Jak wybrać świeżą karkówkę

Jak wybrać świeżą karkówkę

Uwielbiamy aromatyczną i soczystą karkówkę prosto z rusztu, jednak poza wyborem odpowiednich przypraw i dodatków, równie ważny jest wybór odpowiedniego kawałka mięsa.&l

Grillowanie jest jednym z naszych ulubionych sposobów przygotowywania latem posiłków. To prosta metoda i nie trzeba być mistrzem kulinarnym, by przygotować pyszne, aromatyczne i sycące danie. Ponadto upiec na ruszcie można niemal wszystko - począwszy od kiełbasek i steków, poprzez różnorodne warzywa i grzyby, aż po owoce, a nawet pizzę. Jednak dla wielu osób najlepszym daniem z grilla jest karkówka.

Przeczytaj koniecznie: Jak grillować karkówkę

Wybierając się do sklepu po karkówkę przeznaczoną do grillowania zastanów się jakie mięso zamierzasz kupić. Jakie? Do wyboru masz bowiem mięso z różnych gatunków zwierząt - najpopularniejsza jest karkówka wieprzowa, ale dostępne są też wołowa, barania i cielęca. Możesz kupić mniejsze ilości różnych rodzajów mięs, dzięki temu możesz określić, która karkówka jest Twoja ulubioną.

Wybierz niewielkie kawałki mięsa, gdyż okazałe kawałki zazwyczaj pochodzą ze starszych zwierząt, a co się z tym wiąże mięso będzie mniej delikatne, a twardsze i bardziej żylaste. Przerost tłuszczowy widoczny w miejscu przecięcia mięsa powinien być jasny. Nie wahaj się dokładnie obejrzeć i powąchać mięsa - od tego może zależeć zdrowie Twoje i Twoich gości - za pomocą zmysłów węchu i wzroku można bowiem sprawdzić świeżość mięsa. Nie może mieć ono sinej barwy, być pokryte warstwą śluzu ani mieć nieprzyjemnego zapachu.

Przeczytaj również: Jak bezpiecznie rozmrażać mięso?

Poza wyborem odpowiedniego, świeżego kawałka mięsa, niezwykle ważny jest właściwy transport i późniejsze przechowywanie go. Jest to szczególnie istotne w okresie letnim, gdy w środkach transportu nie zawsze panuje właściwa dla surowego mięsa temperatura. Zadbaj więc o odpowiednią torbę termiczną, aby przewożona karkówka podczas transportu zachowała swą świeżość.

Jeśli nie zamierzasz od razu przystąpić do przyrządzania dania z zakupionej karkówki, koniecznie włóż ją do lodówki lub do zamrażarki, w przypadku, gdy ma zostać wykorzystana w późniejszym czasie. Dobrym pomysłem jest przed włożeniem mięsa do lodówki zamarynowanie go. Wybrane przyprawy wymieszane z olejem oraz innymi dodatkami nie tylko przedłużą świeżość mięsa, ale wcześniej wtarte w mięso lepiej się z nim "przegryzą", sprawiając, że gotowe danie będzie bardziej aromatyczne i smakowite.

Polecamy pyszne karkówki z Sokołowa!

Karkówkę można podawać na wiele sposobów - grillowaną, pieczoną, smażoną.... Niezależnie jednak od sposobu obróbki i użytych dodatków, najważniejszy jest przemyślany wybór świeżego kawałka mięsa, a następnie odpowiedni sposób jego przechowywania.

KM

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
09:08, 27.07.2014
Przede wszystkim na pewno nie kupować w hipermarketach, nie wiadomo jak długo to mięso tam leży na ladzie… Raczej w osiedlowych polecam kupować, (my tak mamy z kiszeczką). Cena wcale nie jest taka wysoka, jakby się zdawało, a i mięso jest z ekohodowoli.

Przepisy kulinarne:

Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Duszona wołowina
Duszona wołowina
Olej rozgrzewamy na dużym ogniu, a następnie obsmażamy ...
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojone w ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.484
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});