Hiszpańskie oliwki dla dzieci

 Hiszpańskie oliwki dla dzieci

Dzieci trzeba uczyć nowych smaków, podając im różnorodne produkty, np. oliwki.

Dzieci kochają oliwki. Są kolorowe, smaczne i pozwalają stworzyć ciekawe dania. Lubią je także mamy, ponieważ są bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E, oraz związki mineralne - przede wszystkim fosfor, potas i żelazo. Ze względu na zdrowotne aspekty spożywania hiszpańskich oliwek, warto włączyć je do codziennej diety. Będzie ona bogatsza nie tylko w substancje odżywcze, ale również urozmaicona smakowo.

Przeczytaj również: Jak zachęcić dzieci do jedzenia owoców i warzyw

Oliwkowy tuńczyk

 

 

Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju (200g)
- 20 zielonych hiszpańskich oliwek
- 1/4 cebulki dymki (opcjonalnie)
- szczypiorek
- 3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:
Posiekaj oliwki, cebulkę oraz szczypiorek, a następnie wrzuć do miseczki. Dodaj kawałki tuńczyka oraz majonez. Całość wymieszaj. Powstałą pastę można rozsmarować i serwować jako smaczną przekąskę na grzankach. Zielone hiszpańskie oliwki można zastąpić czarnymi.

Oliwkowy omlet z ziemniaczkami

 

 

Składniki:
- 4 jajka
- 4-5 średnich ziemniaków
- 12 hiszpańskich zielonych oliwek
- hiszpańska oliwa z oliwek
- sól

Sposób przygotowania:
Pokrój drobno ziemniaki, a następnie usmaż na rozgrzanej hiszpańskiej oliwie z oliwek. Pilnuj, aby się nie przypaliły. Jak ziemniaki będą już miękkie posól je i odstaw na bok. Posiekaj oliwki. Ubij jajka, wymieszaj z ziemniakami i oliwkami. Na małą patelnię z odrobiną oliwy z oliwek przelej część przygotowanej masy. Usmaż po obu stronach, a na koniec ozdób oliwkami.

Przeczytaj również: Dziecko na zakupach - przez zabawę do wiedzy

Stożki nadziewane mięsem i oliwkową pastą:

 

 

Składniki na ciasto:
- 225 g mąki
- 90 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek
Składniki na farsz:
- 1 mała cebula
- 200 g mięsa mielonego
- 10 posiekanych oliwek
- hiszpańska oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 1 jogurt
- kilka kropel hiszpańskiej oliwy z oliwek
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę z oliwek i wodę. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na bok. Drobno pokrój cebulę i lekko podsmaż na oliwie, aby zmiękła. Do cebuli dodaj mięso mielone i całość smaż na wolnym ogniu. Dodaj posiekane oliwki, posól, wymieszaj i odstaw. Podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je i wytnij z ciasta krążki. Wypełnij krążki nadzieniem, a następnie uformuj stożki. Usmaż w dużej ilości gorącej oliwy. Podawaj jako kwiatki - stworzone ze szczypiorku i oliwek. Do dania podaj sos wykonany z połączenia jogurtu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

Przeczytaj też: Jak wykształcić w dziecku zdrowe nawyki żywieniowe

Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek znajdziesz na www.hiszpanskieoliwki.pl oraz na naszym profilu na Facebook'u www.facebook.com/HISZPANSKIEOLIWKI

Hiszpania jest największym producentem oliwek na świecie. Światowa produkcja oliwek wynosi ok. 1 mln 700 tys. ton, z czego ok. 30% przypada na Hiszpanię. 60% produkcji stanowią oliwki zielone, zaś 40% - oliwki czarne. Hiszpania zajmuje pierwsze miejsce pod względem eksportu oliwek, co stanowi ok. 32% światowego eksportu. Swoją pozycję zawdzięcza wysiłkowi i profesjonalizmowi całej branży, która łączy wieloletnią tradycję i wysoką jakość oliwek z zastosowaniem nowoczesnych technologii w produkcji przemysłowej.

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Udziec barani gotowany po angielsku
Udziec barani gotowany po angielsku
Opłukany udziec nacieramy solą i pieprzem.Cebule obieramy i jedną z nich szpikujemy ...
Dorsz w sosie z warzywami
Dorsz w sosie z warzywami
Gotujemy wodę w szerokim garnku.Do wrzątku wkładamy ...
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać ...
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Obrane i pokrojone na plasterki grubości 1cm kalarepki ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.49
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});