Kabanosy - na upał i na wycieczkę

Kabanosy - na upał i na wycieczkę

Kabanosy świetnie sprawdzają się w trakcie wszelkich podróży, zarówno pieszych, jak i różnymi środkami transportu. Nie psują się zbyt szybko, a na dodatek świetnie smak

W sklepach pojawia się coraz więcej pysznych i kuszących kiełbas i wędlin. Obok od lat dobrze nam znanych dostępne są też gatunki sprowadzane z dalekich krajów. Każdy może wśród nich znaleźć swoje ulubione, odpowiednie na różne okazje. Jednak w trakcie upałów, zwłaszcza podczas wakacyjnych wojaży najlepiej sprawdzają się kiełbasy i wędliny suche, zwłaszcza popularne kabanosy.

Przeczytaj także: Weź jedzenie do pociągu

Planując wakacyjny wyjazd czy krótką wyprawę zazwyczaj zastanawiamy się nad prowiantem na drogę. Największą popularnością cieszą się oczywiście kanapki, jednak one najlepiej sprawdzają się podczas kilkugodzinnych podróży. Natomiast dłużej trwającego przejazdu lepiej jest oddzielnie zapakować poszczególne składniki posiłku. Świetnie nadają się do tego kabanosy - mają małą zawartość wody, więc dłużej zachowują świeżość, a ponadto bardzo łatwo je podzielić.

Obecnie dostępnych jest wiele rodzajów kabanosów, różniących się zarówno mięsem, z którego zostały przygotowane, np. kabanosy drobiowe, dodatkami smakowymi, np. kabanosy paprykowe, jak i sposobem zapakowania. Dostępne są bowiem kabanosy sprzedawane na wagę oraz już zapakowane w niewielkie opakowania - dla pojedynczej osoby lub dla kilku. Szczelnie opakowane dłużej zachowają świeżość, natomiast małe porcje są łatwiejsze do zjedzenia "na raz".

Polecamy doskonałe kabanosy z Sokołowa!

Oczywiście same kabanosy na podróż to za mało, konieczne są dodatki. Dobrym pomysłem jest zapakowanie kilku bułeczek lub innego pieczywa. Jeśli jest taka możliwość, lepiej jest wybrać chleb niekrojony, gdyż dłużej zachowuje świeżość. Lepsze jest też pieczywo pełnoziarniste, zawiera większą ilość błonnika pokarmowego, przez co dłużej utrzymuje się uczucie sytości po posiłku.

Przeczytaj także: Parówki z grilla - to doskonały pomysł!

Niezbędna jest także porcja świeżych warzyw lub owoców. Do kabanosów i pieczywa świetnie sprawdzi się zielony ogórek, pomidory, np. koktajlowe, które można zjeść jednym kęsem czy papryka. Aby w wypchanym plecaku nie uległy zgnieceniu, warzywa warto zapakować w plastikowy pojemnik śniadaniowy. Innym rozwiązaniem jest zabranie soczystego jabłka - ten owoc zaskakująco dobrze smakuje w połączeniu z suchą kiełbaską i chlebem.
KM

Komentarze (6) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
17:01, 20.06.2014
oczywiscie ze maestro sa idealne na wycieczke. zgadzam sie sa dosyc suche a ponad to prozniowo zamykane ;) wies swietnie sie na wycieczki nadaja ;)
Gość
10:23, 15.06.2014
chyba chodzi o maestro, ja jadlam jakies paprykowe, na wycieczke nadaja sie jaknajbardziej, sa dosyc suche, wiec w sam raz:)
Gość
20:05, 06.05.2014
ja lubie kabanoski, nie tlyko na wycieczki, osttanio zasmakowalem w tych bekonowych z biedrony, nazwa jakos na ma.... pyszne
Gość
10:45, 21.04.2014
Gość
11:06, 20.04.2014
ja rowniez ograniczam ;) kupujesz tylko maestro czy inne produkty z serii bez e tez? bo ja ogolnie to wszystkie chyba ;)
Gość
13:18, 15.04.2014
polecacie kabanosy z sokołowa? hmm ale na rynku są dużo zdrowsze kabanosy, bez konserwantów, np. Maestro. ja się przerzuciłam i czuję sie lepiej. ogolnie ograniczam obecnosc chemii w jedzeniu :)

Przepisy kulinarne:

Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ...
Kiełbasa
Kiełbasa
Umyte mięso mielimy przez maszynkę, czosnek obieramy, ...
Kiełbaski z boczkiem i mozzarellą
Kiełbaski z boczkiem i mozzarellą
Mozzarellę pokrój w plastry, posyp bazylią. Kiełbaski dopraw przyprawą. Na każdej ...
Kiełbasa pepperoni
Kiełbasa pepperoni
Mięso mielimy.Papryki myjemy i usuwamy gniazda nasienne, ...
Kiełbasa jałowcowa podsuszana
Kiełbasa jałowcowa podsuszana
Słoninę i mięso kroimy w drobną kostkę i usuwamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.452
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});