Wakacyjne jedzenie

Wakacyjne jedzenie

Co jeść w czasie wakacji? Odpocznij od gorących garnków i wybierz się z przyjaciółmi do restauracji lub lokalu gastronomicznego.

Gdy jedziemy na wakacje, to ostatnie, o czym myślimy to samodzielne przygotowywanie posiłków. Przecież wypoczynek nie może nam się kojarzyć ze stertą naczyń, godzinami spędzonymi w kuchni i zmęczeniem. Dlatego też, w upalne dni lepiej sobie totalnie pofolgować i zdać się na przeróżne, niestety często bardzo tuczące, smakołyki.

Podczas wakacji musimy niestety bardzo uważać, gdyż coraz częściej zdarza się trafić nam na nieuczciwych właścicieli punktów gastronomicznych, co potwierdzają coroczne kontrole Inspekcji Handlowej. Wykazują one spore zaniedbania i niedopatrzenia, które bardzo często odbijają się na naszym zdrowiu. Dlatego też warto korzystać z tych miejsc, w których przewija się większa liczba klientów - jest to pewna oznaka, że jedzenie tam jest świeże.

Przeczytaj również: Przechowywanie warzyw i owoców

Poza tym nie dajmy się oszukiwać na porcjach, patrzmy czy żywność jest świeża. Spore grono nadmorskich specjalistów od gastronomii zwyczajnie traktuje turystów jak jeleni, licząc na to, że da się ich łatwo i bezproblemowo oskubać z pieniędzy.

Do najpopularniejszych wakacyjnych przysmaków należą na pewno klasyczne już na polskim rynku hamburgery. W połączeniu z frytkami stanowią potężną bombę kaloryczną. Fast food ma to do siebie jednak, że zarówno konsumpcja jak i sam proces zamawiania trwa dosłownie chwilę, a więc z lenistwa bardzo często decydujemy się właśnie na taką, mało zdrową, porcję. Oczywiście, jeśli czasem pozwolimy sobie na niezdrowe jedzenie, to nic złego - gorzej, gdy konsumpcja tłustych, wysokokalorycznych potraw wejdzie nam w krew.

Innym żelaznym punktem wakacyjnej diety są kebaby, które tak samo jak kiedyś zapiekanki, od kilku lat są kulinarnym hitem każdego miasta i miasteczka. Zamawiając kebab najlepiej decydować się na cielęcinę. W przypadku baraniny bowiem bardzo często okazuje się, że kebaby reklamowane jako te z baranim mięsem, mają z nim wspólną tylko nazwę.

Przeczytaj koniecznie: Moda na kebaby - czy to już polskie danie?

Jeśli jednak kompletnie nie mamy ochoty na wyżej wymienione, ani na rybę, to zawsze zostaje tele pizza, która jest sprawdzona i sycąca. To bardzo dobra opcja dla tych, którzy lubią postawić na sprawdzone rozwiązania i nie zawieść się na jakości zamawianej potrawy.

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

latwy pyszny HOT-DOG amerykanski
latwy pyszny HOT-DOG amerykanski
Gotować parowki okolo 5-6 min.Jak parowki sie gotuja my kroimy pomidora i ogorka w drobne ...
Polski Kebab
Polski Kebab
Bułkę nacinamy wzdłuż do ok. 2/3 długości, ...
Pizza z serem i ziołami
Pizza z serem i ziołami
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy rozmieszane z ...
Deser jogurtowy z białą czekoladą i owocami lata
Deser jogurtowy z białą czekoladą i owocami lata
Z podanej ilości składników otrzymamy 2 porcje deseru w pucharkach.Na co najmniej 10 ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.513