Gotowanie z SAGĄ

Gotowanie z SAGĄ

Papier do gotowania można wykorzystać nie tylko do parowania, ale także do przygotowania zupełnie innych, ale też smacznych potraw.

Gotowanie na parze zyskuje sobie coraz większą ilość zwolenników i miłośników. Ten niedoceniany jeszcze do niedawna sposób przygotowania posiłków okazał się prosty i dostępny dla każdego. W sklepach pojawia się tez coraz więcej akcesoriów ułatwiających parowanie potraw. Wśród nich znalazł się papier do gotowania na parze SAGA.

Dowiedz się więcej o papierze SAGA

Jednak papier ten ma bardzo szerokie zastosowanie, świetnie nadaje się nie tylko do gotowania i pieczenia, ale także do przygotowania wielu innych dań, a nawet deserów.

Dorsz w sosie pomarańczowym
Składniki:
- filet z dorsza - 4 sztuki
- świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy - 100ml
- białe wino - 100ml
- ziemniaki - 4 sztuki
- olej roślinny - 60ml
- cebula - 1 sztuka
- czosnek - 2 ząbki
- masło - 20g
- bazylia, sól, pieprz
- papier do gotowania SAGA - 4 kawałki

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki pokroić na grube plastry i rozłożyć na czterech arkuszach papieru do pieczenia SAGA.
2. Skropić je olejem roślinnym, doprawić solą, białym pieprzem oraz posiekaną bazylią.
3. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie delikatnie podsmażyć na maśle, dodać białe wino i sok pomarańczowy.
4. Dusić na małym ogniu do chwili, gdy sos zmniejszy swą objętość o połowę.
5. Filety z dorsza ułożyć na plastrach ziemniaków i zalać sosem.
6. Uformować łódki SAGA i piec w nagrzanym do temperatury 190?C piekarniku przez 10-12 minut.
7. Serwować w papierze SAGA dla zachowania aromatu

Owoce morza nadziewane na patyczki z trawy cytrynowej
Składniki:
- przegrzebki - 8 sztuk
- krewetki królewskie - 4 sztuki
- trawa cytrynowa - 4 gałązki
- czarny sezam - 1 łyżka stołowa
- papryczka chili - 0,5 sztuki
- szczypiorek - wg uznania
- oliwa z oliwek - 100ml
- sól
- papier do gotowania SAGA - 4 kawałki

Sposób przygotowania:
1. Rozłóż 4 arkusze A4 papieru do gotowania SAGA.
2. Krewetki królewskie obrać ze skorupek.
3. Oliwę, nasiona sezamu, papryczkę chilli pokrojoną w cienkie plasterki i posiekany szczypiorek wymieszać ze sobą.
4. Przegrzebki i krewetki doprawić solą.
5. Przygotować 4 patyczki z łodyg trawy cytrynowej. Po 2 przegrzebki i 2 krewetki królewskie nadziać naprzemiennie na przygotowane wcześniej łodygi trawy.
6. Całość posmarować marynatą z oliwy zawinąć w papier, końce związać nitką.
7. Gotować na parze przez około 8 minut (najlepiej) w bambusowym lub innym naczyniu do gotowania na parze.
8. Podawać z ryżem.
WSKAZÓWKA: Do krojenia chilli powinno się nakładać gumowe rękawiczki, aby zapobiec podrażnieniu skóry. Po zakończeniu czynności, należy dokładnie umyć ręce ciepłą wodą i mydłem.

Mrożony mus z białej czekolady z owocami
Składniki:
- biała czekolada - 100g
- owoce, np. truskawki, maliny albo jagody - 200g
- żółtko - 4 sztuki
- cukier - 1 szklanka
- sok z papai - 1 szklanka
- śmietana kremowa - 3 szklanki
- żelatyna - 1 listek
- papier do gotowania SAGA - 4 kawałki
- okrągłe foremki (średnica ok. 5cm, wys. ok. 5cm) - 8 sztuk

Sposób przygotowania:
1. Sok z papai wymieszać z żółtkami i cukrem.
2. Naczynie wstawić do kąpieli wodnej, zawartość mieszać do momentu zgęstnienia. (Jeżeli posiadasz termometr, masę podgrzewaj do 84°C).
3. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie i odstaw na ok. 5 minut, następnie odlać wodę. Listek żelatyny dodać do mieszanki i odcedzić.
4. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, albo w kuchence mikrofalowej i dodaj do mieszanki. Na koniec dodać bitą śmietanę.
5. Foremki ułożyć na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia SAGA lub na małej blasze odpornej na działanie niskiej temperatury.
6. Mieszankę rozłożyć do foremek i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny (aż mus zastygnie), następnie ostrożnie wyjąć go z foremek i ponownie zamrozić.
7. Z papieru do pieczenia SAGA wyciąć paski nieco wyższe od przygotowanego deseru, powinny być na tyle długie, by można było owinąć nimi mus.
8. W osobnych naczyniach roztopić białą i ciemną czekoladę.
9. Wycięte paski położyć na arkusz papieru do pieczenia. Za pomocą szerokiej łyżki posmarować je roztopioną ciemną czekoladą, a następnie pokryć cienką warstwą białej czekolady.
10. Posmarowanym czekoladą paskiem papieru, owinąć ciasno zamrożony deser tak, by czekolada przylepiła się do musu. Owinięte papierem desery wstawić ponownie do zamrażalnika.
11. Ostrożnie zdjąć papier z deseru. Musy wyłożyć na talerze - udekorować je owocami.

Polecamy też inne przepisy wykorzystujące papier SAGA

Komentarze (3) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
11:15, 13.08.2012
uwielbiam dania przyrządzane na parze, ich smak i aromat jest moim zdaniem o wiele intensywniejszy niż podobnych dań przygotowanych w sposób tradycyjny, przepisy wyglądają świetnie, na pewno wypróbuję :)
Gość
09:21, 13.08.2012
Niesamowity przepis, dziś sie za niego wezme! (chodzi mi o te owoce morza, chociaż i dorsz zapowiada sie nieziemsko ;)
Gość
07:54, 09.08.2012
Jak zawsze świetne przepisy, jak zawsze świetnie wyglądają i coraz to nowe zastosowania dla naszego ulubionego papieru. Super!!

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Deser z borówkami
Deser z borówkami
Twaróg mieszamy ze śmietaną i 3 łyżkami cukru pudru ...
Deser figowy
Deser figowy
Figi myjemy. Wkładamy do miski z zimną wodą i ...
Deser jogurtowy z białą czekoladą i owocami lata
Deser jogurtowy z białą czekoladą i owocami lata
Z podanej ilości składników otrzymamy 2 porcje deseru w pucharkach.Na co najmniej 10 ...
Czekolada deserowa
Czekolada deserowa
Margarynę topimy w garnku i dodajemy kakao oraz cukier. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.465
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});