Kiełbaski, kiełbasy, parówki

Kiełbaski, kiełbasy, parówki

Kiełbaski znamy i lubimy od lat. Mnogość ich rodzajów sprawia, że można z nich przygotować niemal niezliczoną ilość różnorodnych potraw.

Wszelkie kiełbasy i kiełbaski od dawien dawna cieszą się niesłabnącą popularnością. Szczególnie w sezonie grillowym znacznie częściej po nie sięgamy, ponadto co, jak nie kiełbaskę i kromkę chleba najlepiej jest piec na patyku nad ogniskiem?

Polecamy wspaniałe kiełbasy z Sokołowa!

Spośród niezwykle bogatej oferty wszelkiej maści kiełbas i kiełbasek każdy znajdzie coś dla siebie. Wybierać można ze względu na rodzaj mięsa, np. kiełbaski wołowe, wieprzowe, drobiowe, z dziczyzny, ale również mięsa zupełnie pozbawione, czyli kiełbaski wegetariański, przygotowane najczęściej z soi. Tłuste i odtłuszczone, małe i duże,... Także dodane przyprawy stanowią dużą różnorodność i zmieniają walory smakowe oraz zapachowe.

Przeczytaj także: Rodzaje kiełbas

Nie tylko na kanapkę
Kiełbaski mogą mieć niemal niezliczone zastosowania kulinarne - począwszy od najprostszych - kanapek, poprzez pieczone na grillu, aż składnik innych dań, np. sałatek, pizzy. Można je również wykorzystać jako niecodzienny farsz do pieczeni albo kotletów de volaille. Wystarczy w rozbity płat mięsa zawinąć pokrojoną w słupki kiełbaskę oraz inne wybrane składniki, np. starty żółty ser, kilka liści świeżego szpinaku, trochę zeszklonej cebulki albo posiekany koperek. Wykonie jest niezwykle proste, a sprawi, że przygotowywane danie nabierze nieco innego charakteru.

Przeczytaj również: Domowy hamburger

Jak piec?
Pomimo, że kiełbaskę na grillu czy nad ogniskiem umie upiec każdy, watro przypomnieć kilka zasad. Kiełbasek nie powinno się piec w ogniu, tylko nad nim - w końcu zależy nam na upieczeniu jej, a nie spaleniu! W przeciwnym razie jej skórka bardzo szybko stanie się brązowa, a nawet lekko zwęglona, natomiast środek pozostanie zimny. Warto też lekko ponacinać jej powierzchnię. W nacięcia można dodatkowo włożyć dodatki, takie jak kawałki sera czy drobno posiekane warzywa.
Przed ułożeniem kiełbasek na ruszcie można lekko podgotować je w piwie - w końcu nie od dziś wiadomo, że to doskonała para.

Przeczytaj też: Parówki z grilla - to doskonały pomysł

Dodatki
Oczywiście obok kiełbaski, niezależnie pod jaką postacią ją serwujemy, powinny pojawić się ketchup oraz musztarda, a najlepiej różne jej rodzaje. Jednak warto też poeksperymentować z innymi sosami, np. barbecie, słodko-kwaśnym, a nawet z... miodem czy owocami!

KM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ...
Rolada drobiowa nadziewana parówką  na wiosennie
Rolada drobiowa nadziewana parówką na wiosennie
Pierś z kurczaka rozcinamy na pół i delikatnie rozbijamy solimy, pieprzymy. Por kroimy na ...
Kiełbasa
Kiełbasa
Umyte mięso mielimy przez maszynkę, czosnek obieramy, ...
Parówkowo -  potworkowo
Parówkowo - potworkowo
Parówki Jubilatki kroimy na pół, następnie do połowy rozcinamy im nóżki na 6 ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.42
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});