Gotowanie na parze sposobem na szybki obiad

Gotowanie na parze sposobem na szybki obiad

Gdy nie mamy czasu na gotowanie kilku różnych potraw na obiad świetnym rozwiązaniem jest parowanie, umożliwiające przygotowanie w jednym naczyniu wszystkich potraw.

Już nie można powiedzieć, że świat idzie naprzód - on biegnie! A my razem z nim. Ciągle gdzieś się śpieszymy, wykonując jedną czynność jednocześnie planujemy kilka kolejnych zadań. I jak w tej ciągłej gonitwie znaleźć wystarczającą ilość czasu, by przygotować pożywny i sycący, a jednocześnie wartościowy posiłek? Kluczem jest wybór odpowiedniej metody gotowania - parowania!

Przeczytaj koniecznie: Różne sposoby gotowania na parze

Czemu akurat gotowanie na parze?
Metoda ta doskonale sprawdza się do przygotowania całego posiłku w jednym naczyniu. Odpowiednio dobierając składniki można od razu zaserwować danie mięsne czy rybne z dodatkiem smacznych i kolorowych warzyw. Ponadto nie od dziś wiadomo, że parowanie jest najzdrowszym sposobem obróbki cieplnej potraw, gdyż podczas tego procesu dochodzi do najmniejszych strat witamin i składników mineralnych, a potrawa nie chłonie dodatkowego tłuszczu, jak to się dzieje w przypadku np. smażenia.

Wykorzystując do parowania papier do gotowania SAGA dodatkowo przygotowywana potrawa jest niezwykle soczysta. Dzieje się tak dlatego, że składniki są szczelnie zawinięte w ten unikatowy papier, więc powstający podczas gotowania sos nie wycieka na zewnątrz, lecz pozostaje razem z całym daniem.

Poznaj wszystkie produkty SAGA

Przygotowane i doprawione już składniki potrawy wystarczy zapakować w arkusz papieru SAGA niczym w sakiewkę, a następnie całość włożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej wody i gotować przez około 20-30 minut, w zależności od użytych produktów. W tym czasie można zająć się innymi naglącymi sprawami, gdyż obiad "gotuje się sam". Nic nie trzeba mieszać, doglądać, czy przekładać na drugą stronę.

Najlepiej jest do jednej sakiewki zapakować kawałek mięsa czy ryby oraz warzywa - smaki i aromaty świetnie się ze sobą połączą tworząc harmonijną kompozycję. Ponadto jedna sakiewka może stanowić jedną porcję, więc bardzo łatwo od razu przygotować taką ilość jedzenia, aby nic się później nie zmarnowało. Umożliwia to też gotowanie tylko dla jednej osoby.

Przeczytaj także: Gotowanie na parze dla jednej osoby

Wykorzystywanie do przygotowywania posiłków papieru SAGA przynosi jeszcze jedną korzyść - oszczędność czasu potrzebnego na sprzątanie. Po ugotowaniu obiadu papier wystarczy po prostu wyrzucić, a garnek opłukać, gdyż poza wodą nie ma w nim żadnych pozostałości po gotowanych produktach.

KM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
wh0cd237833 buy yasmin
wh0cd934644 Tenormin antabuse cephalexin with no prescription
wh0cd20707 suhagra elocon over the counter
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.501