Łosoś norweski na Dzień Dziecka

Łosoś norweski na Dzień Dziecka

Dzieci nie lubią ryb? Trzeba więc podać je w atrakcyjnej postaci. Podpowiadamy, jakie ciekawe dania z łososia można przygotować dla dziecka.

Dzień Dziecka powinien kojarzyć się z samymi przyjemnościami. Zróbmy wszystko, aby tak było. Jednym z pomysłów na spędzenie wolnego czasu może być wspólne gotowanie. Krojenie, mieszanie, komponowanie smaków - dzieci to lubią. I na  pewno chętnie zjedzą przygotowane przez siebie danie.

Przeczytaj kobiecznie: Dzieci w kuchni

Starajmy się, aby nasze dziecko polubiło ryby. Zwłaszcza te morskie - bogate kwasy Omega-3 oraz składniki mineralne. Te substancje odgrywają niezwykle ważną rolę w prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu organizmu - regulują pracę serca, układu naczyniowego, układu odpornościowego czy nerwowego, ale również sprawdzają się w profilaktyce nowotworów. Jedną z ryb, która jest niezwykle bogata w kwasy Omega-3, witaminy A, D oraz przeciwutleniacze jest łosoś norweski - zawiera 1 g kwasów w 85 gramach ryby.

Przeczytaj także: Wybierajmy morskie ryby

Przyszłe mamy zapewne wiedzą, że medycyna coraz więcej wie na temat czynników, które mają wpływ na rozwój intelektualny dziecka. Oczywiście bardzo ważne są geny, ale wiele z nas nie zdaje sobie sprawy, jak ważna jest dieta już w życiu płodowym naszego dziecka! Rozwój umysłowy płodu zaczyna się już w pierwszych dniach życia i ma ścisły związek z kondycją matki. Za prawidłowy rozwój mózgu odpowiadają również nienasycone kwasy tłuszczowe.

Przeczytaj też: Anemia w ciąży

Dziś proponujemy łatwe lecz niecodzienne dania z łososiem norweskim w roli głównej. Możesz je przygotować na obiad w Dniu Dziecka, na kinderbal lub piknik. Wszystkie dania starsze dzieci mogą przygotować same - oczywiście pod nadzorem dorosłych.

Pulchne ciasto z łososiem norweskim, cukinią i serkiem ricotta
Składniki na 6 porcji:
3 jajka
150 g mąki
10 g proszku do pieczenia
125 ml mleka
150 g serka ricotta
150 g fileta z łososia norweskiego
2 młode cukinie
Pęczek szczypiorku
100 ml oliwy
sól
Do wysmarowania blachy:
20 g masła
20 g mąki
Przygotowanie:
Przygotować ciasto: dobrze wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, jaja, oliwę  i mleko, tak aby powstało gładkie ciasto. Następnie dodać serek ricotta. Całość posolić wedle uznania.
Cukinie obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na gorącej oliwie. Następnie poddusić przez 3 minuty. Doprawić solą. Wystudzić.
Filet z łososia norweskiego obrać ze skóry, starannie wyjąć ewentualne ości, rozdrobnić. Szczypiorek drobno posiekać.
Następnie cukinię, łososia oraz szczypiorek dodać do gotowego ciasta, starannie wymieszać.
Formę do ciasta keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Wypełnić ciastem do - wysokości. Piekarnik rozgrzać do 180° C. Piec przez 20 minut.
Ciasto podawać lekko przestudzone z zieloną sałatą.

Przeczytaj też: Dzień Dziecka od kuchni

Burgery z łososia norweskiego na pełnoziarnistym chlebie z surówką z marchewki
Burgery można podawać z ziemniakami i gotowanymi warzywami, jednak dzieci najbardziej lubią jedzenie, które można zjeść bez użycia talerzy i sztućców.
Składniki - na 4 burgery:
500g fileta z łososia norweskiego, bez skóry i ości
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku lub pietruszki
100 ml mleka
masło i olej do smażenia
Surówka
2 duże marchewki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki gęstego jogurtu
1 łyżka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
Liście zielonej sałaty
4 duże kromki pełnoziarnistego chleba
Przygotowanie:
Filet z łososia dokładnie oczyścić. Bardzo drobno posiekać - jak na tatara. Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić całość - jak kotlety mielone. Uformować 4 płaskie burgery i smażyć je na rozgrzanym oleju z masłem po kilka minut z każdej strony.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekaną natkę pietruszki, a następnie majonez i jogurt. Surówkę doprawić sokiem z cytryny.
Duże kromki chleba przekroić na pół. Podpiec w piekarniku lub przyrumienić na patelni. Na każdej kromce układać liść sałaty, warstwę surówki, burgera, ponownie warstwę surówki. Całość zamknąć drugą kromką chleba. Spiąć wykałaczką i udekorować plasterkiem cytryny.

Przeczytaj: Dziecko na zakupach - przez zabawę do wiedzy

Paszteciki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem norweskim
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego słonego
Jajko do glazury
Farsz:
3 jajka na twardo
150 g wędzonego łososia norweskiego
Pół pęczka posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozmrozić. Z każdego arkusza wykroić kwadraty o boku ok. 15 cm. Jajka posiekać, łososia drobno pokroić. Połączyć z posiekanymi koperkiem i natką oraz śmietaną. Dobrze wymieszać.
Na każdym kwadracie ciasta francuskiego rozłożyć farsz. Zlepić boki, smarując je rozbełtanym jajkiem. Gotowe paszteciki również po wierzchu posmarować jajkiem.
Piec w temperaturze 210°C przez ok. 15 minut. Podawać świeże - ciepłe lub zimne.
Jako danie główne najlepsze będą podane w towarzystwie sałaty z ulubionym sosem.

Dowiedz się więcej o Dniu Dziecka

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Udziec barani gotowany po angielsku
Udziec barani gotowany po angielsku
Opłukany udziec nacieramy solą i pieprzem.Cebule obieramy i jedną z nich szpikujemy ...
Roladka rybna z puree z batatów i gorczycy
Roladka rybna z puree z batatów i gorczycy
Przygotowanie roladki zaczynamy od blendowania łososia.Doprawiamy go solą niebieską ...
Duszona ryba w pomidorach
Duszona ryba w pomidorach
Pomidory myjemy, blanszujemy i obieramy ze skórki. ...
Ryba w cieście piwnym
Ryba w cieście piwnym
Filety rybne płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. ...
Zupa rybna z pstrąga
Zupa rybna z pstrąga
Pstrąga filetujemy, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.485
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});