Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych - relacja

Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych - relacja

Przeczytaj i zobacz, co działo się na zakończonym już festiwalu.

Druga edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych już za nami. Według zgodnej opinii wystawców i zwiedzających było to doskonale zorganizowane, bogate w atrakcje prawdziwe święto smakoszy sera. Chwalono niezwykły klimat imprezy i serdeczna atmosferę.

Na 20 stoiskach serowarskich, obleganych przez dwa festiwalowe dni, mali producenci z całej Polski zaprezentowali bogatą ofertę polskich serów z mleka krowiego, koziego i owczego.

Smakowano, pytano, dyskutowano i oczywiście kupowano.

Kolejne porcje serów szybko znikały w siatkach nabywców. Można także było zaopatrzyć się w tradycyjny chleb, mód, miody pitne, lody i ciasteczka.


Dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty smaku. W ciągu dwóch dni, w dziewięciu sesjach uczestniczyło ponad 150 osób. Tylko w Lidzbarku można było spróbować smaku oryginalnych farmerskich serów z Francji i Szwajcarii, specjalnie sprowadzonych z na tę okazję. Opowiadali o nich specjaliści z Francji oraz szwajcarski serowar.

Wiele osób interesowało się samodzielną produkcją jogurtu oraz możliwością kulinarnego wykorzystania sera.
Inne atrakcje to Strefa Smakosza, w której wraz z talerzem francuskich serów można było spróbować jednego z 10 gatunków niepasteryzowanych piw. Oblegane było stoisko na którym szef kuchni Hotelu Krasicki - Krzysztof Mazurek - na oczach widzów przygotowywał specjalną festiwalową zupę serową, którą następnie wraz z aktorką Edytą Olszówką częstował wszystkich chętnych.

Dzieci i dorośli uczestniczyli w konkursach rysunkowych i wiedzy o serze.


A wszystkim towarzyszyła dyskretna muzyka jazzowa grupy z Krakowa, doskonale wpasowana w klimat festiwalu.


W piątek, w dniu przeznaczonym dla profesjonalistów, odbyło się sympozjum serowarskie w którym uczestniczyło 60 osób. Omawiano problemy istotne dla serowarstwa farmerskiego w Polsce i Europie.
Specjaliści z Francji przedstawili sytuacje przetwórstwa farmerskiego we Francji oraz kilka ważnych problemów technologicznych.

Przedstawiono też wyniki prac IV Kongresu Europejskiej Sieci Serowarów Farmerskich. Wieczorem podczas uroczystej kolacji ogłoszono wyniki konkursu i wręczono zwycięzcom nagrody.

Nagroda Główna dla Najlepszego Sera Festiwalu 2012 przypadła Małgorzacie Klaus-Wojas za "Ser Kozi Capra".


Wszystko udało się wspaniale pomimo chwili grozy, którą sprawiła nam nieprzewidywalna pogoda. Niespodziewana wichura i silny deszcz w sobotę nad ranem spustoszyły festiwalowe stragany. Dzięki szybkiej decyzji dyrekcji Hotelu Krasicki imprezę błyskawicznie przeniesiono do obszernych podziemi hotelu.


Wszyscy uczestnicy wyczekują już z niecierpliwością trzeciej edycji, która odbędzie się w  Lidzbarku Warmińskim w dniach 7-9 czerwca 2013
Już niebawem na stronie www.czasnaser.pl pojawi się więcej informacji i fotoreportaży z przebiegu festiwalu.

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Krem ze szparagów z grzankami w kształcie serca
Krem ze szparagów z grzankami w kształcie serca
Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki i pokroić w 2-3 cm kawałki. W garnku roztopić ...
Naleśniki z białym serem
Naleśniki z białym serem
Smażymy naleśniki.Połowę śmietany mieszamy z cukrem, aż do całkowitego połączenia ...
Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym
Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym
Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, ...
Kotlety selerowe
Kotlety selerowe
Płatki płuczemy i zalewamy taką ilością gorącej ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
wh0cd599071 buy ventolin trazodone cost Propecia
wh0cd136842 augmentin amoxil cheap avana
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.468