Sosy do szaszłyków

Sosy do szaszłyków

Słodki, słodko-kwaśny czy pikantny sos jest doskonałym dodatkiem do grillowanych szaszłyków, zwykłe danie może przemienić w prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Jednym z bardzo popularnych dań przyrządzanych na grillu są szaszłyki. Najczęściej przygotowuje się je z różnych rodzajów mięs, warzyw, grzybów oraz owoców morza, ale również z owoców, wówczas serwuje się je na deser. Właściwie każdy potrafi zrobić szaszłyki, a dodatkową zaletą takiej potrawy jest dość krótki czas pieczenia. Warto jednak podać do nich różnorodne sosy, dzięki którym posiłek będzie znacznie bardziej urozmaicony i atrakcyjny. Ponadto w przypadku zbyt długiego grillowania i przesuszenia składników szaszłyka, właśnie dodatek sosu jest w stanie uratować potrawę.

Przeczytaj koniecznie: Aromatyczne szaszłyki z grilla

Jaki sos podać? Najlepiej jest przygotować 2-3 różne, tak, aby każdy znalazł coś dla siebie. Dlatego warto podać sosy zupełnie różne, o odmiennych smakach, a także kolorach. W końcu wrażenia estetyczne mają ogromny wpływ na to, czy dana potrawa nam smakuje, mówi się nawet, że "jemy oczami".

Na ostro
Pikantne dodatki doskonale komponują się z mięsnymi szaszłykami, przygotowanymi z wołowiny, wieprzowiny czy drobiu. Można ożyć równych rodzajów pieprzu, ostre papryczki chilli, czosnek, chrzan czy imbiru.

Sprawdź przepisy na sos chrzanowy i sos chilli

Na słodko
Słodki czy słodko-kwaśny sos jest niemal koniecznym dodatkiem do wszelkich szaszłyków. Słodyczy najlepiej dodać za pomocą naturalnego miodu i przypraw, choć nieco mniej oczywistym składnikiem słodkiego sosu do mięsnych szaszłyków może być czekolada.

Przeczytaj też: Mięsa w czekoladzie

A może coś innego?
Jeśli masz ochotę na inne smaki przygotuj sos orzechowy albo kokosowy - świetnie nadają się do różnych rodzajów szaszłyków, również tych mięsnych:

Sos orzechowy - mielone prażone niesolone orzeszki ziemne (około 100g) wymieszaj z mlekiem kokosowym (6 łyżek), łyżeczką czerwonej pasty curry i łyżeczką sosu rybnego, przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku oraz łyżeczką brązowego cukru. Całość dokładnie mieszamy, a tuż przed podaniem dodajemy jeszcze 5 łyżeczek świeżo wyciśniętego soku z limonki.

Sos orzechowo-kokosowy - szklanka mleka kokosowego wymieszana ze 100g masła orzechowego oraz kilkoma łyżkami mięsnego bulionu, całość należy podgrzać. Przed podaniem doprawiamy go do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny oraz dodajemy posiekany pęczek świeżej kolendry.

Sos czosnkowo-miętowy - to wariacja na temat znanego wszystkim sosu czosnkowego, wystarczy wymieszać gęsty jogurt (np. 1 szklanka), przeciśnięte przez praskę kilka ząbków czosnku, kilka kropli soku z cytryny oraz doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Trzeba jeszcze dodać posiekane liście mięty (około 0,5 pęczka) i całość dokładnie wymieszać.

Do szaszłyków polecamy mięsa z Sokołowa!

Na ostatnią chwilę
Chociaż większość sosów przygotowuje się bardzo szybko, czasem w ostatniej chwili okazuje się, że nikt go nie zrobił, a jednak by się przydał. Wówczas można sięgnąć po jeden z najszybszych i najprostszych przepisów na sos - ketchupowo-majonezowy lub majonezowo-jogurtowy. Wystarczy zmieszać w równych proporcjach ketchup z majonezem i ewentualnie doprawić do smaku sola i pieprzem. Drugi sos przygotowuje się bardzo podobnie, mieszając majonez z jogurtem, najlepiej gęstym, typu greckiego, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli oraz pieprzu.

Przeczytaj również: Gdy się sosu warzą losy

Nawet najprostsze szaszłyki w połączeniu z różnorodnymi sosami mogą tworzyć wspaniałe, niezwykle apetyczne danie, które zachwyci każdego, a czasem nawet mile zaskoczy.

KM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Kanapeczki z łososiem
Kanapeczki z łososiem
Bagietkę kroimy w plastry.Każdą kromkę bagietki ...
Łosoś z makaronem
Łosoś z makaronem
Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 12 ...
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować na trzy równe steki. Każdy lekko ...
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.696
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});