Kuchnia Małopolski

Kuchnia Małopolski

Kuchnia Małopolski to przede wszystkim kuchnia galicyjska. Jawi się jako obfita i wykwintna zarazem, a czerpie z bogatych tradycji kulinarnych Austrii.

Kuchnia Małopolski to przede wszystkim kuchnia galicyjska. Jawi się jako obfita i wykwintna zarazem, a czerpie z bogatych tradycji kulinarnych Austrii. Co widać zresztą wyraźnie w nazwach niektórych potraw, takich jak jaja po wiedeńsku, sznycel wiedeński czy takiż sernik. Innymi przykładami słodkich wpływów austriackich są pischinger i tort Sachera. Pierwszy deser to wafle przekładane masą z mleka, masła, cukru i kakao. Drugi zaś to przełożony marmoladą morelową tort w czekoladowej polewie. Miana obu specjałów pochodzą od nazwisk wiedeńskich cukierników, którzy je stworzyli.

Typowo krakowskim już natomiast deserem jest babka z kaszy manny z bakaliami. Był to podobno jeden z ulubionych przysmaków Anny Jagiellonki. Idąc dalej tropem małopolskich słodyczy, wspomnieć należy o buchtach, czyli cieście drożdżowym zawijanym z powidłami śliwkowymi. Najbardziej charakterystycznym rodzajem pieczywa rodem z Krakowa są jednak precle, bajgle i obwarzanki. Najłatwiej odróżnić je po kształcie: dwa ostatnie mają formę pierścienia. Te z kolei różnią się od siebie grubością. Bajgle są grubsze niż obwarzanki, a ich wyrób poświadczono w Krakowie już u progu XVII wieku. Bajgle są smacznym dowodem na wpływy żydowskie w polskiej kuchni.

Skoro mowa o krakowskim pieczywie, warto wspomnieć o chlebie prądnickim, którego tradycyjną recepturę odtwarzano na podstawie zapisków w literaturze i wspomnień mieszkańców Prądnika - obecnie jednej z dzielnic byłej stolicy. Wychodząc poza bramy miasta i przenosząc się na prowincję, zajrzyjmy do opalanego drewnem pieca w Łomnej. Wypieka się tu jedyny w swoim rodzaju chleb żarnowy. Małopolska poszczycić się może także wieloma innymi rodzajami pieczywa. Wspomnijmy tylko chociażby trójdzielne bułki zwane bośniaczkami czy owsiane sztangielki, w obu wyraźnie wyczuwalny jest aromat kminku, tak charakterystyczny dla kuchni galicyjskiej.

Spotkać go można również w marynatach, sosach i zupach. Jedną z nich jest ozorkowa zalewajka z włoszczyzną i śmietaną. Również śmietaną zaprawiany był gotowany na wywarze z wędzonki barszcz z białą kiełbasą, tradycyjny przysmak wielkanocny.
Żurek z kolei królował wśród zup kuchni wiejskiej. Ta bazowała na okraszanych słoniną potrawach ze zboża, grochu i zasmażanej kapusty. Jako przykład wiejskiego deseru można przywołać ziemniaczany sernik, czyli galosz.

Na koniec wspomnijmy jeszcze małopolskie mięsa, których sława wykroczyła daleko poza granice regionu. Należą do nich bezsprzecznie kiełbasy: krakowska i lisiecka, którą spotkać można w postaci mielonej bądź krojonej. Znakomitą potrawą jest również kaczka po krakowsku z kaszą i grzybami. Zimne przekąski reprezentuje zaś serwowany z sosem musztardowym salceson wieprzowy, a także tradycyjny karp po zatorsku podawany z farszem z sera, jajek i pieczarek. BC

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
12:20, 06.06.2012
ta babka Jagiellonki to była z kaszki krakowskiej, czyli gryczanej łamanej - teraz prawie nie do zdobycia, to nie manna czyli grysik!!

Przepisy kulinarne:

Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Pizza z szynką mojej mamy
Pizza z szynką mojej mamy
Wszystkie składniki ciasta wymieszać i dobrze wyrobić. ...
Agrestowy smoothie
Agrestowy smoothie
Agrest przebieramy i myjemy, banana kroimy na mniejsze ...
Bób z masłem
Bób z masłem
Umyty bób gotujemy do miękkości i solimy pod koniec ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Oczywiscie ze cukrzyk jesc nie moze tego typu ciasta. Glownie z powodu tego ze przeciez dla ...
Kogo kręci jedzenie ZŁOTA?
nie wiem o jakej wadze tu mowa trzeba swobodnie przyjac na 1 kg gesi co najmnej 1godzine.Sprariona ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.009