Przygotuj polędwiczki na obiad dla Mamy

Przygotuj polędwiczki na obiad dla Mamy

Z okazji Dnia Matki zrób swojej mamie niespodziankę i przygotuj wyjątkowy obiad specjalnie dla Niej!

Mama to wyjątkowa osoba w życiu każdego z nas. Jej miłość, poświęcenie i troskę często przyjmujemy nawet ich nie zauważając. Dzień Jej święta to doskonała okazja, by zrobić coś specjalnie dla niej. Poza kwiatami i prezentem przygotuj wyjątkowy obiad.

Przeczytaj koniecznie: Słodkie prezenty na Dzień Matki

Skoro to szczególny dzień, przygotowane dania również muszą być wyjątkowe. Najlepiej jest wykorzystać przepisy opracowane przez samych szefów kuchni, wybitnych kucharzy.

Carpaccio z polędwicy wędzonej ze smażonymi kurkami i pieczonym serem camembert
Jest to propozycja dla wszystkich, którzy nie dysponują dużą ilością czasu, ale pragną podać wyjątkowe danie.

Jak przygotować?
Polędwicę (250g) tniemy w bardzo cienkie plastry u układamy na talerzu. Kurki (200g) smażymy od suchej patelni po odparowaniu płynu dodajemy klarowane masło (20g) i cebulę (50g) pociętą w drobną kostkę. Smażymy ok. 5 min doprawiamy pietruszką ,solą i pieprzem. Ser camembert (2 sztuki) zapiekamy w piekarniku, układamy na polędwicy posypujemy kurkami smażonymi i gałązkami rukoli.

Polędwiczka z tapenadą i polentą z suszonymi pomidorami
To inna, nie tylko ciekawa, ale i pyszna propozycja. Zaskocz swoją Mamę!

Jak przygotować?
Przygotowanie polenty zaczynamy od zagotowania wody z dodatkiem pomidorów suszonych pokrojonych (20g) w kostkę. Do gotującej się wody (300ml) wsypujemy kaszkę kukurydzianą (100g) i energicznie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu około 3-5 minut. Cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie wysokości około 5 cm wyłożyć folią spożywczą co ułatwi późniejsze wyciągniecie polenty. Po schłodzeniu polentę kroimy na porcje i smażymy lub grillujemy.
Aby przygotować tapenadę blenderujemy oliwki (30g), kapary (10g) oraz czosnek (1 ząbek). Po blenderowaniu otrzymamy gładką pastę. Polędwiczkę wieprzową (160g) nakłuwamy przez środek. Faszerujemy pastą tapenada. Delikatnie przyprawiamy. Całość zawijamy w szynkę Parmeńską (3 plastry). Obsmażamy, a następnie przekładamy do piekarnika na 5-7 minut w temperaturze 160° C. Gotową polędwiczkę podajemy na grillowanej polencie.

Polecamy pyszne polędwiczki z Sokołowa!

Grillowane polędwiczki wieprzowe z nowalijkami i sosem kokosowo-malinowym
Wykorzystując piękną, ciepłą pogodę można przygotować danie grillowane. Ponadto dodatek malin sprawi, że potrawa będzie niezwykle zaskakująca i smakowita.

Jak przygotować?
Polędwiczkę (300g) marynować będziemy godzinę w occie balsamicznym (50ml), czerwonym winie (50ml) z dodatkiem soli, pieprzu, kuminu, imbiru (30g) pokrojonego w słupki oraz odrobiną świeżego tymianku i rozmarynu. Następnie podsmażymy mięso z każdej strony po 2 minuty na rozgrzanym oleju rzepakowym i wstawimy do piekarnika na ok 6 minut w temp. 160°C. Szczypiorek, rzodkiewkę, świeży szpinak oraz botwinkę (ilość wg uznania) pokroimy i mieszamy. Maliny (100g) połączymy z mleczkiem kokosowym (50ml) i zblendujemy za pomocą miksera, na końcu przecedzając przez sitko aby pozbyć się pestek. Polędwiczkę pokroimy na kilka cienkich plasterków i zaserwujemy na naszej zieleninie skrapiając delikatnie naszym sosem.

Przeczytaj także: Polędwica Wellington

Wszystkie te pyszne dania można samodzielnie przygotować w domu i zrobić miłą miespodziankę Mamie. Niech poczuje się rozpieszczana!

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować na trzy równe steki. Każdy lekko ...
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Duszona wołowina
Duszona wołowina
Olej rozgrzewamy na dużym ogniu, a następnie obsmażamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.456
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});