Orzeźwiające napoje na lato

Orzeźwiające napoje na lato

W trakcie upałów wręcz marzymy o czymś orzeźwiającym do picia - podpowiadamy, co możesz przygotować.

Gdy słońce mocno świeci, żar leje się z nieba i nawet cień nie daje wytchnienia, niezbędne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Napoje nie tylko uzupełnią traconą wodę, ale również świetnie orzeźwią. Podpowiadamy z jakich składników przygotować letnie napoje, aby nie tylko świetnie gasiły pragnienie, ale również doskonale smakowały.

Przeczytaj koniecznie: Upał - nie zapomnij się nawodnić

W trakcie gorących letnich dni koniecznie zawsze powinniśmy mieć pod ręką coś do picia. Dobrym pomysłem jest przygotowanie większej ilości orzeźwiającego napoju, np. w dużym dzbanku.

Woda to podstawa
Oczywiście pierwszym wyborem jest jest woda - należy jednak pamiętać, że pocąc się nasz organizm traci nie tylko ten podstawowy płyn, ale również wiele składników mineralnych, dlatego też kupując wodę butelkowaną wybierajmy mineralną, wysokozmineralizowaną. Ponadto co jakiś czas zmieniajmy marki wód, gdyż każdy producent oferuje wodę z innego źródła, o nieco innym składzie mineralnych, a różnorodność ważna jest nie tylko w tym, co jemy, ale też w tym, co pijemy.

Jednak sama woda może nie wystarczyć. Świetnym pomysłem jest wrzucenie do dzbanka z wodą kilku plastrów limonki, ewentualnie cytryny oraz listków świeżej mięty. Dodatkowo kilka liści mięty można wcześniej utrzeć, aby wydobyć z nich więcej smaku i aromatu. Taki napój jest pyszny i świetnie orzeźwia - z pewnością pokochają go dorośli i dzieci.

Przeczytaj również: Wybierz najlepszą wodę dla siebie

Mrożona herbata
Najprostszy przepis to wystudzona zaparzona mocna herbaciana esencja, rozcieńczona zimną wodą mineralną, z dodatkiem cytryny oraz kostek lodu. Najlepiej jest wykorzystać herbatę "liściastą", gdyż otrzymujemy z niej bardziej wartościowy napar, pamiętajmy też, by lód zawsze przygotowywać z mineralnej albo przegotowanej wody, a nie ze zwykłej "kranówki".

Można także przygotować herbatę mrożoną wykorzystując zieloną herbatę, a także dodając różnorodne dodatki, takie jak miód, liście świeżej mięty, sok owocowy, a nawet przecedzony owocowy kompot. Wystarczy wymieszać pół szklanki wystudzonej mocnej esencji z czarnej herbaty ze szklanką wiśniowego kompotu i całość uzupełnić gazowaną wodą mineralną (około 0,75-1 szklanki). Dodatkowo napój można doprawić do smaku cukrem, świeżą miętą oraz sokiem z cytryny.

Przeczytaj też: Jak się nie odwodnić

Orzeźwiająca moc imbiru
Już dodatek plasterka świeżego imbiru do szklanki wody daje nam orzeźwiający napój. Jeszcze lepiej jest przygotować napój imbirowo-cytrynowy: 150g startego świeżego imbiru należy zasypać 4 łyżkami brązowego cukru, a następnie dodać skórkę otartą z 3 cytryn i rozgnieść wszystkie składniki w moździerzu. Całość zalewamy litrem wody mineralnej i dokładnie mieszamy. Do napoju dodajemy jeszcze kilka listków świeżej mięty oraz kostki lodu.

Przeczytaj też: Chłodnik - sposób na upał

Pyszna lemoniada
Dwie cytryny, litr wody mineralnej i odrobina miodu, ewentualnie cukru - ot i pyszna lemoniada gotowa! Jej orzeźwiające właściwości można wzmocnić poprzez dodatek mięty.
Alternatywą dla tradycyjnej cytrynowej lemoniady może być arbuzowa lub jeżynowa. Do przygotowania pierwszej z nich wystarczą 3 składniki - pokrojony drobno arbuz, bez pestek (około 3,5-4 szkl.), cytryny (3 sztuki) oraz pokruszony lodu - ilość według uznania. Całość wystarczy zmiksować i pyszna lemoniada gotowa.
Lemoniada jeżynowa również jest prosta do przygotowania - miksujemy szklankę jeżyn z sokiem wyciśniętym z 1-1,5 limonki oraz 2 szklankami wody mineralnej. Przed podaniem napój należy nieco posłodzić.

Na upał polecamy także kompot rabarbarowy

Pyszny i orzeźwiający napój jest wręcz niezbędny w gorące upalne dni, dodatkowo może wspaniale zastąpić niejeden deser.

KM

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
13:47, 28.07.2012
MOTTO: PIWO, TO OCZYWISTOŚĆ. ***** WIKIPEDIA: Piwo; najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży. Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich. IRL KRAKÓW: Wymieniony wyżej napój (piwo) zawsze wzbudza kontrowersje, lecz u Nich liczą się wyłącznie badania. Zawartość tłuszczu w tym napoju to 0%, czyli od tłuszczu nie utyjemy, bo go nie ma. Węglowodany są, ale jest ich bardzo mało i są to tzw. NISKIE WĘGLOWODANY, TJ. DO 26% WZROSTU, zatem wzrost poziomu cukru we krwi po ich spożyciu, nigdy nie przekracza: piwo jasne do 8% wzrostu. Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne. PROBLEM MOŻE WYSTĄPIĆ, DOPIERO W PRZYPADKU KUMULACJI TOKSYN: Tj. gdy wypijamy więcej niż 0,5 litra takiego napoju dziennie. W przeciwnym razie przy mniejszym spożyciu nasze laboratorium (wątroba) radzi sobie neutralizując tę małą ilość toksyn SKUTECZNIE. Wobec tego napój ten nie może być ZALECANY, nie musi być ZAKAZANY i dlatego też klasyfikuje się go jako DOZWOLONY. Odnośnie konsumpcji to ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego. PUENTA: PIWO, TO NAPÓJ PO KTÓRYM SIĘ NIE TYJE, CZYLI BIOLOGICZNE REALIA. *****

Przepisy kulinarne:

Napój z Indii Chai Masala
Napój z Indii Chai Masala
Przygotuj przybory: ozdobny czajnik, szklaneczki, taca, łyżka, moździerz, palnik do ...
Napój z selerów i marchwi
Napój z selerów i marchwi
Wyciskamy w sokowirówce sok z warzyw.Mieszamy go z wodą ...
Kalafior z wody
Kalafior z wody
Kalafiora oczyszczamy, dokładnie płuczemy i dzielimy na ...
Duszona wołowina z wódką
Duszona wołowina z wódką
Mięso wołowe rozbijamy, szpikujemy słoniną, solimy i ...
Groszek zielony z wody
Groszek zielony z wody
Zielony groszek dokładnie płuczemy. Następnie gotujemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.531
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});