Letnie gotowanie w papierze

Letnie gotowanie w papierze

Gotowanie w rozgrzanej kuchni nie należy do przyjemności, dlatego podczas upałóLetnie gotowanie w papierzew najlepiej sprawdzają się dania, które "gotują się same", np.

W letnie, gorące dni wolimy spędzać czas w chłodnym miejscu, popijając ziemne i orzeźwiające napoje, niż pochylać się nad garnkami, mieszać i pilnować gotujących się dań. Najlepiej sprawdzają się więc wszelkie dania, które "gotują się same".

Przeczytaj koniecznie: Zasady gotowania na parze

Letnie potrawy powinny być również lekkie, ciężkostrawne dania bowiem sprawiają, że czujemy się jeszcze bardziej ociężali i zmęczeni otaczającym nas upalnym, ciężkim powietrzem. Poza tym, w trakcie upałów zwykle mamy mniejszy apetyt i po prostu nie chce nam się jeść. Dania powinny więc składać się z sezonowych, świeżych i kolorowych produktów, które już samym swym wyglądem i roztaczanym aromatem zachęca nas do zjedzenia ich.

Do przygotowania takich apetycznych i lekkich, a zarazem prostych do przygotowania potraw, najlepiej jest wykorzystać ciągle niedocenianą metodę obróbki cieplnej, jaka jest gotowanie na parze.

Przeczytaj także: Gotowanie na parze... w papierze

Czemu w papierze?
Papier do gotowania na parze SAGA jest niezwykłym kuchennym akcesorium. Jego specjalna, pokryta warstwą silikonu powierzchnia sprawia, że gorąca para powstająca podczas gotowania przedostaje się do owiniętych w niego produktów. W odróżnieniu jednak od tradycyjnych urządzeń wykorzystywanych do parowania, powstający w trakcie gotowania sos nie spływa do pojemnika czy garnka, ale pozostaje razem z całą potrawą, dzięki czemu danie jest niezwykle soczyste.
Wybrane składniki dania wystarczy odpowiednio przygotować, tj obrać, pokroić i doprawić oraz skropić odrobiną oleju lub oliwy z oliwek, a następnie zawinąć w arkusz papieru SAGA, tworząc sakiewkę, ściśle związaną. Taki pakunek wystarczy już tylko włożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej wody i gotować przez około 20-30 minut, w zależności, jakie produkty zostały użyte. Potrawy nie trzeba w tym czasie doglądać czy mieszać, a po ugotowaniu zużyty papier wystarczy wyrzucić, a garnek opłukać.

Przeczytaj też: Deser gotowany na parze

Nie zapomnij o świeżych ziołach i przyprawach
W przypadku gotowania na parze niezwykle istotne jest odpowiednie doprawienie przyrządzanych potraw. W okresie letnim, gdy w ogrodzie i na balkonie pięknie wyrosły różnorodne, aromatyczne zioła przyprawowe, takie jak bazylia, tymianek, kolendra, mięta, majeranek czy natka pietruszki, aż szkoda ich nie wykorzystać. Zwłaszcza, że w takiej postaci mają znacznie intensywniejszy smak i aromat. Jeśli nie posiadasz własnych "upraw" koniecznie wybierz się na targ czy bazar, gdzie możesz kupić świeże krzaczki, ich jakość zwykle jest lepsza niż ziół dostępnych w wielkich hipermarketach, poza tym sprzedawca możne udzielić Ci wskazówek dotyczących przechowywania czy podlewania roślin.

Poznaj wszystkie produkty SAGA

Papier do gotowania na parze SAGA sprawia, że gotowanie obiadu nawet podczas największego upału jest szybkie, proste i nie wymaga od nas stania nad rozgrzanymi garnkami. Ponadto skraca tez czas potrzeby na sprzątanie kuchni po przygotowaniu posiłku. Same zalety - czas więc zakochać się w papierze SAGA!

KM

Komentarze (6) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Rum Tum Tugger
15:42, 24.07.2012
Na zdjęciu są "słodko-kwaśne krewetki w tajskim stylu", a przepis jest tu: http://www.niam.pl/pl/przepisy_kulinarne/6324-slodko_kwasne_krewetki_w_tajskim_stylu
Gość
14:55, 24.07.2012
gdzie znajdę przepis na to danie ze zdjęcia? wygląda przepysznie, zjadłabym jakieś pysznie przyrządzone krewetki...
Gość
08:11, 23.07.2012
Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przyrządzania posiłków, swojej córce też zamierzam w ten sposób gotować jak bedzie już na tyle duża żeby jeść "dorosłe" rzeczy :)
Gość
22:18, 20.07.2012
Dobrze powiedziane, obiady gotują się same :) Dokładnie tak jest z papierem Saga ;) Codziennie gotuje dzieciom w nim warzywa na parze, więc mam już odliczony czas, kładę na wrzątek a dalej robią się już same :) Spore ułatwienie i oszczędność czasu.
19:04, 18.07.2012
Również posiadam, korzystam i jestem bardzo zadowolona. W czasie letnim bardzo często gotuję z nim - warzywa gotowane w nim prima sort!! Przystawki rewelacyjnie wychodzą. Wart spróbować i popuścić wodze wyobraźni w kuchni :)
Gość
11:38, 17.07.2012
Ja już od jakiegoś czasu jestem w nim zakochana :) Od momentu kiedy użyłam go pierwszy raz nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez niego. Doskonale sprawdza się do gotowania, ale nie tylko, jest świetny do pieczenia, dekorowania, wykładania blach a nawet przekładania mięsa do mrożenia.

Przepisy kulinarne:

Omlet z żółtym serem na śniadnie, obiad lub kolację
Omlet z żółtym serem na śniadnie, obiad lub kolację
Jajka roztrzepać, ser zetrzeć na tarce, doprawić solą i pieprzem. Dobrze rozgrzać ...
Patelniany obiad
Patelniany obiad
Ziemniaki obrać ze skórki i umyć. Pokroić je w ...
Omlet z żółtym srem na śniadnie, obiad lub kolację
Omlet z żółtym srem na śniadnie, obiad lub kolację
Jajka roztrzepać, ser zetrzeć na tarce, doprawić solą i pieprzem. Dobrze rozgrzać ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.441
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});