Posiłek na parze na Dzień Dziecka

Posiłek na parze na Dzień Dziecka

Nie pozwól, by w Dniu Dziecka Twoja pociecha żywiła się wyłącznie słodyczami. Urządźcie wspólne gotowanie i przygotujcie zdrowy i pyszny obiad na parze.

Na ten szczególny dzień z niecierpliwością czeka niemal każde dziecko, w końcu to jego święto - Dzień Dziecka. To jeden z niewielu dni w roku, kiedy na śniadanie można zjeść lody, a czekolada i cukierki są wręcz wciskane przez babcie, dziadków oraz liczne ciocie i wujków. Jednak nawet w tak szczególnym dniu trzeba zjeść coś pożywnego.

Przeczytaj, jak obchodzony jest Dzień Dziecka w innych krajach

Pośród licznych słodyczy i łakoci musi się znaleźć czas i miejsce (również w żołądku) na smaczny obiad. Powinien być także zdrowy, więc idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie obiadu na parze. Ta metoda jest szczególnie polecana do przyrządzania posiłków dla maluchów. Ponadto w samo gotowanie i przygotowywanie produktów można zaangażować dzieci - będzie to dla nich doskonała i rozwijająca zabawa!

Przeczytaj koniecznie: Dzieci w kuchni

Nie wiesz jak się zabrać do wspólnego gotowania? Nie posiadasz parowaru, specjalnego garnka ani sitka do gotowania na parze? Nie szkodzi! Z pomocą przychodzi bowiem producent papieru do gotowania SAGA. Arkusze pokryte specjalną warstwą silikonu przepuszczają gorącą parę wodną, natomiast powstający podczas gotowania sos nie wypływa, jak to się dzieje w przypadku korzystania z innych akcesoriów do parowania. Dzięki temu ugotowane dania są niezwykle soczyste i aromatyczne.

Poznaj produkty SAGA

Razem z dzieckiem udajcie się na zakupy i wybierzcie ulubione kolorowe warzywa, np. pomidory, cukinię, paprykę, marchewkę,... Do tego kawałek piersi z kurczaka, udka albo filet łososia. W domu wszystkie składniki odpowiednio przygotujcie - myjąc, krojąc i obficie doprawiając różnorodnymi przyprawami. To może się okazać świetną zabawą, przy okazji dziecko ma możliwość poznania smaku i aromatu poszczególnych przypraw i ziół, a ta wiedza z pewnością niejednokrotnie mu się przyda. Naszykowane składniki skropcie jeszcze odrobiną oleju i zapakujcie w papier SAGA - każdą porcję w osobny arkusz, a następnie zawińcie tak, aby powstały sakiewki i zwiążcie je. Takie pakunki trzeba wstawić do garnka z niewielką ilością wrzącej wody i gotować do miękkości składników, czyli przez około 20-30 minut.

Przeczytaj więcej o gotowaniu na parze

Gotowe danie możecie serwować w papierze - prezentuje się on bardzo estetycznie, a poza tym będzie to kolejny element wyróżniający ten szczególny dzień

KM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Udziec barani gotowany po angielsku
Udziec barani gotowany po angielsku
Opłukany udziec nacieramy solą i pieprzem.Cebule obieramy i jedną z nich szpikujemy ...
Udziec jagnięcy pieczony
Udziec jagnięcy pieczony
Udziec jagnięcy oczyszczamy z błon i tłuszczu, po czym przyprawiamy solą, tymiankiem i ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.448
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});