Polskie śniadanie

Polskie śniadanie

Pochwalmy sie przed zagranicznymi turystami tym, co mamy najlepsze - z polskich produktów można skomponować naprawdę pyszne i sycące śniadanie.

Wybierając się na wakacje często korzystamy z oferowanych na miejscu, w hotelach czy pensjonatach, gotowych posiłków. Zazwyczaj, niezależnie od kraju czy regionu, możemy liczyć na tzw. śniadanie kontynentalne lub na szwedzki stół. Nieraz słyszeliśmy tez o śniadaniu angielskim - bardzo sycącym i tłustym, gdyż miało zapewnić energię na cały dzień ciężko pracującym angielskim robotnikom. A co my możemy zaoferować turystom i przyjaciołom zza granicy?

Przeczytaj koniecznie: Rodzaje śniadań w hotelach

Z okazji odbywającego się w Polsce i na Ukrainie EURO 2012, przy współudziale Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwa Sportu i Turystyki, zorganizowano konkurs na opracowanie "Polskiego Śniadania", które można serwować przybywającym turystom, nie tylko piłkarskim kibicom, ale również osobom pragnącym u nas spędzić wakacje czy przyjeżdżającym w celach biznesowych.

Z czego się składa polskie śniadanie?
Ideą było stworzenie smacznego i pożywnego posiłku, który będzie także zdrowy. Dlatego na polskie śniadanie składają się głównie produkty świeże i pochodzące z Polski. Po wielu konsultacjach oraz głosowaniu, zadecydowano, że składać się ono powinno ze świeżego pieczywa, twarogu, jaj, miodu. Powstało pięć zestawów:

- twarożek z jogurtem oraz szczypiorkiem, rzodkiewką i pietruszką, doprawiony solą i pieprzem, podawany z dodatkiem świeżego pieczywa;

Dowiedz się: Dlaczego śniadanie jest ważne?

- smażona na maśle jajecznica, z dodatkiem szczypiorku

- gotowane na miękko jajko kurki zielononóżki, posypane odrobiną soli z Wieliczki oraz z dodatkiem świeżego masełka ubitego z mleka krowy polskiej nizinnej;

- świeże, ciepłe bułeczki drożdżowe z masłem, twarożkiem, miodem albo gęstym jabłkowym musem;

- talerz wyśmienitych polskich wędlin, wśród których powinny się znaleźć wiejska kiełbasa, biała i różowa szynka oraz pasztetowa.

Poznaj polskie kuchnie regionalne

Trzeba przyznać, że nie mamy się czego wstydzić, polskie śniadanie prezentuje się niezwykle apetycznie i z pewnością zachwyci podniebienia niejednego zagranicznego turysty. Warto też, byśmy my sami częściej sięgali po rodzime produkty - przez takie działania nie tylko wpieramy polskich producentów, ale również mamy okazję do poznania różnych regionalnych potraw i poznania dawnych smaków. Poza tym nasze śniadania nie muszą zawsze wyglądać tak samo.

KM

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
13:05, 06.06.2017
Tak, to prawda, polskie śniadania są pyszne. Żeby dzień był udany trzeba zjeść dobre, pożywne śniadanie. Moimi przysmakami są grzanki z twarożkiem i rzodkiewką albo twarożek z pestkami z dyni (niezwykle wartościowe pestki dyni od http://www.helio.pl/ dodają wyjątkowy smak) do tego kawa z mlekiem ewentualnie sok owocowy i mogę iść do pracy:)
Gość
10:24, 14.06.2012
Najlepszy jest świeży twarożek, do tego szczypiorek z ogródka i świeże pieczywo, ja kupuję twarożek w Lidlu, jest pyszny.

Przepisy kulinarne:

 Rolki z pieczywa tostowego z dipem paprykowym
Rolki z pieczywa tostowego z dipem paprykowym
Świeże pieczywo tostowe rozwałkować wałkiem na ok. 0,5 cm. Na każda kromkę położyć ...
Groszek z jajkiem
Groszek z jajkiem
Suszony groch moczymy w letniej wodzie i pozostawiamy na ...
Pieczywo indyjskie naan z kolendrą
Pieczywo indyjskie naan z kolendrą
Mąkę przesiewamy do miski.W mące robimy dołek, wlewamy pół szklanki ciepłej ...
Energetyczne angielskie śniadanie na długi dzień
Energetyczne angielskie śniadanie na długi dzień
Na dużej patelni podsmażamy boczek, na niego wbijamy jajka. Dodajemy łyżkę masła i ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
wh0cd237833 buy yasmin
wh0cd934644 Tenormin antabuse cephalexin with no prescription
wh0cd20707 suhagra elocon over the counter
Nie mogę obejść się bez kawy, dla mnie kawa to konieczność. Codziennie obowiązkowo jedna ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:2.068