Na odchudzanie - parowanie

Na odchudzanie - parowanie

Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!

Niemal każdy zna osobę, która choć raz postanowiła się odchudzić, często jesteśmy to my sami. Co chwilę pojawiają się kolejne diety-cud, a w księgarniach półki aż uginają się pod ciężarem poradników dotyczących jadłospisów, ćwiczeń i wszelkich porad dotyczących pozbywania się niechcianych nadprogramowych kilogramów. Jednak w całym tym gąszczu różnorodnych dobrych rad zapominamy, że kluczem do sukcesu jest zmiana złych nawyków żywieniowych na dobre.

Przeczytaj też: Zaplanuj odchudzanie

Każdy z nas słyszał i wie, że posiłki powinny być spożywane w regularnych, 3-4 godzinnych odstępach czasu i różnorodne. Ograniczeniu powinny ulec słodycze, tłuste mięsa i wędliny, a białe pieczywo, mąki czy makarony powinny zostać zastąpione ciemnymi, pełnoziarnistymi. I oczywiście na naszych talerzach powinny znacznie częściej gościć warzywa, szczególnie w postaci surowej.

Jednak poza odpowiednim doborem produktów, dla uzyskania i utrzymania szczupłej sylwetki, koniecznie trzeba zmodyfikować sposób przygotowywania posiłków. Zamiast tak popularnego smażenia zalecane jest gotowanie i gotowanie na parze.

Koniecznie poznaj produkty SAGA ułatwiające parowanie

Parowanie powoli zyskuje sobie coraz większą liczbę miłośników, ale nadal przez znaczną grupę jest niedoceniane. A przecież jest to najzdrowszy sposób obróbki cieplnej pokarmów! Zdrowszy niż tradycyjne gotowanie, gdyż cenne dla naszego zdrowia witaminy i składniki mineralne nie są wypłukiwane i wylewane wraz z wodą, ale zostają w przygotowywanej potrawie.

Przeczytaj koniecznie: Wartość odżywcza produktów gotowanych na parze

Wbrew pozorom jedzenie gotowane na parze wcale nie musi być mdłe i pozbawione kolorów oraz tekstury - wręcz przeciwnie! Odpowiednio doprawione różnorodnymi przyprawami i świeżymi ziołami mięsa, ryby i warzywa mogą stanowić smaczny i pożywny posiłek, który jednocześnie jest lekkostrawny i niskotłuszczowy.

Przeczytaj koniecznie: Gotowanie z aromatem

Podobnie, jak w przypadku tradycyjnego gotowania, również parując jedzenie należy pamiętać i pilnować, alby potrawy się nie rozgotowały, np. warzywa powinny być gorące, ale za razem pozostać chrupiące. Może się okazać, że wiele produktów, za którymi do tej pory nie przepadaliśmy teraz ukaże się nam w całkiem nowym, znacznie smaczniejszym świetle.

Jeśli jeszcze nie wiesz co i jak można parować, odwiedź nasz dział dotyczący gotowania na parze.

Komentarze (5) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
23:42, 19.09.2014
Gość
21:58, 18.03.2014
kohfhojbn, dvgdeiofai , [url=http://www.jnqztkpixf.com/]inqrqeriky[/url], http://www.yaztrzayhn.com/ dvgdeiofai
Gość
11:12, 22.01.2014
Tam wchodź, gdzielepiej nie wchodzić, aby uchodzić....
Gość
02:58, 30.07.2013
nkyqlojbn, wdyjoexlzw , [url=http://www.awsmvdqpeb.com/]enkkdkyfhw[/url], http://www.cgpiaiubbk.com/ wdyjoexlzw
Gość
17:58, 26.07.2013
wmscfojbn, tjiyujbdef , [url=http://www.qrmfybnqxd.com/]dtmfqkjuzf[/url], http://www.mdlaujbhgo.com/ tjiyujbdef

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd599071 buy ventolin trazodone cost Propecia
wh0cd136842 augmentin amoxil cheap avana
wh0cd721279 clicking here BUY MEDROL apcalis tofranil
Acai Berry - How Come Acai Berry Supplement Great You? Is the item certified holistic? There are ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.166