Jarzynka do obiadu - tylko znad pary

Jarzynka do obiadu - tylko znad pary

Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.

Każdy posiłek powinien składać się z różnorodnych produktów - nikt nie lubi monotonii, nasz organizm też! Na talerzu nie powinno zabraknąć warzyw, które nie tylko dodają potrawom kolorytu, ale przede wszystkim stanowią świetne źródło witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, niezbędnych do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.

Przeczytaj także: Gotowanie na parze... w papierze

Najbardziej zaleca się jadanie warzyw w postaci surowej. Jednak z różnych powodów, takich jak okres zimowy, konieczność stosowania diety lekkostrawnej czy po prostu chęć urozmaicenia jadłospisu, trzeba swoje menu rozszerzyć o warzywa poddane obróbce cieplnej. Co najlepiej wybrać - gotowanie, smażenia, a może pieczenie? Warto wykorzystywać każdą z tym metod, gdyż nawet wykorzystując te same składniki, mamy możliwość przygotować całkiem różne potrawy. Poza tymi popularnymi sposobami na przygotowanie jarzynki do obiadu warto częściej wykorzystywać parowanie!

Jeszcze do niedawna większość osób jadanie warzyw gotowanych na parze traktowało niemal jako karę. Obecnie powszechne i modne dążenie do zdrowego stylu życia, większa świadomość dotycząca tego, co jemy, a także mnogość akcesoriów ułatwiających parowanie - parowary, specjalne garnki, koszyczki i sitka, a nawet papier SAGA - sprawia, że gotowanie na parze cieszy się coraz większą popularnością.

Dowiedz się więcej o papierze do gotowania na parze SAGA

Parowane jarzyny mogą być pyszne, wystarczy tylko odpowiednio je ugotować. Nad parą można przygotowywać właściwie wszystkie warzywa, jednak najlepiej sprawdzają się te o twardszej, bardziej zwartej strukturze, np. brokuły, kalafior, marchewka, cukinia, papryka, a nawet ziemniaki. Nie możemy zapomnieć też o odpowiednim ich doprawieniu, w końcu gotując je w tradycyjny sposób, w wodzie również dodajemy do nich np. sól. Nie bójmy się przypraw i ziół! Warto też pamiętać o niewielkim dodatku źródła tłuszczu, który umożliwi wykorzystanie przez nasz organizm witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Może to być łyżeczka świeżego oleju lub oliwy z oliwek, jako dodatek do ugotowanych już warzyw albo garść pestek słonecznika czy dyni.

Przeczytaj koniecznie: Wartość odżywcza produktów gotowanych na parze

Trzeba też pamiętać, że warzywa powinny być ugotowane, a nie rozgotowane! Chyba, że zamierzamy na stół podać je w postaci puree. Wystarczy, by jarzynki były gorące, a jednocześnie mogą pozostać chrupiące, co znacznie uatrakcyjni posiłek.

KM

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
17:16, 05.01.2014

Przepisy kulinarne:

Dorsz w sosie z warzywami
Dorsz w sosie z warzywami
Gotujemy wodę w szerokim garnku.Do wrzątku wkładamy ...
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać ...
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Obrane i pokrojone na plasterki grubości 1cm kalarepki ...
Halibut owinięty w polską szynkę z ratatouille warzywnym na ziemniakach truflowych w cieście francuskim.
Halibut owinięty w polską szynkę z ratatouille warzywnym na ziemniakach truflowych w cieście francuskim.
Strudel: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na miękko. Rozgnieść za pomocą ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.491