Jak czyścić drewniane deski do krojenia?

Jak czyścić drewniane deski do krojenia?

W jaki sposób wyczyścić drewnianą deskę do krojenia, by mieć pewność, że jej powierzchnia jest rzeczywiście czysta?

W sklepach z akcesoriami kuchennymi dostępne są wszelkie rodzaje desek do krojenia, różniące się zarówno wielkością, kształtem, jak i materiałem, z którego zostały wykonane. Pomimo coraz większej popularności desek plastikowych i szklanych, wiele osób poza nimi posiada też deski drewniane. Jednak często nasuwa się pytanie - jak dbać o takie deski, by służyły nam jak najdłużej, a przygotowywane na nich jedzenie było bezpieczne? Szczególnie, gdy używamy drewnianej deski do obróbki surowego mięsa lub ryb.

Przeczytaj także: Zadbaj o swoją kuchenkę mikrofalową

Potrzebne akcesoria:
- soda oczyszczona,
- cytryna,
- gruboziarnista sól,
- ocet,
- ciepła woda,
- zmywak kuchenny.

Przeczytaj również: Jak czyścić i konserwować grill, aby służył przez lata?

Jak czyścić?
1. Po użyciu drewnianej deski do krojenia przetrzyj ją ściereczką nasączoną niewielką ilością delikatnego płyny do mycia naczyń lub mydła w płynie.
2. Przygotuj roztwór z sody oczyszczonej oraz wody, wystarczy około 1 łyżeczka na pół litra ciepłej wody. Następnie wlej go do butelki ze spryskiwaczem i spryskaj deskę. Szczególnie dokładnie pokryj płynem wszelkie nacięcia i nierówności na desce, w których pozostać mogły resztki pokarmów. Nie zapomnij o spryskaniu również drugiej strony. Zamiast roztworu z sody można użyć zwykłej wody utlenionej, jest to szczególnie zalecane w przypadku czyszczenia deski po jej kontakcie z surowym mięsem czy rybami.
3. Opłucz deskę w ciepłej wodzie, przecierając ją kuchennym zmywakiem.
4. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij sok bezpośrednio na deskę, zwłaszcza na miejsca cięć powstałe po użyciu noża. Całość posyp solą.
5. Za pomocą zużytej połówki cytryny wyszoruj sól w powierzchnię deski, wykonując okrężne ruchy.
6. Pod ciepłą, bieżącą wodą spłucz z deski sól i sok z cytryny.
7. Osusz deskę za pomocą papierowego ręcznika kuchennego.
8. Skrop powierzchnię deski octem, a następnie ponownie wytrzyj ją ręcznikiem kuchennym - ocet działa dezynfekująco.

Przeczytaj też: Jak wyczyścić piekarnik?

Pamiętaj, aby nie pozostawiać drewnianej deski w wodzie - bardzo łatwo wchłonie sporą jej ilość, a później w trakcie schnięcia popęka.

Możemy mieć pewność, że tak wyczyszczona deska jest rzeczywiście czysta, a jej powierzchnia nie stanie się dla nas źródłem zakażenia pokarmowego.

KM

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
13:48, 12.08.2016
Świetny artykuł! Swoją dębową deskę od woodestuff.pl odkażam solą i cytryną, od czasu do czasu olejuję olejem lnianym. Jestem mega zadowolony bo wiem, że dobrze pielęgnowane drewno w kuchni jest bezpieczne.

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
 Rolki z pieczywa tostowego z dipem paprykowym
Rolki z pieczywa tostowego z dipem paprykowym
Świeże pieczywo tostowe rozwałkować wałkiem na ok. 0,5 cm. Na każda kromkę położyć ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd289526 plendil retin a valtrex
wh0cd415527 seroquel cephalexin probenecid colchicine ventolin
Sernix ~ Gość
wh0cd19530 amoxil 875 mg for more info diclofenac asacol citalopram for anxiety and stress ...
wh0cd664572 buy tadacip
wh0cd195104 valtrex medication diflucan as explained here amoxil
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.719