Sukces Nocy Restauracji

Sukces Nocy Restauracji

Podczas pierwszej edycji kulinarnego święta w restauracjach pojawiły się tłumy smakoszy.

Pierwsza edycja Nocy Restauracji za nami. Z piątku na sobotę mieszkańcy Białegostoku, Poznania i Gdyni pokazali, że w Polakach drzemie południowy duch i prawie do 5.00 rano odwiedzali tłumnie, lokale zaangażowane w akcję. Ogromne zainteresowanie wzbudziły szczególnie Nocne Dania przygotowane specjalnie na tę okazję. Większość restauracji wydała ich ponad setkę. To pokazuje, że inicjatywa już na starcie odniosła niemały sukces.

Sprawdź koniecznie: Kalendarz wydarzeń kulinarnych

Fakt, że w ponad  40 lokalach , które wzięły udział w Nocy Restauracji niełatwo było znaleźć wolny stolik nawet po północy, a rezerwacje w wielu miejscach możliwe były dopiero po 01:30 ewidentnie świadczy o powodzeniu całej akcji, Restauratorzy musieli zwielokrotnić wysiłki aby sprostać nieprzerwanemu napływowi klientów i zostawiali swoje lokale otwarte nawet do 04:00 rano. Rekordzistę Koku Sushi ostatni klient opuścił o 04:50. W najpopularniejszych lokalach w Białymstoku i Poznaniu były momenty, gdy na stolik trzeba było czekać ponad  dwie godziny, a większość lokali była otwarta do 02:00 i 03:00 rano. Jednakże zróżnicowanie przygotowanej na tę noc oferty dawało uczestnikom możliwość odwiedzenia kilku restauracji, co pozwalało na w miarę płynne przechodzenie między lokalami. Oczywistym regulatorem przepływu gości między lokalami okazały się pokazy kulinarne, które przyciągały największe rzesze smakoszy.

Zdecydowanie największym zainteresowaniem cieszyły się Nocne Dania, które wciąż walczą o Grand Prix Nocy Restauracji (głosowanie trwa do 1 czerwca na www.nocrestauracji.pl). W każdym lokalu wydano ich ponad setkę. Goście byli niezmiernie ciekawi wyjątkowych, przygotowanych na tę noc pozycji w menu a wielu pozytywnie komentowało pomysł tego rodzaju oferty specjalnej jako zdecydowany magnes działający na klienta.

Przeczytaj również: Zaplanuj przyjęcie, aby nic się nie zmarnowało

Niewątpliwy sukces frekwencyjny pierwszej edycji Nocy Restauracji przekonuje organizatorów do rozwijania inicjatywy. Teraz jest czas na wyciągnięcie wniosków z doświadczeń jakie zdobyliśmy 25 maja - mówi Hubert Gonera, Dyrektor Zarządzający firmy Landbrand i pomysłodawca Nocy Restauracji - Na pewno jest wiele elementów organizacyjnych, nad którymi będziemy pracowali, aby kolejne edycje były jeszcze lepsze i bogatsze w ofertę dla gości. Naszym celem jest dynamiczny  rozwój tego projektu, dlatego będziemy też prowadzili rozmowy z tymi miastami i restauratorami, którzy już zadeklarowali i zadeklarują chęć udziału w kolejnych edycjach. - dodaje Gonera.

Organizatorzy podkreślają, że na sukces inicjatywy złożyło się również wielkie zaangażowanie partnerów. Jak mówi Gonera - Na przykład w Białymstoku Urząd Miasta udostępnił uczestnikom Nocy Restauracji zabytkowy autobus "Ogórek", który woził gości między restauracjami. Dzięki takiemu wsparciu i uatrakcyjnieniu oferty wydarzenia budujemy akcję, która przyciąga zainteresowanie ludzi i ułatwia im wyjście na szlak kulinarny, od którego przecież to wszystko się zaczęło. Warto tutaj również wspomnieć, że Noc Restauracji stanowiła swoistą inaugurację szlaku kulinarnego w Poznaniu (www.kulinarnypoznan.pl), który już niedługo obejmie swoim zasięgiem większość najlepszych lokali w mieście.

Przeczytaj też: Jak nie wydać fortuny w restauracji

Dla gości, którzy zaangażowali się w głosowanie na Nocne Dania i konkurs Nocny Łowca organizatorzy oraz partnerzy wydarzenia przewidzieli atrakcyjne nagrody. Wśród nich znajdziemy rejsy promami Stena Line z wyżywieniem oraz weekendy dla dwóch osób w hotelu Andersia
w Poznaniu i Cristal w Białymstoku.

Wszyscy smakosze mogą już zbierać siły na kolejną edycję Nocy Restauracji, bo majowa premiera udowodniła, że w Polakach drzemie południowy duch.

Partnerzy akcji:
Miasto Białystok, Miasto Poznań, Stena Line, Hotel IBB Andersia, Best Western Hotel Cristal

Patroni medialni:
MM Moje Miasto Poznań, Gazeta Wyborcza, Magazyn Podróże, Magazyn Kuchnia, Poradnik Restauratora, Magazyn W Podróży, Coffee News, Białystok Online, Kulinarna Wyspa, Smaki Poznania, Durszlak.pl, PRRestauracja.pl, Aktywni.pl, E-stolik.pl, inwestycje egzotyczne.

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
 Rolki z pieczywa tostowego z dipem paprykowym
Rolki z pieczywa tostowego z dipem paprykowym
Świeże pieczywo tostowe rozwałkować wałkiem na ok. 0,5 cm. Na każda kromkę położyć ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.494
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});