Jak doprawiać warzywa gotowane na parze?

Jak doprawiać warzywa gotowane na parze?

Warzywa gotowane na parze kojarzą Ci sie z mdlą, rozgotowaną papką? Wcale nie musi tak być!

Gotowanie na parze daje duże możliwości przygotowania różnorodnych potraw. Parować można niemal wszystko, począwszy od mięs i ryb, poprzez warzywa, aż po owoce. W sklepach dostępna jest też szeroka gama produktów umożliwiający i ułatwiających ten sposób obróbki cieplnej potraw.

Samo gotowanie na parze nie jest trudne i każdy, nawet najmniej wprawny kucharz doskonale sobie poradzi. Jednak trudnością może wydawać się odpowiednie doprawienie przygotowywanych dań. O ile mięsa i ryby można wcześniej zamarynować nacierając je kilka czy kilkanaście godzin wcześniej marynatą zawierającą przyprawy i zioła, to jak można doprawić warzywa?

Przeczytaj także: Rewelacyjna cukinia gotowana na parze

Gotując w tradycyjny sposób, w wodzie wystarczy wrzucić wybrane ulubione zioła i przyprawy. Podobnie można postąpić również w przypadku gotowania na parze! Do naczynia z wodą należy jednak dodać znacznie większą ich ilość, trzeba wręcz obficie ich nasypać. Świetnie sprawdzą się przede wszystkim świeże i suszone przyprawy ziołowe - ich aromat, a także smak wraz z parującą wodą dojdzie do gotowanych warzyw. Warto też dodać do wody kilka łyżek soku wyciśniętego z cytryny lub limonki. Dodatkowo, te same przyprawy, które zostały wrzucone do wody powinne zostać użyte do natarcia warzyw. Dzięki temu ich smak i aromat będzie intensywniejszy i na pewno nie otrzymamy mdłej potrawy.

Jednakże sól i pieprz trzeba użyć bezpośrednio na warzywa. Najlepiej doprawić je bezpośrednio przed podaniem na stół, jest to szczególnie korzystne w przypadku soli. Okazuje się, że soląc gotową potrawę tuż przed zjedzeniem używamy znacznie mniej soli niż w przypadku solenia wody podczas tradycyjnego gotowania.

Przeczytaj również: Warzywa gotowane na parze

W przypadku wybrania do parowania papieru do gotowania na parze SAGA, przygotowane warzywa bezpośrednio nimi posypujemy, warto też skropić je kilkoma kroplami soku z cytryny lub limonki oraz łyżką oleju. Całość po szczelnym zawinięciu i zanurzeniu we wrzącej wodzie ugotuje się w powstającym podczas tego procesu sosie, a użyte zioła i przyprawy nie zostaną przez wodę "wypłukane", a zostaną w potrawie.

Koniecznie przeczytaj więcej o gotowaniu na parze w papierze

Warzywa ugotowane na parze mogą być pyszne i urozmaić każdy posiłek. Trzeba tylko pamiętać, by odpowiednio je doprawić oraz nie rozgotować, wręcz powinny być jednocześnie gorące i chrupiące!

KM

Komentarze (8) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
10:28, 26.12.2015
gotuje na parze, posiadam parowar philipiak i jest to świetny sprzęt dzięki któemu bardzo sprawnie mozemy przyrzadzic zdrowy posiłek
Gość
19:40, 09.09.2014
A ja wcale nie doprawiam solą posiłków :) Trafiłam w internecie na stronkę wyrzucsolniczke pl i tam poczytałam jak szkodliwa jest sól. Teraz korzystam z przepisów z tej strony. Sam Karol Okrasa je układał :)
Gość
19:17, 05.09.2014
najlepiej smakują dania gotowane na parze :) ja mam zestaw philipiak, w skłąd którego wchodzi właśnie parownik, w którym nawet mrożone warzywa smakują naturalnie i zdrowo :)
Gość
12:05, 27.01.2014
ja polecam himalajską sól spożywczą, idealna przyprawa!!! zawiera w sobie 84 naturalne minerały tu można sobie zakupić, a także poczytać na temat soli ;) www.solana.pl ja sobie warzywka posypuję bezpośrednio po gotowaniu.
Gość
12:07, 05.09.2012
też uważam, że potrawy gotowane na parze sa smaczniejsze i bardziej aromatyczne, bo smak nie ucieka do wody, która potem zazwyczaj wylewamy, tylko zostaje w tym, co przyrządzamy
Gość
16:50, 31.08.2012
Sama prawda, też gotuje w papierze i zawsze doprawiam przed gotowaniem wiec nic nie jest mdłe czy bez smaku a wręcz przeciwnie, dużo lepsze niż gotowane w wodzie.
Gość
13:24, 31.08.2012
Bardzo dobry artykuł! Wystarczy troche wyobraźni i można sie łatwo przekonać, że potrawy gotowane na parze wcale nie muszą być mdłe jak uważa wiele osób. Są przepyszne!
Gość
19:41, 16.08.2012
dokładnie tak robię, przyprawiam warzywa bezpośrednie przed gotowaniem w papierze, nic nie ucieka do wody, więc zawsze są smaczne i aromatyczne :)

Przepisy kulinarne:

Dorsz w sosie z warzywami
Dorsz w sosie z warzywami
Gotujemy wodę w szerokim garnku.Do wrzątku wkładamy ...
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać ...
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Obrane i pokrojone na plasterki grubości 1cm kalarepki ...
Halibut owinięty w polską szynkę z ratatouille warzywnym na ziemniakach truflowych w cieście francuskim.
Halibut owinięty w polską szynkę z ratatouille warzywnym na ziemniakach truflowych w cieście francuskim.
Strudel: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na miękko. Rozgnieść za pomocą ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.552