Alergia pokarmowa wśród dzieci coraz powszechniejsza

Alergia pokarmowa wśród dzieci coraz powszechniejsza

Już co czwarty dorosły i co trzecie dziecko w Unii Europejskiej cierpią z powodu schorzeń alergicznych, w tym również alergie pokarmowe.

Życie w dużym mieście ma swoje zalety, ale wiąże się też z dotkliwymi komplikacjami. Choroby cywilizacyjne - cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa czy otyłość - to tylko kilka przypadłości, którym sprzyja wielkomiejski tryb życia.

Najczęściej występującym zaburzeniem zdrowia jest alergia -  co czwarty dorosły i co trzecie dziecko w Unii Europejskiej cierpią z powodu schorzeń alergicznych. Także w Polsce coraz więcej osób jest chorych na którąś z postaci alergii. Wynika to z badania przeprowadzonego przez TNS OBOP w 2011 roku na grupie 1002 respondentów powyżej 15 roku życia. Według tego badania w aż 30% gospodarstw domowych występuje problem związany z astmą bądź innym schorzeniem alergicznym.

Przeczytaj także: Zespół jelita drażliwego - problem ludzi ambitnych

Z kolei wg ECAP (Epidemiologia Chorób Alergicznych w Polsce), instytucji która przeprowadziła swoje badania w 2008 roku na największej jak dotąd próbie, bo liczącej 23 tysiące osób, aż 40% respondentów przyznało, że cierpi w jakieś formie z powodu alergii, a  aż 50% z nich ma pozytywny odczyt na najczęstsze alergeny, takie jak brzoza, roztocza czy kurz. Wszystkie te dane plasują nas w czołówce krajów, jeśli chodzi o występowanie alergenów.

Miasta bardziej narażone od wsi
Jak wynika z badań ECAP, mieszkańcy dużych miast dwukrotnie częściej cierpią na choroby alergiczne. Na przykład we Wrocławiu co czwarte dziecko ma objawy astmy, a w Warszawie było to co piąte dziecko. Mieszkańcy miast przede wszystkim narażeni są na tak zwane adiuwanty, czyli czynniki wzmagające uczulenie. Są nimi na przykład cząsteczki spalin osiadające na trawach. Dostanie się takiej cząsteczki do układu oddechowego powoduje pobudzenie systemu immunologicznego. Nadmierna praca systemu odpornościowego jest jednym z symptomów alergii.

Recepta na alergię
Jak uniknąć tego typu zagrożeń? Wiadomo, że istnieją zarazki, które wspierają ludzki organizm -  przede wszystkim zaliczyć do nich trzeba te żyjące na naszej skórze, w drogach oddechowych czy układzie pokarmowym. Skutecznie wspomagają one układ immunologiczny w walce z groźnymi wirusami. W miastach żyje najmniej korzystnych dla człowieka mikrobów, dlatego najlepiej dla osób zmagających się z alergiami, jeśli zbliżą się bardziej do natury. Podróże po lasach, czy wyjazd na wieś to najbardziej korzystne pomysły dla alergików. Profesor Ilkka Hanski z uniwersytetu w Helsinkach opublikował pracę, w której po przeprowadzeniu badań udowodnił, że nastolatkowie mieszkający w pobliżu lasów bądź wsi posiadają bardziej różnorodne kultury bakterii na skórze. To właśnie wzmagało ich odporność w walce z alergiami.

Przeczytaj też: Orzeszki - uwaga na alergię

Alergie pokarmowe
Alergia pokarmowa to jeden z najczęstszych typów schorzenia ? częściej objawia się tylko alergia na pyłki i kurz. Co więcej, często zdarza się, że u dzieci alergia pokarmowa może prowadzić, przez tak zwany marsz alergiczny, do astmy oskrzelowej. Najczęściej spotykanymi alergenami, jeśli chodzi o produkty spożywcze, jest między innymi krowie mleko, jaja kurze, groszek czy większość cytrusów. Jednak do najmocniejszych alergenów należy zaliczyć chemię spożywczą używaną w żywności. Najmłodsi są szczególnie na nią wrażliwi.  Dbanie o zdrowie dziecka jest coraz trudniejsze, głównie z powodu ciągle malejącej bazy produktów nieobciążonych chemią spożywczą wywołującą alergię. Na polskim rynku jest bardzo mało produktów nie zawierających konserwantów, glutaminianu sodu czy dodatków spod znaku "E". Z reguły także są to produkty droższe niż ich odpowiedniki wzbogacone o różne chemikalia.

Przeczytaj również: Co powoduje ADHD?

"Chemia stosowana w żywności to zabieg  mający na celu zmniejszenie kosztów produkcji. Stosowanie ulepszaczy smaku oraz barwników w zbyt dużej ilości może prowadzić do pewnych zmian zdrowotnych takich jak alergie. W szczególności narażone na to są dzieci, które ze względu na jeszcze nie w pełni ukształtowany system immunologiczny nie są w stanie się skutecznie przed tymi alergenami bronić" - mówi Agnieszka Stachlewska, product manager pasztetu Smyka, produktu pozbawionego glutenu i dodatków spod znaku "E".

Problem z glutenem
Dobranie odpowiedniej diety dla dziecka z alergią - tym bardziej, jeśli jest to alergia pokarmowa - jest wyzwaniem dla każdego rodzica. Najtrudniej jest zastąpić produkty zawierające gluten - głównie ze względu na jego obecność w żywności znajdującej się na półkach sklepowych. Występuje w każdym produkcie zawierającym pszenicę, owies, jęczmień, żyto czy orkisz. W takim przypadku trzeba bezwzględnie wyeliminować produkty glutenowe z diety i zastosować dietę bezglutenową.

Przeczytaj także: Celiakia - gdy organizm nie toleruje glutenu

Dbanie o zdrowie to podstawa, tym bardziej jeśli chodzi o zdrowie dziecka. Należy zagwarantować mu dietę odpowiednio dobraną, która nie odbije się negatywnie na jego zdrowiu. A przede wszystkim - zamiast spaceru do centrum miasta może warto wyjechać gdzieś poza miasto na spacer po lesie?

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.481
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});