i łyżeczka mąki oraz kilka łyżek ciepłego mleka) dodaje się 2 szklanki mąki, 2 żółtka, szklankę mleka, łyżkę rozpuszczonego masła oraz szczyptę soli i zagniata ciasto. Można dodać też pół szklanki cukru, wówczas same bułki będą słodkie, a nie tylko dodatki. Gotowe ciasto należy przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie formuje się z ciasta bułeczki i ponownie odstawia do wyrośnięcia.

Pampuchy układa się luźno w parowarze i gotuje przez około 5 minut. Można też każdą bułeczkę zawinąć w papier SAGA i ugotować je w ten sposób.

KM

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
10:03, 27.01.2016
Jeśli ktoś ma ochotę na zdrowy deser a nie ma czasu na przygotowanie polecam nowy jogurt Activia z wsadem owocowym. Ostatnio zabieram go do pracy i stanowi szybką, zdrową i pyszną przekąskę. Jogurty są zdrowe a co najważniejsze, nie są zbyt słodkie co zachwyca mnie najbardziej. Dodatkowo mam poczucie, że przyjemność którą sobie funduję podczas degustacji pozytywnie wpływa na moje zdrowie. Po otwarciu kubeczka wita nas super gęsty i kremowy jogurt naturalny wzbogacony żywymi kulturami bakterii mlekowych. Zanurzając łyżeczkę głębiej napotykamy wsad owocowy który wraz z jogurtem tworzy połączenie idealne a smak rozpieszcza moje podniebienie (chwilo trwaj!
Gość
06:48, 14.05.2012
Brzmi bosko, przede wszystkim te jabłka z wanilią... kupiłam ostatnio sporo lasek wanilii i zrobiłam ekstrakt, zapach jest wprost niesamowity. Jabłka ugotowane w papierze z dodatkiem tego ekstraktu to może być coś pysznego!

Przepisy kulinarne:

Ciasto z owocami
Ciasto z owocami
-ubić białka z cukrem,-ubijając dodać żółtka, ...
Kompot z suszonych owoców
Kompot z suszonych owoców
Wszystkie owoce mieszamy i zalewamy na noc wodą. Następnego dnia gotujemy z dodatkiem cukru ...
Sok owocowy
Sok owocowy
Wszystkie owoce dokładnie myjemy i oczyszczamy.Owoce ...
Kisiel z musu owocowego
Kisiel z musu owocowego
Umyte jagody, truskawki, maliny i poziomki gotujemy w 250 ...
Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd620811 buy strattera pfizer celebrex diflucan 1 clindamycin
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
wh0cd362935 hydrochlorothiazide online nexium get more info buy clonidine online amoxicillin 875 ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.2