Wakacyjne zabawy z dzieckiem w gotowanie

Wakacyjne zabawy z dzieckiem w gotowanie

Gotowanie razem z dzieckiem może być dla niego niezwykłą przygodą, a przyglądanie się jak maluch poznaje kulinarny świat może przynieść równie dużo radości także Tobie.

Czas wakacji to doskonała okazja, by spędzić trochę więcej czasu ze swoim dzieckiem. Można wówczas połączyć zabawę z nauką, przecież wiadomo, że miła atmosfera i ciekawe, różnorodne zajęcia sprzyjają przyswajaniu wielu nowych i przydatnych później informacji. Ponadto poprzez zabawę dziecko uczy się niejako "przy okazji", nie zdając sobie nawet sprawy, że właśnie czegoś się uczy. Idealnym sposobem na zorganizowanie takiego rozwijającego zajęcia niewątpliwie jest wspólne gotowanie.

Przeczytaj koniecznie: Dzieci w kuchni

Kuchnia oraz to, co się w niej znajduje - bogactwo kolorów, smaków i aromatów - jest dla dziecka niesamowitą krainą, do której zwykle nie ma pełnego dostępu, gdyż przygotowując kolejne posiłki zwykle się śpieszymy i wolimy sami wszystko zrobić. Jednak przybierając się do gotowania razem z dzieckiem z góry przeznacz na to znacznie więcej czasu.

Całą zabawę zacznijcie od wybrania ciekawego, ale prostego do przygotowania przepisu. Możecie też wybrać się razem do księgarni po książkę kucharską napisaną specjalnie dla maluchów - mało tekstu i przejrzyste ilustracje pokazujące w przystępny sposób kolejne kroki nie zniechęcą małego kucharza. Po wybraniu potrawy, którą zamierzanie ugotować pozwól dziecku sprawdzić, czy posiadacie wszystkie potrzebne składniki, oczywiście pod Twoim czujnym okiem. Pokaż maluchowi jak należy odmierzać odpowiednią ilość mąki, sprawdźcie ile waży jedno jabłko, a ile kromka chleba, ile mleka mieści się w jednej szklance,...

Przeczytaj też: Dziecko na zakupach - przez zabawę do wiedzy

Kolejnym, równie ważnym krokiem jest odpowiednie przygotowanie Waszego stanowiska pracy. Pokaż dziecku, jak należy wszystko przygotować, by w kluczowych momentach nie biegać po kuchni w poszukiwaniu łyżki, tarki, czy otwieracza do puszek. Bardzo przydatnym akcesorium może okazać się papier SAGA, zwykle wykorzystywany do gotowania na parze albo pieczenie, ale równie użyteczny przy krojeni, ubijaniu. Jest on niezwykle wytrzymały, a jego powierzchnia zapobiega przywieraniu do niego produktów. Ponadto papier SAGA przydaje się do ochrony drewnianych desek do krojenia, gdy kroimy na nich barwiące produkty, np. soczystą czerwoną paprykę czy buraki.

Poznaj cała gamę produktów SAGA

Po naszykowaniu wszystkich składników potrawy oraz potrzebnych do jej przygotowania akcesoriów można przystąpić do właściwej zabawy, jaką jest gotowania. Oczywiście nadzoruj, co robi Twoje dziecko, a w niektórych czynnościach, np. wymagających użycia ostrych noży czy gorącego piekarnika, wyręcz malucha. Możesz też dać mu specjalne, wykonane z tworzywa i pozbawione ostrych czubków nożyki, przeznaczone właśnie dla małych kucharzy.

Przeczytaj również: Nowy sposób na ścieranie

Po przygotowaniu potrawy pięknie ja podajcie i zaproście do stołu pozostałych domowników, z pewnością będą zachwyceni taką ucztą. Nie zapomnij też zaangażować malucha do wspólnego sprzątania po przygodzie z wspólnym gotowaniem.

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Udziec barani gotowany po angielsku
Udziec barani gotowany po angielsku
Opłukany udziec nacieramy solą i pieprzem.Cebule obieramy i jedną z nich szpikujemy ...
Udziec jagnięcy pieczony
Udziec jagnięcy pieczony
Udziec jagnięcy oczyszczamy z błon i tłuszczu, po czym przyprawiamy solą, tymiankiem i ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd240387 allopurinol tetracycline celebrex 200 mg proscar desyrel 50 mg
wh0cd337793 fluoxetine10mg cipro benicar diclofenac furosemide furosemide 20 mg tab trazodone
wh0cd708121 lasix without prescriptions allopurinol zithromax go here synthroid where to buy ...
wh0cd294750 Adalat Tablets inderal propranolol
wh0cd871195 buy robaxin online buy proscar clomid buy celexa
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:2.761