Mały prezent dla wychodzących gości

Mały prezent dla wychodzących gości

Po skończonym przyjęciu miłą niespodzianką dla opuszczających nas gości będzie wręczony im nieiowlki pakuneczek z ulubionym ciastem albo sałatką, która im wyjątkowo zasmakowała.

Lato sprzyja odwiedzinom u znajomych i przyjaciół, a wspólne i radosne biesiadowanie jest wprost wpisane w polską tradycję. Gdy spodziewamy się gości, wpadamy w szał przygotowań, a nasze stoły zaczynają się niemal uginać pod ciężarem przygotowanych smakołyków.

Przeczytaj także: Warzywa serwowane w papierowych stożkach

Po przyjęciu czy spotkaniu okazuje się zwykle, że pozostało nam całkiem sporo jedzenia, z którym nie wiadomo, co zrobić. Oczywiście część potraw można zamrozić, lecz bardzo dobrym pomysłem jest podarowanie części przysmaków wychodzącym gościom. Rozwiązanie to jest szczególnie dobre w przypadku wszelkich słodkości - ciast, ciasteczek, a także sałatek czy owoców. Porcję czy dwie wystarczy zapakować i wręczyć opuszczającym nasz dom przyjaciołom, z pewnością z takiego podarku ucieszą się ich bliscy, którzy akurat nie mogli nas odwiedzić.

Dobrze jest już wcześniej naszykować sobie odpowiednie niewielkie plastikowe pojemniczki, tekturowe czy styropianowe tacki i folię aluminiową, albo papier, w który można zapakować jedzenie niczym w sakiewkę - świetnie sprawdzi się tu papier SAGA.

Przeczytaj koniecznie, do czego można wykorzystać papier do pieczenia

Dzięki temu zapakowanie jedzenia na wynos nie będzie stanowiło problemu i unikniemy nerwowego poszukiwania czegoś, w co można zapakować kawałek tortu czy trochę sałatki.

Jeśli któryś z gości szczególnie zasmakował w jakiejś zaserwowanej przez nas potrawie, warto właśnie tym daniem go obdarować.

Ciekawym pomysłem jest też wcześniejsze przygotowanie niewielkich słodkich podarków dla gości, tak, jak często się to robi na przyjęciach weselnych. Również w przypadku innych uroczystości można gości obdarować w ten sposób, np. wyprawiając chrzciny, przyjęcie komunijne, parapetówkę albo chcąc uczcić rocznicę ślubu. Wówczas należy zadbać zarówno o odpowiednie opakowanie, jak i zawartość. W sklepach dostępne są malutkie tekturowe pudełeczka, o różnych kształtach i w różnych kolorach - położone przy każdym nakryciu, mogą stanowić dodatkową dekorację stołu.

Przeczytaj więcej o dekorowaniu stołu

A co włożyć do środka? Możliwości jest bez liku - świetnie sprawdzają się produkty, które się szybko nie rozpuszczą - czekoladowe cukierki czy czekoladki nie są dobrym pomysłem na przyjęcie organizowane w upalny dzień. Natomiast migdały w cynamonie, ręcznie upieczone bezy, kandyzowane owoce albo pierniczki z pewnością będą dla gości przyjemną niespodzianką.

Poznaj produkty SAGA

Niezależnie czy jeszcze przed przyjęciem naszykujemy jadalne podarki dla gości, czy też wręczymy im przed wyjściem potrawy "ze stołu", które im  najbardziej smakowały - koniecznie zadbajmy, by były odpowiednio zapakowane - nie tylko zabrudziły im ubrać, ale prezentowały się estetycznie. Taki jadalny podarek przywoła uśmiech na twarzy naszych przyjaciół i przywoła wspomnienia miło spędzonego czasu nawet, gdy nasi znajomi zasiądą już we własnych fotelach.

KM

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd496565 valtrex 500mg
wh0cd903033 lotrisone
wh0cd423535 metformin without a prescriptions online tetracycline clindamycin hcl 300 mg ...
wh0cd7982 purchase lynoral
wh0cd775159 buy zestoretic
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.164