Jak doprawiać warzywa gotowane na parze?

Jak doprawiać warzywa gotowane na parze?

Warzywa gotowane na parze kojarzą Ci sie z mdlą, rozgotowaną papką? Wcale nie musi tak być!

Gotowanie na parze daje duże możliwości przygotowania różnorodnych potraw. Parować można niemal wszystko, począwszy od mięs i ryb, poprzez warzywa, aż po owoce. W sklepach dostępna jest też szeroka gama produktów umożliwiający i ułatwiających ten sposób obróbki cieplnej potraw.

Samo gotowanie na parze nie jest trudne i każdy, nawet najmniej wprawny kucharz doskonale sobie poradzi. Jednak trudnością może wydawać się odpowiednie doprawienie przygotowywanych dań. O ile mięsa i ryby można wcześniej zamarynować nacierając je kilka czy kilkanaście godzin wcześniej marynatą zawierającą przyprawy i zioła, to jak można doprawić warzywa?

Przeczytaj także: Rewelacyjna cukinia gotowana na parze

Gotując w tradycyjny sposób, w wodzie wystarczy wrzucić wybrane ulubione zioła i przyprawy. Podobnie można postąpić również w przypadku gotowania na parze! Do naczynia z wodą należy jednak dodać znacznie większą ich ilość, trzeba wręcz obficie ich nasypać. Świetnie sprawdzą się przede wszystkim świeże i suszone przyprawy ziołowe - ich aromat, a także smak wraz z parującą wodą dojdzie do gotowanych warzyw. Warto też dodać do wody kilka łyżek soku wyciśniętego z cytryny lub limonki. Dodatkowo, te same przyprawy, które zostały wrzucone do wody powinne zostać użyte do natarcia warzyw. Dzięki temu ich smak i aromat będzie intensywniejszy i na pewno nie otrzymamy mdłej potrawy.

Jednakże sól i pieprz trzeba użyć bezpośrednio na warzywa. Najlepiej doprawić je bezpośrednio przed podaniem na stół, jest to szczególnie korzystne w przypadku soli. Okazuje się, że soląc gotową potrawę tuż przed zjedzeniem używamy znacznie mniej soli niż w przypadku solenia wody podczas tradycyjnego gotowania.

Przeczytaj również: Warzywa gotowane na parze

W przypadku wybrania do parowania papieru do gotowania na parze SAGA, przygotowane warzywa bezpośrednio nimi posypujemy, warto też skropić je kilkoma kroplami soku z cytryny lub limonki oraz łyżką oleju. Całość po szczelnym zawinięciu i zanurzeniu we wrzącej wodzie ugotuje się w powstającym podczas tego procesu sosie, a użyte zioła i przyprawy nie zostaną przez wodę "wypłukane", a zostaną w potrawie.

Koniecznie przeczytaj więcej o gotowaniu na parze w papierze

Warzywa ugotowane na parze mogą być pyszne i urozmaić każdy posiłek. Trzeba tylko pamiętać, by odpowiednio je doprawić oraz nie rozgotować, wręcz powinny być jednocześnie gorące i chrupiące!

KM

Komentarze (8) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
10:28, 26.12.2015
gotuje na parze, posiadam parowar philipiak i jest to świetny sprzęt dzięki któemu bardzo sprawnie mozemy przyrzadzic zdrowy posiłek
Gość
19:40, 09.09.2014
A ja wcale nie doprawiam solą posiłków :) Trafiłam w internecie na stronkę wyrzucsolniczke pl i tam poczytałam jak szkodliwa jest sól. Teraz korzystam z przepisów z tej strony. Sam Karol Okrasa je układał :)
Gość
19:17, 05.09.2014
najlepiej smakują dania gotowane na parze :) ja mam zestaw philipiak, w skłąd którego wchodzi właśnie parownik, w którym nawet mrożone warzywa smakują naturalnie i zdrowo :)
Gość
12:05, 27.01.2014
ja polecam himalajską sól spożywczą, idealna przyprawa!!! zawiera w sobie 84 naturalne minerały tu można sobie zakupić, a także poczytać na temat soli ;) www.solana.pl ja sobie warzywka posypuję bezpośrednio po gotowaniu.
Gość
12:07, 05.09.2012
też uważam, że potrawy gotowane na parze sa smaczniejsze i bardziej aromatyczne, bo smak nie ucieka do wody, która potem zazwyczaj wylewamy, tylko zostaje w tym, co przyrządzamy
Gość
16:50, 31.08.2012
Sama prawda, też gotuje w papierze i zawsze doprawiam przed gotowaniem wiec nic nie jest mdłe czy bez smaku a wręcz przeciwnie, dużo lepsze niż gotowane w wodzie.
Gość
13:24, 31.08.2012
Bardzo dobry artykuł! Wystarczy troche wyobraźni i można sie łatwo przekonać, że potrawy gotowane na parze wcale nie muszą być mdłe jak uważa wiele osób. Są przepyszne!
Gość
19:41, 16.08.2012
dokładnie tak robię, przyprawiam warzywa bezpośrednie przed gotowaniem w papierze, nic nie ucieka do wody, więc zawsze są smaczne i aromatyczne :)

Przepisy kulinarne:

Dorsz w sosie z warzywami
Dorsz w sosie z warzywami
Gotujemy wodę w szerokim garnku.Do wrzątku wkładamy ...
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać ...
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Obrane i pokrojone na plasterki grubości 1cm kalarepki ...
Halibut owinięty w polską szynkę z ratatouille warzywnym na ziemniakach truflowych w cieście francuskim.
Halibut owinięty w polską szynkę z ratatouille warzywnym na ziemniakach truflowych w cieście francuskim.
Strudel: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na miękko. Rozgnieść za pomocą ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd197349 methotrexate phenergan clindamycin diclofenac inderal
wh0cd652634 online erythromycin Clomid
wh0cd142989 erythromycin 250 mg triamterene robaxin more bonuses
wh0cd694566 Online Hydrochlorothiazide check this out tadacip
wh0cd598271 proscar hair arimidex cymbalta tadacip azithromycin advair diskus 250 50
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.568