Szybkie przekąski z ciasta francuskiego i wędlin

Szybkie przekąski z ciasta francuskiego i wędlin

Nie masz pomysłu na szybką i smaczną przekąskę? Wykorzystaj ciasto francuskie oraz wędliny, które masz w lodówce.

Czasami odwiedza nas niezapowiedziany gość lub okazuje się, że poza paluszkami i krakersami przydałyby się też inne przekąski, albo po prostu sami mamy ochotę zjeść coś niewielkiego, ale smacznego i nie koniecznie ma to być kolejna kanapka... W takiej sytuacji stawiamy na szybkie i proste do przygotowania przekąski, które dodatkowo powinny również pięknie się prezentować. To nic trudnego! Wystarczy wykorzystać płat ciasta francuskiego oraz to, co akurat mamy w lodówce - nawet z całkiem "zwykłych" składników można stworzyć niezwykłe smakołyki.

Przeczytaj również: Polędwica Wellington

Ciasto francuskie w postaci mrożonej można bezpiecznie przechowywać przez dość długi czas, więc dobrym pomysłem może okazać się trzymanie zwiniętego arkusza, kupnego czy wykonanego własnoręcznie, w zamrażarce. Gdy nastanie "czarna godzina" ciasto wystarczy rozmrozić, rozwinąć i pociąć na kawałki potrzebnej wielkości. A czym nadziać ciasto?

Zajrzyjmy do lodówki - kilka plastrów szynki lub polędwicy, parówki, pętko kiełbasy czy pozostała z obiadu resztka pieczeni - to wszystko można wykorzystać. Pokrojone na mniejsze kawałki czy w kostkę wędliny i mięsa wystarczy doprawić ulubionymi przyprawami i ułożyć na przygotowanych kawałkach ciasta, a następnie je zwinąć i zlepić brzegi. Do zlepiania dobrze jest użyć surowego białka, które pomoże skleić ciasto. Doskonałymi składnikami takiego farszu będą oczywiście pokrojone lub posiekane warzywa, np. różnokolorowa papryka, cukinia, cebulka biała i czerwona, szpinak, szparagi, szczypiorek, a także ser, pieczarki czy kurki. Możemy je dodatkowo wcześniej podsmażyć wraz z mięsem, aby smaki lepiej się ze sobą połączyły.

Polecamy pyszne mięsa i wędliny z Sokołowa!

Równie dobrym pomysłem jest zawinięcie w ciasto francuskie pokrojonych parówek, ewentualnie z dodatkiem plasterków żółtego sera. Można zawinąć zarówno całą parówkę, jak i pokrojoną czy też na dwóch końcach porcji ciasta ułożyć po kawałku parówki i zwijać je równocześnie ku sobie, tworząc efektowne "zawijańce".

Przekąski można po wierzchu posmarować białkiem lub roztopionym masłem, albo posypać startym serem wymieszanym z przyprawami, a następnie ułożyć na blasze. Całość wystarczy już tylko wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut - czas i temperatura zwykle podane są na opakowaniu ciasta czy w przepisie.

Przeczytaj także: Mięsa z owocami - to jest to!

Przygotowanie takich przekąsek z ciasta francuskiego oraz wędliny czy parówek zajmuje dosłownie kilka minut, można je zrobić w trakcie parzenia kawy czy herbaty. Czas pieczenia również nie jest długi, więc w krótkim czasie możemy poczęstować gości lub sami się cieszyć pysznymi, gorącymi smakołykami.

KM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Rolada drobiowa nadziewana parówką  na wiosennie
Rolada drobiowa nadziewana parówką na wiosennie
Pierś z kurczaka rozcinamy na pół i delikatnie rozbijamy solimy, pieprzymy. Por kroimy na ...
Parówkowo -  potworkowo
Parówkowo - potworkowo
Parówki Jubilatki kroimy na pół, następnie do połowy rozcinamy im nóżki na 6 ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.453
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});