Jak doprawić mięsa gotowane na parze?

Jak doprawić mięsa gotowane na parze?

Na Twoim stole nie muszą królować wyłącznie mięsa smażone i pieczone, wypróbuj parowanie!

Uwielbiamy smażone, pieczone i grillowane mięsa. Są niezwykle soczyste, aromatyczne, mają chrupiącą i rumianą skórkę... Jednak dietetycy i lekarze biją na alarm - tyjemy i to w zastraszającym tempie, ponadto ciężkostrawna dieta nie wpływa korzystnie na stan naszego zdrowia. Niestety tłuste pieczenie i panierowane kotlety z pewnością nie pomogą nam w utrzymaniu szczupłej sylwetki.

Przeczytaj też: Jak trafnie dobrać przyprawy do mięs?

Co można na to poradzić? Odpowiedzią jest zmiana nawyków żywieniowych. Poza zwiększeniem spożycia warzyw, zwłaszcza w postaci surowej, a także zamiana białego pieczywa, makaronów i ryżu na produkty pełnoziarniste, trzeba także częściej zamiast smażyć - gotować, w tym również mięsa.

Gotowane mięso? Większości osób kojarzy się ono z raczej z dodatkiem do zupy, a nie daniem głównym. A okazuje się, że odpowiednio przygotowane może być naprawdę pyszne!

Przeczytaj również: Marynowanie

Gotując mięso w tradycyjny sposób, czyli w wodzie otrzymujemy smaczny i esencjonalny wywar, niestety samo mięso jest raczej pozbawione smaku, zapachu, a nawet koloru. W końcu wszystko, co dobre pozostało w wodzie. Jak więc je należy gotować? Na parze!

Parowanie staje się coraz popularniejsze, coraz więcej osób docenia tę metodę przygotowywania posiłków, już nie tylko ze względu na aspekt zdrowotny, ale też walory smakowe. Wystarczy tylko odpowiednio je doprawić, a gotowane na parze mięso będzie bardzo delikatne, soczyste i aromatyczne.

W przypadku parowania, tak jak przy smażeniu czy pieczeniu, najlepiej jest uprzednio mięso zamarynować w mieszance różnorodnych ziół, przypraw, oleju bądź oliwy, soku z cytryny, ewentualnie z dodatkiem wina, octu czy miodu. Po kilku godzinach w lodówce, zamarynowane mięso można gotować na parze:

- Gotowanie w parowarze, specjalnym garnku, czy wykorzystując bambusowe koszyczki lub sitka - do wody wlewanej do naczynia należy wrzucić przyprawy, które wykorzystaliśmy do przygotowania marynaty. Lepiej jest wykorzystać świeże zioła niż suszone, gdyż mają one znacznie intensywniejszy smak i aromat. Dodatkowo można dodać kilka kropli soku z cytryny.

Przeczytaj koniecznie: Gotowanie na parze... w papierze

- Gotowanie na parze w papierze SAGA - jeśli samo mięso było odpowiednio zamarynowane właściwie nie trzeba już więcej dodawać przypraw. Natomiast można dodać trochę ulubionych warzyw, które wzbogacą przygotowywane danie, mogą to być np. cebulka, papryka, czosnek, cukinia, marchewka czy por. Para powstająca podczas gotowania przeniknie do wnętrza szczelnie zapakowanego w arkusz papieru SAGA mięsa, natomiast powstający sos nie wypłynie na zewnątrz - dzięki temu mięso będzie gotowało się w sosie i będzie niezwykle soczyste i aromatyczne.

Poznaj produkty SAGA

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
12:17, 04.08.2013
You know, I think I've listened to both the American pteroy and the Great Speeches books on tape. They were both series as I recall the ones I listened to anyway. Mine had a recording of Whitman, and it was made with a wax cylinder and you can barely hear him through all the crackling. He had a high, squeaky, quavering voice, which you gotta love.
Gość
11:17, 13.08.2012
Papier SAGA rzeczywiście świetnie się sprawdza do gotowania na parze, jeśli ktoś jeszcze go nie używał to polecam, na pewno się przekonacie. Posiłki są smaczne, aromatyczne, a dodatkowy gar nie zagraca kuchni :)

Przepisy kulinarne:

Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Buraki z farszem mięsnym
Buraki z farszem mięsnym
Umyte buraki gotujemy w całości z dodatkiem octu, a gdy ...
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięsna szpadka w tzrech smakach
Mięso oczyścić z błonek, umyć, lekko rozklepać tłuczkiem, doprawić poszczególnymi ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Naleśniki z mięsem i jarzynami
Naleśniki z mięsem i jarzynami
Opłukane mięso zalewamy gorącą wodą i gotujemy.Kiedy wołowina będzie już prawie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.295